Nieuwsbericht | | 03-09-2018 | ±4 minuten leestijd

Wie op vakantie of op reis naar Cambodja gaat, dient rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Alvorens naar de luchthaven te reizen en in het vliegtuig te stappen, is het belangrijk eerst de documentatie op orde te hebben. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Gebruik daarom deze handige checklist. In de checklist zetten we op een rijtje aan welke zaken u moet denken, voordat u op reis gaat.

Er zijn drie belangrijke zaken die iedere reiziger hoe dan ook in orde moet hebben: de betaalpas, een geldig paspoort en een geldig visum. Voor reizen met een duur van minder dan 30 dagen, kunnen reizigers het visum Cambodja online aanvragen. Voor reizen langer dan 30 dagen, is een offline visum benodigd en moet u naar de ambassade. Het online visum is een vaak vergeten voorwerp, dat men toch in orde moet hebben.

Paspoort

Ten eerste is het belangrijk een geldig paspoort mee te nemen wanneer men naar Cambodja reist. Er wordt op verschillende momenten naar het paspoort gevraagd. Zo dient men ten eerste het paspoort te tonen op de luchthaven, vanwege de grenscontrole. Daarna moet het paspoort getoond worden bij het boarden. Ten slotte is het paspoort weer nodig bij het betreden van Cambodja. Uiteraard geldt dit in omgekeerde volgorde ook voor de terugvlucht.

Daarom is het noodzakelijk een paspoort mee te nemen met een voldoende geldigheidsduur. Het paspoort waarmee het visum wordt aangevraagd moet nog tenminste zes maanden geldig zijn, op het moment dat u arriveert in Cambodja.

Het visum of online visum Cambodja

Het online visum Cambodja is in totaal negentig dagen geldig. Toch mag de reiziger maar dertig opeenvolgende dagen in het land verblijven met dit visum. Het is verplicht een visum aan te vragen, alvorens de reiziger per vliegtuig of per ander vervoersmiddel Cambodja binnenkomt. Het visum Cambodja is bovendien maar een keer geldig: men mag één keer het land in en uitreizen. Het is dus niet mogelijk het online visum Cambodja vaker te gebruiken.

Vraag het visum op tijd aan. Het kan maximaal enkele dagen duren totdat de visumaanvraag wordt goedgekeurd.

Betaalpas

Zorg voor vertrek dat u een betaalpas met werelddekking bezit. Anders is het niet mogelijk te betalen met de pinpas. De meeste pinpassen werken met V-pay of Maestro. Daarmee kunt u wereldwijd pinnen. Toch zijn in Cambodja met name creditcards een populair betaalmiddel. U doet er dan ook goed aan voor de zekerheid een creditcard mee te nemen. Betalen met creditcards van MasterCard, Visa of American Express is vaak wel iets duurder.

Vliegtickets meenemen

Voor de zekerheid kunnen reizigers een print van het vliegticket meenemen. Dit is niet verplicht, maar wel aangeraden. Vliegtickets zijn niet per se nodig bij het inchecken. Boarden doet u immers met de boardingpass. Toch staan op de vliegtickets meestal de boekingscodes. Deze kunnen nog eens van pas komen bij het opvragen van de boarding pass.

Verzekering afgesloten?

De Cambodjaanse overheid kan in principe bij aankomst vragen naar een bewijs dat men reis- en ziektekostenverzekering heeft. Er is op gebied van Nederlandse ziektekostendekking alleen sprake van werelddekking als het gaat om spoedeisende zorg. Het kan dus toch verstandig zijn een reisverzekering af te sluiten.

Rijbewijs

Gaat u in Cambodja de weg op? Dan heeft u daarvoor een internationaal rijbewijs nodig. Deze kunt u aanschaffen bij een ANWB-winkel. Het Internationale Rijbewijs is een jaar geldig. Het Nederlandse rijbewijs is niet geldig. Op vertoon van een geldig Nederlands rijbewijs geeft de overheid een tijdelijk Cambodjaans rijbewijs uit.

Documenten

Maak voor de zekerheid voor vertrek kopieën van het paspoort, vliegtickets, het creditcard, visum, rijbewijs en eventueel de reisplanning. Kopieën van documenten zijn lang niet altijd geldig, maar kunnen wel helpen als men het origineel kwijtraakt. Bewaar de kopieën altijd op een andere plek dan originelen. Het is een optie kopieën op de mobiele telefoon op te slaan, wanneer men deze vergrendelt in standby-stand.

Handbagage

Op de vlucht naar Cambodja is het vaak mogelijk handbagage mee te nemen in het vliegtuig. Stop in ieder geval de portemonnee en mobiele telefoon in de handbagage. Daarnaast kan men ook oordopjes, een trui, medicijnen en dergelijke meenemen. Let op: scherpe of onveilige voorwerpen mogen niet mee als handbagage. Scharen en vijltjes horen bij ruimbagage.

Bagage

Ten slotte nog de bagage die in het ruim thuishoort: deze kunt u oppikken bij de lopende band in Cambodja. Zorg voor luchtige kleding, want ik Cambodja kan het vaak erg warm zijn. Neem dus zwemkleding mee. Denk daarbij ook aan een extra setje in het geval van (ernstige) regenval.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.