Nieuwsbericht | | 03-09-2018 | ±4 minuten leestijd

Wie op reis gaat naar Cambodja, bijvoorbeeld voor een vakantie, dient rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Alvorens naar de luchthaven te gaan en in het vliegtuig te stappen, is het belangrijk alle documentatie op orde te hebben, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Gebruik daarom deze handige checklist met zaken waaraan u moet denken voordat u op reis gaat.

Er zijn drie belangrijke zaken die iedere reiziger hoe dan ook moet hebben: een betaalpas, een geldig paspoort en een geldig visum. Reizigers die minder dan 30 dagen in Cambodja willen blijven, kunnen het visum Cambodja online aanvragen. Voor reizen langer dan 30 dagen is het nodig een fysiek visum aan te vragen bij de ambassade. Het visum is verplicht en het is dus erg belangrijk deze op tijd aan te vragen.

Paspoort

Voor een reis naar Cambodja is het ten eerste belangrijk dat men in het bezit is van een geldig paspoort. Er wordt op verschillende momenten naar het paspoort gevraagd: op de luchthaven, eerst vanwege de grenscontrole en vervolgens nogmaals bij het boarden, en het paspoort is ook weer nodig bij het betreden van Cambodja. Uiteraard geldt dit in omgekeerde volgorde ook voor de terugvlucht.

Het is noodzakelijk dat de reiziger in het bezit is van een paspoort met voldoende geldigheidsduur. Het paspoort waarmee het visum wordt aangevraagd moet nog tenminste zes maanden geldig zijn op het moment dat u arriveert in Cambodja.

Het visum Cambodja

Het online aan te vragen visum Cambodja is in totaal negentig dagen geldig. Toch mag de reiziger met dit visum maar dertig aaneengesloten dagen in het land verblijven. Het is verplicht het visum voor vertrek aan te vragen. Het visum Cambodja is bovendien geldig voor één reis: men mag met het visum één keer het land in- en uitreizen. Het is dus niet mogelijk het online aan te vragen visum Cambodja vaker te gebruiken.

Vraag het visum op tijd aan. Het kan enkele dagen duren totdat de visumaanvraag wordt goedgekeurd.

Betaalpas

Zorg voor vertrek dat u een betaalpas met werelddekking bezit, anders is het namelijk niet mogelijk de betaalpas in Cambodja te gebruiken. De meeste pinpassen werken met V-pay of Maestro. Daarmee kunt u wereldwijd pinnen. Toch zijn in Cambodja met name creditcards een populair betaalmiddel. U doet er dan ook goed aan voor de zekerheid een creditcard mee te nemen. Betalen met creditcards (van MasterCard, Visa of American Express) is vaak wel iets duurder dan betalen met een pinpas.

Vliegtickets meenemen

Voor de zekerheid kunnen reizigers een print van het vliegticket meenemen. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden. Vliegtickets zijn niet per se nodig bij het inchecken, aangezien u incheckt met de boardingpass. Op de vliegtickets staan echter meestal de boekingscodes, welke van pas kunnen komen bij het opvragen van de boardingpass.

Verzekering afgesloten?

De Cambodjaanse overheid kan de reiziger in principe bij aankomst vragen naar een bewijs dat hij een reis- en ziektekostenverzekering heeft. Wat betreft Nederlandse ziektekostendekking is er alleen sprake van werelddekking als het gaat om spoedeisende zorg. Het kan dus verstandig zijn een reisverzekering af te sluiten.

Rijbewijs

Gaat u in Cambodja de weg op? Dan heeft u daarvoor een internationaal rijbewijs nodig, het Nederlandse rijbewijs is namelijk niet geldig in Cambodja. Het Internationale Rijbewijs is één jaar geldig en kan worden aangeschaft bij een ANWB-winkel. Op vertoon van een geldig Nederlands rijbewijs geeft de overheid een tijdelijk Cambodjaans rijbewijs uit.

Documenten

Maak voor de zekerheid voor vertrek kopieën van het paspoort, de vliegtickets, de creditcard, het visum, het rijbewijs en eventueel van de reisplanning. Kopieën van documenten kunnen namelijk handig zijn als men het origineel kwijtraakt. Bewaar de kopieën altijd op een andere plek dan de originelen. Het is een optie kopieën op te slaan in uw mobiele telefoon, maar zorg er dan wel voor dat u uw telefoon vergrendelt als u deze niet gebruikt.

Handbagage

Het is vaak mogelijk handbagage mee te nemen in het vliegtuig naar Cambodja. Stop in ieder geval uw portemonnee, reisdocumenten en mobiele telefoon in de handbagage. Daarnaast kan men ook oordopjes, een trui en medicijnen en dergelijke meenemen. Let op: scherpe of onveilige voorwerpen mogen niet mee in de handbagage. Scharen en vijltjes moeten in de ruimbagage.

Bagage

Ten slotte nog de bagage die in het ruim thuishoort: deze kunt u na aankomst oppikken bij de lopende band in Cambodja. Zorg voor luchtige kleding, want in Cambodja kan het vaak erg warm zijn. Neem dus ook zwemkleding mee. Het is bovendien verstandig wat extra kleding mee te nemen, voor het geval dat het regent.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,98 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.