Nieuwsbericht | | 04-07-2024 | ±3 minuten leestijd

Sinds 1 juli 2024 moeten reizigers naast het aanvragen van een visum voor Cambodja ook een elektronische inreiskaart invullen, de zogeheten Cambodia e-Arrival Card. Deze e-Arrival Card kan eenvoudig via de website of de app van de Cambodjaanse overheid worden ingevuld.

Efficiëntere procedure bij aankomst

De nieuwe e-Arrival Card (CeA) moet ervoor gaan zorgen dat de grenscontroles bij aankomst in Cambodja soepeler gaan verlopen. De CeA vervangt namelijk verschillende formulieren die eerder nog apart moesten worden ingevuld. Het nieuwe formulier omvat zowel een gezondheidsverklaring als een douaneaangifte en vragen over de paspoort- en persoonsgegevens van de reiziger. Reizigers hoeven sinds juli dus geen papieren immigratieformulier meer in te vullen en kunnen al voor vertrek hun producten bij de douane van Cambodja aangeven. Ook het verplichte visum voor Cambodja kan voor vertrek online worden aangevraagd. Reizigers die online een visum hebben aangevraagd en het immigratieformulier hebben ingevuld, komen bij aankomst in Cambodja sneller door de immigratiecontroles.

Cambodja volgt hiermee het voorbeeld van enkele andere Zuidoost-Aziatische landen die recentelijk hun inreisprocedure versoepeld hebben. Zo heeft Thailand aangekondigd de paspoortcontrole op internationale luchthavens te gaan automatiseren met behulp van gezichtsherkenning. Ook Singapore heeft een digitale Arrival Card ingevoerd, die voor vertrek kan worden ingevuld. Hierdoor kunnen reizigers op luchthavens in Singapore in slechts enkele seconden door de paspoortcontrole.

Het invullen van de e-Arrival Card

De e-Arrival Card voor Cambodja kan op twee manieren worden ingevuld. Reizigers kunnen gebruikmaken van een speciale app van de Cambodjaanse overheid, die in de App Store en in de Google Play Store kan worden gedownload. Daarnaast bestaat de mogelijkheid de e-Arrival Card via de website van de autoriteiten van Cambodja in te vullen. De CeA kan op zijn vroegst zeven dagen voor aankomst in Cambodja worden ingevuld. Het invullen is gratis en kan ook voor meerdere personen tegelijk gedaan worden. Na het voltooien van het formulier ontvangen reizigers een QR-code. Deze code moet bij aankomst in Cambodja digitaal of in geprinte versie worden getoond.

Reizigers die vergeten zijn de e-Arrival Card voor vertrek in te vullen, kunnen dit ook nog op de luchthaven doen na aankomst in Cambodja. Op de internationale luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap zijn hiervoor speciale tablets beschikbaar. Om lange wachttijden te voorkomen wordt echter aangeraden de CeA al voor vertrek in te vullen.

Onderdelen in het formulier

De e-Arrival Card is een overkoepelend formulier dat uit verschillende delen bestaat. Tot 1 juli moest elk onderdeel apart bij de Cambodjaanse overheid gemeld worden. Het gaat hierbij om een immigratieformulier, een gezondheidsverklaring en een douaneverklaring.

Reizigers moeten eerst enkele persoonlijke- en contactgegevens invullen en een pasfoto en een scan van het paspoort uploaden. Vervolgens moeten enkele gegevens over de reis naar Cambodja en de verblijfplaats in het land worden ingevuld. Daarna worden enkele vragen gesteld over de gezondheid van de reiziger en de landen die de reiziger in de afgelopen 14 dagen bezocht heeft. Tot slot kunnen reizigers invullen of ze goederen willen aangeven en of ze hoge bedragen aan valuta willen invoeren.

Visum Cambodja blijft verplicht

De e-Arrival Card of CeA moet niet verward worden met het e-visum Cambodja. Met de invoering van de e-Arrival Card verandert er niets aan de visumplicht voor Cambodja. Nederlanders en Belgen hebben nog steeds een visum nodig om naar Cambodja te mogen reizen. Zij kunnen gebruikmaken van het e-visum dat eenvoudig online kan worden aangevraagd.

Het invullen van het aanvraagformulier voor het visum duurt over het algemeen maar enkele minuten. Daarna moet voor iedere reiziger een digitale pasfoto en een foto of scan van het paspoort worden aangeleverd. Ook dit gaat eenvoudig digitaal. Het is dus niet nodig om voor het visum een ambassade of consulaat te bezoeken. Het visum Cambodja wordt na toekenning per e-mail verstuurd. Reizigers moeten het visum twee keer printen, zodat ze bij aankomst en bij vertrek een kopie kunnen overhandigen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,49 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.