Nieuwsbericht | | 14-06-2018 | ±4 minuten leestijd

Om naar Cambodja te mogen reizen, hebben Nederlandse en Belgische reizigers een visum Cambodja nodig. Om een dergelijk visum aan te mogen vragen, dienen aanvragers te voldoen aan alle voorwaarden die de overheid in Cambodja stelt. Een van deze voorwaarden is dat men op een van de toegestane inreislocaties aankomt.

Er zijn maar een beperkt aantal locaties waar toeristen Cambodja in mogen reizen. Dit is doorgaans op internationale luchthavens en op grenslocaties het geval. Deze locaties worden streng gecontroleerd. Dit betekent dat het niet toegestaan is op andere plekken dan op de door Cambodja aangewezen plekken in te reizen. Uitreizen kan op vrijwel elke plek in Cambodja, zolang men langs de grenscontrole gaat.

Regenwoud

Inreislocaties in Cambodja

Een visum Cambodja is verbonden met vrij strenge voorwaarden. Een van de voorwaarden is dat men moet inreizen op de door de Cambodjaanse overheid aangewezen bestemmingen. Dit zijn de zogenoemde inreislocaties. Het is niet toegestaan op andere plekken dan op de aangewezen locaties in te reizen. Op andere locaties is een visum Cambodja niet geldig.

Zorg er dus voor dat u van tevoren goed geïnformeerd bent. Bij het boeken van een vliegticket is het raadzaam een ticket te boeken naar een van de volgende bestemmingen: Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville (Preah Sihanouk). Dit zijn de luchthavens die door Cambodja zijn aangewezen om op in te reizen.

Daarnaast zijn er een aantal grenslocaties waar men met een geldig visum Cambodja in mag reizen. Dit zijn de grenslocaties rondom Thailand (Cham Yeam (Koh Kong) en Poi Pet (Banteay Meanchey)), Vietnam (Bavet (Svay Rieng)) en de grens met Laos (Tropaeng Kreal (Stung Treng)). Controleer voor vertrek dus goed de inreislocatie. Alleen op deze locaties is het mogelijk in te reizen met een e-visum Cambodja.

Uitreislocaties in Cambodja

In Cambodja wordt er streng gecontroleerd of de reiziger zich aan de voorwaarden van het visum houdt. Daarom zijn de inreislocaties opgenomen als voorwaarde van het visum. De voorwaarden rondom het verlaten van Cambodja zijn een stuk minder streng dan bij het inreizen.

Het is toegestaan om Cambodja op elk punt in het land te verlaten, vermits daar een grenspost is gestationeerd. Dat is bij vrijwel alle vliegvelden en grensovergangen het geval, wat betekent dat reizigers niet apart naar een van de inreislocaties hoeven te reizen om het land te mogen verlaten. Bekijk hier het actuele overzicht van alle inreislocaties.

Visumvoorwaarden Cambodja

De inreislocaties zijn onderdeel van de visumvoorwaarden rondom het visum Cambodja. Bij het aanvragen van het visum dienen reizigers ook rekening te houden met de overige voorwaarden van het visum.

Dit betekent ten eerste dat reizigers die een aanvraag voor het visum Cambodja doen, een geldig paspoort moeten hebben. Het paspoort is geldig als men een paspoort heeft dat tenminste nog zes maanden geldig is op het moment van arriveren in Cambodja. De reiziger dient met hetzelfde paspoort te reizen als welke hij heeft gebruikt bij de aanvraag van het visum. Bij aankomst in Cambodja vindt er namelijk controle plaats. Daarbij kijken de autoriteiten onder meer naar het paspoortnummer. Daarom is het belangrijk dat het paspoortnummer correspondeert met het nummer dat in het aanvraagformulier is ingevuld. Neem deze dus zorgvuldig over.

Wanneer het paspoort al eerder verloopt, voldoet de reiziger niet aan de paspoortvoorwaarden. Vraag dan eerst een nieuw paspoort aan bij de gemeente. Een noodpaspoort is niet geldig. Deze regels gelden ook voor meereizende kinderen: zij dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort en een eigen visum Cambodja. Wanneer men als familie naar Cambodja gaat, kan men een groepsaanvraag indienen. Daarmee kan voorkomen worden dat alle gegevens nog een keer moeten worden ingevuld.

Het visum Cambodja aanvragen

Zolang men zich aan de voorwaarden van het visum Cambodja houdt, is het eenvoudig het visum aan te vragen. Het totale verblijf in Cambodja mag niet langer dan 30 dagen duren, de gehele reis moet plaatsvinden binnen de geldigheidsduur van het visum, reizigers moeten zich houden aan de inreislocaties. Het is niet nodig van tevoren een vliegticket te boeken of een overnachtingsplaats te regelen.

Een visum Cambodja aanvragen kan per persoon of in een groep worden aangevraagd. In alle gevallen bedragen de kosten € 59,95 per persoon. Dit tarief geldt ook voor kinderen. Bij de aanvraag dient men een pasfoto en een scan van het paspoort toe te voegen. Aanvragen kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Vergeten een visum aan te vragen? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Daarvoor wordt een toeslag van € 17,50 berekend. Een aanvraag wordt dan in veel gevallen binnen 24 uur goedgekeurd. Let op: dit is geen garantie. Vraag het visum Cambodja dus op tijd aan.
Start visumaanvraag

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.