Nieuwsbericht | | 14-06-2018 | ±4 minuten leestijd

Om naar Cambodja te mogen reizen, hebben Nederlandse en Belgische reizigers een visum Cambodja nodig. Om een dergelijk visum aan te mogen vragen, dienen aanvragers te voldoen aan alle voorwaarden die de overheid van Cambodja hieraan stelt. Eén van deze voorwaarden is dat men op een van de toegestane inreislocaties aankomt in het land.

Er is maar een beperkt aantal locaties waar toeristen Cambodja in mogen reizen. De meeste internationale luchthavens en grenslocaties maken deel uit van de toegestane inreislocaties. Deze locaties worden streng gecontroleerd. Het is niet toegestaan op andere plekken dan op de door Cambodja aangewezen inreislocaties in te reizen. Uitreizen kan op vrijwel elke plek in Cambodja, zolang men maar langs de grenscontrole komt.

Regenwoud

Inreislocaties in Cambodja

Een visum Cambodja is verbonden met vrij strenge voorwaarden. Een van de voorwaarden is dat men moet inreizen via één van de door de Cambodjaanse overheid aangewezen locaties. Dit zijn de zogenoemde inreislocaties, op andere locaties kan men met het visum Cambodja niet inreizen. Het is dan ook niet toegestaan met het visum Cambodja op andere plekken dan op de aangewezen locaties in te reizen.

Zorg er dus voor dat u van tevoren goed geïnformeerd bent. Bij het boeken van een vliegticket moet men namelijk een ticket boeken naar een van de luchthavens die door Cambodja zijn aangewezen als toegestane locatie om in te reizen: Phnom Penh, Siem Reap of Sihanoukville (Preah Sihanouk).

Daarnaast zijn er een aantal grenslocaties waar men met een geldig visum Cambodja in mag reizen. Dit zijn de grenslocaties Cham Yeam (Koh Kong) en Poi Pet (Banteay Meanchey) bij Thailand, Bavet (Svay Rieng) bij Vietnam, en Tropaeng Kreal (Stung Treng) bij Laos. Controleer voor vertrek dus goed de inreislocaties, alleen op deze locaties is het mogelijk in te reizen met een e-visum Cambodja.

Uitreislocaties in Cambodja

In Cambodja wordt er streng gecontroleerd of de reiziger zich aan de voorwaarden van het visum houdt. Daarom zijn de inreislocaties opgenomen als voorwaarde van het visum. De voorwaarden rondom het verlaten van Cambodja zijn een stuk minder streng dan die bij het inreizen.

Het is toegestaan om Cambodja op elk punt in het land te verlaten waar een grenspost is gestationeerd. Dat is bij vrijwel alle vliegvelden en grensovergangen het geval, wat betekent dat reizigers niet verplicht naar een van de inreislocaties hoeven te reizen om het land te mogen verlaten. Bekijk hier het actuele overzicht van alle inreislocaties.

Visumvoorwaarden Cambodja

De inreislocaties zijn onderdeel van de visumvoorwaarden die zijn verbonden aan het visum Cambodja. Bij het aanvragen van het visum dienen reizigers ook rekening te houden met de overige voorwaarden van het visum.

Dit betekent ten eerste dat reizigers die een aanvraag voor het visum Cambodja indienen, een geldig paspoort moeten hebben. Dit paspoort moet nog tenminste zes maanden geldig zijn op het moment van arriveren in Cambodja. De reiziger dient met hetzelfde paspoort te reizen dat is gebruikt om het visum aan te vragen. Bij aankomst in Cambodja vindt er namelijk een controle plaats, waarbij de autoriteiten onder meer kijken naar het paspoortnummer, dat moet overeenkomen met het nummer dat is ingevuld in het aanvraagformulier van het visum Cambodja. Neem het paspoortnummer dus zorgvuldig over in het aanvraagformulier.

Wanneer het paspoort al eerder verloopt, voldoet het niet aan de paspoortvoorwaarden voor het visum Cambodja. Het is in dat geval nodig om eerst een nieuw paspoort aan te vragen bij de gemeente en met het nieuwe paspoort het visum aan te vragen. Een noodpaspoort is niet geldig. Deze regels gelden ook voor meereizende kinderen: zij dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort en een eigen visum Cambodja. Wanneer men als familie naar Cambodja gaat, kan men een groepsaanvraag indienen. In dat geval hoeven niet alle gegevens meerdere keren worden ingevuld.

Het visum Cambodja aanvragen

Wanneer men aan alle voorwaarden van het visum Cambodja voldoet, kan men het visum eenvoudig aanvragen. Houd er rekening mee dat het totale verblijf in Cambodja niet langer dan 30 dagen mag duren, dat de gehele reis moet plaatsvinden binnen de geldigheidsduur van het visum en dat reizigers zich moeten houden aan de inreislocaties. Het is niet nodig van tevoren een vliegticket te boeken of een overnachtingsplaats te regelen.

Een visum Cambodja kan per persoon of voor een hele groep tegelijk worden aangevraagd. In alle gevallen bedragen de kosten € 59,95 per persoon. Dit tarief geldt ook voor kinderen. Bij de aanvraag dient men voor elke reiziger een pasfoto en een scan van het paspoort toe te voegen. Aanvragen kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Vergeten een visum aan te vragen? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Daarvoor wordt een toeslag van € 17,50 gerekend. Een aanvraag wordt dan in veel gevallen binnen 24 uur goedgekeurd. Let op: dit is geen garantie. Vraag het visum Cambodja dus op tijd aan.
Start visumaanvraag

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.