Nieuwsbericht | | 28-07-2022 | ±3 minuten leestijd

Cambodja heeft kortgeleden het My 2nd Home-programma gelanceerd om buitenlandse investeringen in het land te stimuleren. Het programma voorziet in een ‘gouden visum’ voor 10 jaar met zowel onbeperkte in- en uitreismogelijkheden als andere bijkomende voordelen. In hoeverre is dit te vergelijken met het Thaise Long Term Resident-visum van 10 jaar?

Voordelen van het My 2nd Home-visum

Om in aanmerking te komen voor het My 2nd Home-visum moet een buitenlandse investeerder een investeringskapitaal van minstens 100.000 dollar in Cambodja hebben. Daarnaast moet de aanvrager eigenaar zijn van een onroerendgoedproject in Cambodja en staatsburger zijn van een door de Cambodjaanse regering erkend land. Er is geen diploma of talenkennis vereist en er zijn geen inschrijvingskosten.

Het Cambodjaanse visumprogramma, dat is goedgekeurd door het Cambodjaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, heeft enkele bijkomende voordelen. Zo kan de aanvrager een visum voor 10 jaar krijgen met onbeperkte in- en uitreismogelijkheden in Cambodja en de mogelijkheid om na 5 jaar het Cambodjaanse staatsburgerschap aan te vragen. Dit programma is de enige manier voor buitenlandse investeerders om een Cambodjaans paspoort te verkrijgen.

Voorwaarden van het Cambodjaanse My 2nd Home-visum

Op de officiële My 2nd Home-website van Cambodja staan in totaal zeven voorwaarden waaraan moet worden voldaan om het gouden visum voor tien jaar aan te vragen. De aanvrager:

 • moet staatsburger zijn van een door de Cambodjaanse regering erkend land of erkende regio, ongeacht geloof, ras of geslacht
 • moet goedkeuring krijgen van het Cambodjaanse ministerie van Binnenlandse Zaken
 • moet 18 jaar of ouder zijn
 • moet een investeringskapitaal hebben van minstens 100.000 dollar in Cambodja
 • moet een onroerendgoedproject hebben dat is goedgekeurd door de Cambodjaanse overheid
 • komt in aanmerking voor het aanvragen van een persoonlijke bankrekening en een rekening voor gelden van derden
 • hoeft geen bewijs van een taalvaardigheidstest of diploma te overleggen

Verschil met het Thaise Long Term Resident-visum

Om buitenlandse investeringen aan te trekken, biedt Thailand een Long Term Resident-visum aan voor 10 jaar. In mei 2022 werden de aanvraagkosten van dit visum gehalveerd van 100.000 baht (ongeveer € 2750) tot 50.000 baht (ongeveer € 1350).

De voorwaarden voor het Thaise LTR-visum zijn iets ingewikkelder, maar niet noodzakelijkerwijs veeleisender dan het Cambodjaanse gouden visum. Het Thaise investeringsvisum is bedoeld voor buitenlanders die in een van de hierna genoemde vier categorieën vallen.

 • Vermogende buitenlanders
 • Gepensioneerden
 • Werkende buitenlanders
 • Specialisten

Alle aanvragers uit de genoemde categorieën mogen hun echtgenoot of echtgenote en tot vier kinderen meebrengen, zolang de kinderen jonger zijn dan 20 jaar. Ook moeten aanvragers uit de derde en vierde categorie er rekening mee houden dat ze een bewijs van inkomen aan moeten leveren. Een uitzondering wordt gemaakt voor werkenden in de volgende sectoren: overheidsonderzoeksinstellingen, instellingen voor hoger onderwijs, gespecialiseerde opleidingscentra, overheidsinstanties en gepromoveerden.

Geen investeringsplannen? Vraag dan het visum Cambodja aan

Voor diegenen die niet van plan zijn om investeringen te doen in Cambodja en het land alleen voor een korte periode willen bezoeken, zullen daarvoor een visum Cambodja moeten aanvragen. Het visum Cambodja is na toekenning 90 dagen geldig en u kunt met het visum tot 30 dagen aaneengesloten in Cambodja verblijven. Dit houdt in dat u na 30 dagen het land moet verlaten, binnen de geldigheidsduur van 90 dagen. Tijdens het aanvragen van het visum moet u wel een verwachte aankomstdatum invullen, maar deze mag verschillen van de werkelijke aankomstdatum. Dit omdat de geldigheidsduur van het visum langer is dan de maximaal toegestane verblijfsduur.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,65 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.