Nieuwsbericht | | 16-12-2021 | ±3 minuten leestijd

Het aantal nieuwe dagelijkse coronabesmettingen in Cambodja is sinds februari niet zo laag geweest Hierdoor heeft de overheid van Cambodja verregaande versoepelingen kunnen doorvoeren. Zo kunnen ook reizigers met een toeristenvisum weer naar Cambodja reizen.

Eencijferig aantal coronabesmettingen in Cambodja

Cambodja heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in de strijd tegen het coronavirus. Voor het eerst sinds februari zijn het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen gedaald tot één cijfer. Op 15 december meldde de overheid slechts 8 nieuwe coronabesmettingen. In juni meldde Cambodja nog meer dan duizend nieuwe besmettingen per dag. Het succes van de afgelopen maanden is volgens de overheid te wijten aan de vaccinatiecampagne die het heeft gevoerd. De vaccinatiegraad in Cambodja is een van de hoogste ter wereld: bijna 85% van de bevolking is volledig gevaccineerd. Hierdoor heeft de overheid grootschalige versoepelingen kunnen doorvoeren, ook met betrekking tot het toerisme. Toeristenvisums voor Cambodja worden al sinds 15 november weer uitgegeven.

Lage coronacijfers in heel Azië

Niet alleen Cambodja meldt zeer lage coronacijfers. Het dalende aantal nieuwe besmettingen en sterfgevallen is de afgelopen twee maanden een trend in heel Azië. Waar de regio in september nog 200.000 nieuwe besmettingen per dag meldde, was dit begin december nog maar 43.000. Experts wijten dit aan de sterk stijgende vaccinatiegraad in Zuidoost-Azië. Begin dit jaar hadden veel landen in deze regio een groot tekort aan vaccins. Critici wezen erop dat de rijkere landen alle vaccins aan het opkopen waren, waardoor er veel minder vaccins beschikbaar waren voor de armere landen. Maar nu ook deze landen de inwoners in rap tempo aan het vaccineren zijn, ziet men het effect hiervan terug in de coronacijfers. Tegelijkertijd vinden er in Europa juist weer nieuwe uitbraken plaats.

Ook het feit dat veel Aziatische landen de grenzen voor lange tijd gesloten hielden is volgens experts een belangrijke reden voor de dalende coronacijfers. Zo zijn India en Cambodja pas sinds november weer begonnen toeristenvisums uit te geven, en is het zelfs nog steeds niet mogelijk om een visum voor Vietnam te verkrijgen. Door te wachten tot de vaccinatiegraad hoog genoeg was, hebben deze landen voldoende bescherming opgebouwd, waardoor er geen nieuwe grootschalige uitbraken plaatsvonden na het heropenen van de grenzen.

Eerste geval van omikron in Cambodja

Het goede nieuws met betrekking tot de dalende coronacijfers valt samen met de bevestiging van het eerste geval van de omikronvariant van het coronavirus in Cambodja. Op 14 december meldde de overheid van Cambodja dat de nieuwe variant is vastgesteld bij een vrouw die via Ghana en Dubai terug naar Cambodja was gereisd. Recent besloot de overheid om het reisverbod voor 10 Afrikaanse landen als gevolg van de omikronvariant na een week weer op te heffen. De overheid zei de richtlijnen van het WHO te volgen. Volgens het WHO hebben reisverboden weinig invloed hebben op de verspreiding van corona in vergelijking met andere maatregelen zoals vaccinaties.

Visums en Covid-19 verzekering

Cambodja stelt strenge voorwaarden aan reizigers die het land willen betreden. Naast het verplichte visum Cambodja, moet men ook 72 uur voor vertrek een PCR-test doen. Dit geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn. Reizigers moeten ook verplicht een speciale Covid-19 verzekering afsluiten. Deze verzekering staat los van de eigen reis- of zorgverzekering, en kan alleen worden afgesloten via de Cambodjaanse verzekeraar Forte Insurance. Het bewijs van het afsluiten van de verzekering moet online worden geüpload tijdens het aanvragen van het visum voor Cambodja.

Het visum Cambodja wordt online aangevraagd en is geldig voor 90 dagen vanaf het moment van toekenning. Tijdens deze geldigheidsduur mag u maximaal 30 aaneengesloten dagen in Cambodja verblijven.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,65 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.