Nieuwsbericht | | 02-05-2018 | ±4 minuten leestijd

Cambodja gaat op meerdere plekken in het land locaties openen waar het visum Cambodja geaccepteerd wordt. Deze locaties worden geopend om zo meer toeristen te kunnen ontvangen die met een e-visum Cambodja naar het land reizen.

Het visum is gemakkelijk online aan te vragen, en moet het op die manier gemakkelijker maken naar Cambodja te reizen. Nederlandse en Belgische reizigers hoeven niet naar het consulaat van Cambodja, maar kunnen de digitale reistoestemming online aanvragen.

Nieuwe locaties visum Cambodja

Cambodja heeft per december 2017 twee nieuwe locaties geopend. Het gaat om Sihanoukville International Airport in het zuidwesten van het land en om Tropaeng Kreal, op de grens met Laos.

Vanaf 6 december 2017 is Sihanoukville International Airport een geldige inreislocatie voor reizigers met het e-visum. Een week later, op 12 december 2017, is daar Tropaeng Kreal Border Post aan toegevoegd.


Visum Cambodja aanvragen

Iedereen die in Nederland of België woont en naar Cambodja wil reizen, heeft daarvoor een visum nodig, aangezien in Cambodja de visumplicht geldt. Ook kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen visum Cambodja.

Start aanvraag visum Cambodja

Het visum is een elektronische reistoestemming, verstrekt door het Ministerie van Buitenlandse zaken in Cambodja. Het aanvragen kan online; men hoeft dus niet naar het consulaat in Brussel. Het visum Cambodja is bedoeld voor reizigers die minder dan 30 dagen in het land willen blijven.

Benodigdheden aanvragen visum Cambodja

Voor het aanvragen van het visum Cambodja heeft men een aantal zaken nodig. Zo moet men ten eerste een scan maken van het paspoort. Enkel het paspoort is geldig als wettelijke legitimatie, men kan dus niet naar Cambodja reizen met een identiteitskaart of rijbewijs. Naast een scan van het paspoort dient men bovendien ook een pasfoto te uploaden.

Voorts wordt er op het aanvraagformulier gevraagd naar de paspoortgegevens, zorg ervoor dat deze correct worden overgenomen. Een klein typefoutje kan er al voor zorgen dat het visum Cambodja ongeldig is. In het aanvraagformulier wordt ook gevraagd naar de aankomstlocatie, aangezien men slechts via een aantal aankomstlocaties Cambodja mag binnenreizen.

Aankomstlocaties in Cambodja

Er zijn slechts zeven locaties in Cambodja waar reizigers uit Europa kunnen arriveren. Ten eerste kan men arriveren op de volgende internationale luchthavens: Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville (Preah Sihanouk). Daarnaast kan men arriveren op een paar grenslocaties bij Thailand, te weten: Cham Yeam en Poi Pet. Ten slotte zijn ook Bavet (Svay Rieng, de grenslocatie bij Vietnam) en Tropaeng Kreal (Stung Treng, de grenslocatie bij Laos) mogelijk als aankomstlocatie. Een van deze locaties dient in de visumaanvraag vermeld te worden.

Voorwaarden visum Cambodja

Het is mogelijk voor meerdere personen tegelijk een visum Cambodja aan te vragen. Allereerst vult de aanvrager het formulier visum Cambodja in, en vervolgens dient men de betaling voor het visum te voldoen. Een visum Cambodja aanvragen kost € 64,95 per persoon. Het visum is niet alleen noodzakelijk voor volwassen reizigers, maar ook kinderen dienen over een eigen visum te beschikken. De aanvraag kan worden afgerond door de betaling te voldoen per iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard.

Na het voldoen van de betaling wordt men gevraagd een pasfoto en een paspoortscan te uploaden. Vrijwel alle bestandsformaten en groottes worden geaccepteerd. Alle aanvragen worden handmatig gecontroleerd, waardoor het even kan duren totdat de aanvraag wordt goedgekeurd. Het voordeel hiervan is echter dat een visumexpert contact met de aanvrager opneemt, wanneer vermoedt wordt dat de aanvraag foutief of onvolledig is ingevuld. Niet alle invulfouten kunnen worden opgespoord, waardoor het noodzakelijk blijft de gegevens zelf correct over te nemen en goed te controleren.

Een aanvraag voor een visum Cambodja kan altijd en overal worden ingediend, behalve wanneer de reiziger al in Cambodja verblijft. De aanvraag kan maximaal 30 dagen voor vertrek naar Cambodja worden verwerkt, maar wel al eerder worden ingediend. In dat geval blijft de aanvraag tot 30 dagen voor vertrek ‘in de wacht’ staan, omdat de geldigheidstermijn meteen na goedkeuring ingaat. Op deze manier is het visum ongeveer 30 dagen voor de aankomstdatum geldig, tot en met 60 dagen na aankomst. Het visum heeft dus een maximale geldigheidsduur van 90 dagen.

Spoedaanvraag Cambodja

Wanneer men te laat is met het aanvragen van het visum Cambodja, kan men gebruikmaken van een spoedprocedure. Daarvoor rekent VisumBuitenland.nl een toeslag van € 17,50. Spoedaanvragen worden door de Cambodjaanse immigratiedienst meestal binnen 24 uur goedgekeurd. De overheid geeft echter geen garanties, vraag het visum daarom op tijd aan.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,65 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.