Nieuwsbericht | | 02-05-2018 | ±4 minuten leestijd

Cambodja gaat op meerdere plekken in het land locaties openen waar het visum Cambodja geaccepteerd wordt. De plekken worden geopend om zo meer toeristen te ontvangen die met een e-visum Cambodja naar het land komen.

Het visum is gemakkelijk online aan te vragen, en moet op die manier meer comfort bieden. Nederlandse en Belgische reizigers hoeven niet naar het consulaat van Cambodja, maar kunnen de digitale reistoestemming online aanvragen.

Nieuwe locaties visum Cambodja

Cambodja heeft per december 2017 twee nieuwe locaties geopend. Het gaat om Sihanoukville International Airport in het zuidwesten van het land en om Tropaeng Kreal, op de grens met Laos.

Vanaf 6 december 2017 is Sihanoukville International Airport een geldige inreis-locatie voor het e-visum. Een week later, op 12 december 2017, is daar Tropaeng Kreal Border Post aan toegevoegd.


Visum Cambodja aanvragen

Iedereen die in Nederland of België woont en naar Cambodja wil reizen, heeft daarvoor een visum nodig. In Cambodja geldt de visumplicht. Ook wanneer men reist met kinderen, dienen de kinderen in het bezit te zijn van een eigen visum Cambodja.

Start aanvraag visum Cambodja

Het visum is een elektronische reistoestemming, verstrekt door het Ministerie van Buitenlandse zaken in Cambodja. Het aanvragen kan online; men hoeft dus niet naar het consulaat in Brussel. Het visum Cambodja is speciaal bedoeld voor reizigers die minder dan 30 dagen in het land willen blijven.

Benodigdheden aanvragen visum Cambodja

Voor het aanvragen van het visum Cambodja heeft men een aantal zaken nodig. Zo moet men ten eerste een scan maken van het paspoort. Enkel het paspoort is geldig als wettelijke legitimatie. Men kan dus niet naar Cambodja reizen met een identiteitskaart of rijbewijs. Bovendien dient men naast een scan van het paspoort, ook een scan van een pasfoto te maken en deze in te voeren op het aanvraagformulier.

Voorts wordt er op het aanvraagformulier gevraagd naar de paspoortgegevens. Zorg ervoor dat de gegevens correct worden overgenomen. Voorkom typefouten, omdat dit het visum Cambodja ongeldig kan maken. Bovendien vraagt men naar de aankomstlocatie in Cambodja. Er zijn slechts een aantal aankomstlocaties mogelijk.

Aankomstlocaties in Cambodja

Er zijn slechts zeven aankomstlocaties in Cambodja, waar reizigers uit Europa kunnen arriveren. Het gaat hier om de volgende internationale luchthavens: Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville (Preah Sihanouk). Daarnaast kan men arriveren op de grenslocaties bij Thailand, te weten: Cham Yeam en Poi Pet. Ten slotte zijn ook Bavet (Svay Rieng, de grenslocatie bij Vietnam) en Tropaeng Kreal (Stung Treng, de grenslocatie bij Laos) mogelijk als aankomstlocatie. Een van deze locaties dient in de visumaanvraag vermeld te worden.

Voorwaarden visum Cambodja

Het is mogelijk voor meerdere personen tegelijk een visum Cambodja aan te vragen. Allereerst vult de aanvrager het formulier visum Cambodja in. Vervolgens dient men de betaling voor het visum te voldoen. Een visum Cambodja aanvragen kost € 59,95 per persoon. Het visum is niet alleen noodzakelijk voor volwassen reizigers, maar ook kinderen dienen over een eigen visum te beschikken. De aanvraag kan worden afgerond door de betaling te voldoen per iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard.

Hierna wordt men gevraagd een pasfoto en een paspoortscan te uploaden. Vrijwel alle bestandsformaten en groottes worden geaccepteerd. Alle aanvragen worden handmatig gecontroleerd. Daardoor kan het even duren totdat de aanvraag wordt goedgekeurd. Het voordeel hiervan is dat een visumexpert contact met de aanvrager opneemt, wanneer men vermoedt dat de aanvraag foutief of onvolledig is ingevuld. Niet alle invulfouten kunnen worden opgespoord, waardoor het noodzakelijk blijft de gegevens zelf correct over te nemen.

Een aanvraag voor een visum kan altijd en overal worden ingediend. Het is alleen niet mogelijk een visum Cambodja aan te vragen, wanneer de reiziger al in Cambodja verblijft. De aanvraag kan maximaal 30 dagen voor vertrek naar Cambodja worden verwerkt, maar al eerder worden ingediend. Tot die tijd blijft de aanvraag ‘in de wacht’ staan. De geldigheidstermijn gaat meteen na goedkeuring in. Het visum is ongeveer 30 dagen voor de aankomstdatum geldig, tot en met 60 dagen na aankomst. Het visum is dus maximaal 90 dagen geldig.

Spoedaanvraag Cambodja

Wanneer men te laat het visum Cambodja heeft aangevraagd, kan men gebruikmaken van een spoedprocedure. Daarvoor rekent VisumBuitenland.nl een toeslag van € 17,50. Spoedaanvragen worden door de Cambodjaanse immigratiedienst meestal binnen 24 uur goedgekeurd. Toch geeft de overheid geen garanties. Vraag het visum daarom op tijd aan.