Nieuwsbericht | | 27-05-2022 | ±2 minuten leestijd

Personen met een diplomatieke of dienstpaspoort dat door Sri Lanka is uitgegeven, kunnen voortaan zonder visum naar Cambodja reizen. Reizigers met andere soorten paspoorten moeten nog wel gewoon een visum aanvragen.

Diplomatieke banden aanhalen

De overheid van Cambodja is de laatste maanden bezig om de diplomatieke en economische banden met verschillende internationale partners aan te halen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het versoepelen van de visumvoorwaarden voor reizigers uit deze landen. Naast Sri Lanka kunnen ook onder meer houders van diplomatieke of dienstpaspoorten uit Georgië zonder visum naar Cambodja reizen.

De versoepelingen van de visumvoorwaarden voor Sri Lankaanse functionarissen is onderdeel van een grootschalige toerismeovereenkomst tussen Sri Lanka en Cambodja. Beide landen hebben sterk geleden onder de coronapandemie. Hoewel Cambodja de eigen toerismesector weer ziet herstellen, worstelt Sri Lanka met zowel economische als politieke problemen.

Meer vluchten tussen Cambodja en Sri Lanka

Een belangrijk onderdeel van de overeenkomst is het vergroten van het aantal directe vluchten tussen Cambodja en Sri Lanka. Momenteel moeten reizigers uit Sri Lanka overstappen in Maleisië of Singapore, waardoor de kosten voor vliegtickets hoger uitvallen. De beide overheden willen ook gezamenlijke evenementen opzetten om het toerisme tussen beide landen te stimuleren. Beide landen hebben een voornamelijk Boeddhistische bevolking en de overheden zien hier mogelijkheden om religieuze evenementen te organiseren.

Cambodja klaar om internationale toeristen te verwelkomen

Cambodja is relatief goed door de coronacrisis gekomen. Het land heeft slechts 3056 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Inmiddels is ongeveer 90 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Het land heeft meerdere maatregelen genomen om toerisme naar het land aan te moedigen. Hoewel het visumsysteem tijdens corona uit de lucht was gehaald, kunnen zowel het e-visum Cambodja als het visum on arrival inmiddels weer aangevraagd worden.

Hoewel de toerismesector er op aandrong om het visum Cambodja tijdelijk goedkoper of zelfs gratis te maken, heeft de Cambodjaanse overheid besloten dit toch niet te doen. De kosten voor het visum voor Cambodja zijn hetzelfde als voor corona. Ook de visumvoorwaarden blijven ongewijzigd. Dit betekent dat reizigers maximaal 30 dagen in Cambodja mogen verblijven. Het visum zelf is geldig voor 90 dagen, maar mag slechts gebruikt worden voor één reis naar Cambodja. Als men het land verlaat en later terug wil keren, moet er een nieuw visum worden aangevraagd, zelfs als het huidge visum nog geldig is.

Daarnaast heeft Cambodja de verplichte PCR-test voor vertrek en de sneltest bij aankomst op het vliegveld geschrapt. De overheid van Cambodja heeft gezegd dat het land klaar staat om weer net zoveel toeristen te verwelkomen als voor de coronapandemie.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,81 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.