Nieuwsbericht | | 22-01-2024 | ±4 minuten leestijd

In meerdere landen in Zuidoost-Azië wordt momenteel het visumbeleid versoepeld met als doel meer toeristen aan te trekken. Cambodja blijft in dit opzicht echter achter op zijn buurlanden. De Cambodjaanse reisindustrie dringt er bij de overheid dan ook steeds meer op aan om het visumbeleid ook in Cambodja te versoepelen.

Toerisme in Zuidoost-Azië

Zuidoost-Azië is als regio een van de meest populaire reisbestemmingen ter wereld. Dat komt onder andere door de fascinerende cultuur, de befaamde keuken, de prachtige stranden, het goede weer en ook de relatieve betaalbaarheid van de landen in de regio. Hoewel de regio aanvankelijk vooral avontuurlijke backpackers met een klein budget aantrok, heeft Zuidoost-Azië zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een bestemming die voor bijna iedere soort reiziger wel iets te bieden heeft. De regio trekt nog steeds veel backpackers aan, maar reizigers kunnen er ook prima terecht voor bijvoorbeeld strandvakanties, georganiseerde rondreizen en betaalbare luxe.

Het visumbeleid in Zuidoost-Azië

De meeste landen in Zuidoost-Azië zetten volop in op het toerisme om hun economie te bevorderen. Dit is terug te zien in het visumbeleid. Zo bieden Thailand, Maleisië, Singapore en Vietnam de mogelijkheid om er visumvrij te verblijven. Voor andere landen, zoals Indonesië, is het redelijk eenvoudig om een visum voor een langer verblijf te bemachtigen. Vietnam heeft bovendien recentelijk de geldigheidsduur van het e-visum voor toeristen verlengd van 30 tot 90 dagen. Indonesië en Thailand hebben op hun beurt nieuwe visa geïntroduceerd met een geldigheidsduur van meerdere jaren. In tegenstelling tot al deze landen heeft Cambodja nog een relatief streng visumbeleid.

Een boom in een tempelDe Ta Prohm tempel in Cambodja is gedeeltelijk door de natuur heroverd

Toerisme en het Cambodjaanse visumbeleid

De bekendste toeristische attractie van Cambodja is Angkor Wat, een tempelcomplex dat beschouwd wordt als het grootste religieuze monument ter wereld. Veel reizigers bezoeken het land voornamelijk voor een bezoek aan dit beroemde tempelcomplex. Ook vanuit Thailand worden veel uitstapjes naar Angkor Wat georganiseerd, waarvan de meeste enkele dagen duren. Cambodja heeft echter nog veel meer te bieden. Een groot deel van het land bestaat uit wild regenwoud, maar Cambodja telt daarnaast ook vele badplaatsen waar men van het tropische klimaat kan genieten. Desondanks vertrekt een groot deel van de buitenlandse bezoekers binnen een week na aankomst weer uit het land.

Voor een reis naar Cambodja is altijd een visum nodig. Het toeristenvisum is geldig voor een enkele reis naar Cambodja en staat een verblijf toe van maximaal 30 dagen. Deze toegestane verblijfsduur van 30 dagen kan een keer met nogmaals 30 dagen worden verlengd. Het is niet eenvoudig om een visum voor een langer verblijf in Cambodja te verkrijgen. Ook zijn er weinig mogelijkheden om een visum voor meerdere reizen naar het land aan te vragen. Wat dat betreft verschilt het visumbeleid van Cambodja dus aanzienlijk van dat van zijn buurlanden.

Vraag hier het toeristenvisum voor Cambodja aan

Trend van langetermijntoerisme

Er is in de afgelopen jaren een nieuwe reistrend ontstaan, die met de tijd steeds populairder wordt, namelijk het reizen gedurende een langere periode. Bovendien combineren steeds meer reizigers reizen met werk. Ook komt het steeds vaker voor dat ouderen na hun pensioen voor langere tijd naar het buitenland gaan. Dankzij het goede klimaat, de lage kosten in levensonderhoud en de veelal goede digitale infrastructuur is Zuidoost-Azië een bijzonder populaire bestemming voor deze vormen van langdurig toerisme. Meerdere landen in de regio hebben ontdekt wat het potentieel van langdurig toerisme kan zijn voor de plaatselijke economie en proberen deze vorm van toerisme dan ook zo goed mogelijk te faciliteren. Onder andere om deze reden bieden veel landen in de regio visa voor een lange termijn aan, soms zelfs voor meerdere jaren. Ook in dit opzicht loopt Cambodja achter op zijn buurlanden, aangezien het land nog geen specifiek visum voor langetermijntoeristen aanbiedt.

Nieuwe visa voor Cambodja

Gezien de groeiende verschillen in het visumbeleid van de verschillende landen in Zuidoost-Azië maakt de toeristische sector in Cambodja zich zorgen over de toekomst. Er wordt gevreesd dat reizigers landen als Thailand, Indonesië of Vietnam in de toekomst steeds vaker boven Cambodja zullen verkiezen, omdat het aanzienlijk makkelijker is om voor deze landen een visum voor een langer verblijf te verkrijgen. De Cambodjaanse reisindustrie vraagt de overheid van het land dan ook om de geldigheidsduur van normale toeristenvisa te verlengen tot 3 maanden en om meerdere reizen met hetzelfde visum toe te staan. Ook zou de overheid volgens hen moeten overwegen om visa met een geldigheidsduur van een jaar aan te bieden om het voor reizigers eenvoudiger te maken om langer in het land te verblijven.

De Cambodjaanse overheid heeft hier nog niet officieel op gereageerd. Er is ook nog niets concreets bekend over eventuele nieuwe visa voor Cambodja. Het is te verwachten dat er in de loop van 2024 meer bekend zal worden over een hernieuwd visumbeleid voor het land dat bekend staat om zijn antieke tempels, waaronder het tempelcomplex Angkor Wat.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,65 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.