Nieuwsbericht | | 07-04-2022 | ±2 minuten leestijd

Om het toerisme naar het land verder te stimuleren, heeft de overheid van Cambodja besloten het visum on arrival te herintroduceren. Zoals de naam al zegt, kan dit visum bij aankomst in Cambodja verkregen worden.

Visumsysteem stopgezet door corona

Vanwege de wereldwijde uitbraak van corona had Cambodja haar visumsysteem tijdelijk uit de lucht gehaald. Het aantal besmettingen en sterfgevallen in Cambodja zijn al sinds het begin van de pandemie laag, zeker in vergelijking met nabijgelegen landen zoals Vietnam. Dit was voor een groot deel te danken aan de bijzonder strenge maatregelen die door de overheid van Cambodja werden genomen. Cambodja had bovendien een van de hoogste vaccinatiegraden in Zuidoost-Azië. Na een kleine piek in de besmettingscijfers in februari vanwege de omikronvariant, is er nu weer sprake van een dalende trend. Sinds maart zijn er wekelijks minder dan 200 besmettingen in het land.

Dit heeft de overheid van Cambodja doen besluiten versoepelingen door te voeren in de coronamaatregelen. Dit heeft ook betrekking op het aanvragen van visums voor Cambodja. De overheid hoopt hiermee meer toeristen en zakenreizigers aan te trekken om de Cambodjaanse economie weer op gang te brengen.

Coronatest niet langer verplicht

De overheid van Cambodja heeft laten weten dat volledig gevaccineerde reizigers niet langer een PCR-test hoeven te doen voor vertrek. Een sneltest bij aankomst in Cambodja is ook niet langer verplicht, al raadt de overheid reizigers aan zelftests te doen. Ook reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn mogen naar Cambodja reizen, maar zij moeten 14 dagen in quarantaine.

Visum on arrival weer beschikbaar

Het visum on arrival, dat bij aankomst in Cambodja verkregen kan worden, is weer beschikbaar. Net als alle andere visumtypes was ook het visum on arrival vanwege corona tijdelijk niet beschikbaar. Het visum on arrival is verkrijgbaar op de luchthavens van Siem Reap (REP) en Phnom Penh (PNH) en bij alle landsgrenzen. Om een visum on arrival te verkrijgen moet men een pasfoto meenemen en moet het paspoort van de reiziger nog minimaal 6 maanden geldig zijn en twee lege pagina’s bevatten. De visumkosten moet men contant betalen in dollars. Reizigers die per vliegtuig naar Cambodja reizen kunnen het aanvraagformulier voor het visum on arrival al in het vliegtuig invullen. Zij moeten bij aankomst echter wel in de rij gaan staan om het ingevulde formulier aan een medewerker van de immigratiedienst te overhandigen. Pas als het is goedgekeurd mag men het vliegveld verlaten.

E-visum populair alternatief voor visum on arrival

Het e-visum Cambodja kan inmiddels ook weer worden aangevraagd. In tegenstelling tot het visum on arrival wordt het e-visum voor vertrek online aangevraagd. Hierdoor heeft men al voor vertrek zekerheid over het visum, terwijl het in het geval van een visum on arrival mogelijk is dat de aanvraag bij aankomst in Cambodja wordt afgekeurd. Net als voor het visum on arrival moet het paspoort waarmee het e-visum wordt aangevraagd nog minimaal 6 maanden geldig zijn vanaf het moment van aankomst in Cambodja. Er zijn echter geen lege pagina’s nodig, omdat het visum niet in het paspoort wordt gestempeld. In plaats daarvan ontvangt men het visum per e-mail, waarna het twee keer moet worden geprint. Zowel bij het in- als uitreizen moet men een exemplaar overhandigen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,24 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.