Nieuwsbericht | | 12-03-2021 | ±2 minuten leestijd

Het bedrijfsleven en in het bijzonder de toerismesector in Cambodja dringen er bij de overheid op aan om de visumkosten voor buitenlandse toeristen af te schaffen, om het toerisme te stimuleren. De Cambodjaanse overheid denkt er echter niet aan om dit advies op te volgen. De inkomsten uit visums die het land hierdoor zou mislopen zouden te hoog zijn volgens de overheid.

Visum Cambodja verplicht voor Europese en Noord-Amerikaanse reizigers

Cambodja heeft, zoals de meeste landen ter wereld, een visumplicht. Dit betekent dat reizigers in veel gevallen een geldig visum Cambodja bij zich moeten hebben om toegelaten te worden. Cambodja heeft een speciaal visum voor toeristen die minder dan 30 dagen in het land willen verblijven. Dit e-visum kan geheel online worden aangevraagd, waardoor er dus geen bezoek aan de ambassade of het consulaat gebracht hoeft te worden. Om in aanmerking te komen voor het elektronische visum Cambodja moet het paspoort waarmee de aanvraag wordt ingediend nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Het visum moet na toekenning tweemaal worden geprint, zodat het bij aankomst en vertrek kan worden overhandigd.

Strenge corona maatregelen

Cambodja lijdt, zoals veel andere populaire vakantielanden, flink onder corona. De economie van Cambodja is voor het eerst in jaren gekrompen. De toerismesector is ingestort en de overheid geeft grote hoeveelheden geld uit om bedrijven overeind te houden. In 2019 verwelkomde Cambodja nog 6,6 miljoen buitenlandse reizigers, in 2020 was dit aantal gezakt naar 1,31 miljoen; een dramatische daling van meer dan 80 procent. Cambodja heeft een aantal strenge maatregelen ingevoerd om corona tegen te gaan en enkele hiervan zijn specifiek gericht op buitenlandse reizigers. Zo mogen de meeste buitenlanders Cambodja helemaal niet binnenkomen en degenen die wel toegelaten worden, moeten een doktersverklaring hebben die bevestigt dat ze geen corona hebben. Bij aankomst moeten reizigers bovendien in verplichte quarantaine.

De toerismesector klaagt dat al deze maatregelen ervoor zorgen dat de vooruitzichten voor toerisme in Cambodja in 2021 nog altijd zeer somber zijn. Ze roept de overheid dan ook op om enkele van deze maatregelen af te zwakken, zoals het inkorten van de quarantaineperiode.

Visumkosten worden niet afgeschaft

Eén van de verzoeken van bedrijven in de toerismesector is om de kosten voor het aanvragen van een visum af te schaffen. Momenteel kost het elektronische visum voor Cambodja € 64,95 per persoon. Reizigers mogen er 30 dagen mee in het land blijven. Bedrijven zeggen dat dit een te hoog bedrag is en het mensen afschrikt om naar Cambodja te reizen. Het bedrag zou of verlaagd moeten worden, of tijdelijk helemaal moeten worden afgeschaft. Zodra het toerisme weer op het oude niveau zit zouden de visumkosten weer ingevoerd kunnen worden.

De overheid van Cambodja wil hier echter niets van weten. Minister-president Hun Sen zei op 1 februari dat Cambodja gewoon kosten in rekening zal brengen voor het aanvragen van visums. Hun Sen benadrukte dat Cambodja zeker niet het enige land is dat visumkosten hanteert tijdens de coronacrisis, en dat landen als Frankrijk zelfs $100 vragen voor een visum. Mensen reizen nog altijd naar Frankrijk, dus waarom niet naar Cambodja, aldus Hun Sen. In 2019 ontving Cambodja ongeveer 180 miljoen dollar aan visumkosten. De minister-president is bereid naar mogelijke alternatieven te kijken, maar zolang die er niet zijn zullen de visumkosten niet worden afgeschaft.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,19 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.