Nieuwsbericht | | 04-06-2024 | ±3 minuten leestijd

Reizigers uit alle Europese landen, waaronder Nederland en België, hebben een visum nodig om naar Cambodja te mogen reizen. Meestal voldoet een toeristenvisum voor Cambodja (type T). Naast het toeristenvisum heeft Cambodja ook een zakenvisum/regulier visum (type E) en enkele andere visumtypes.

Het toeristenvisum Cambodja (type T)

Reist u voor een vakantie naar Cambodja? Dan heeft u een toeristenvisum nodig van het visumtype T. Het toeristenvisum staat een verblijf van 30 dagen in Cambodja toe. Bovendien kunnen reizigers de geldigheidsduur van het visum na aankomst in Cambodja nogmaals met 30 dagen verlengen. Het toeristenvisum kan bij de ambassade, online of bij aankomst in Cambodja worden aangevraagd. Cruisereizigers moeten het toeristenvisum echter altijd bij de ambassade van Cambodja aanvragen. Het toeristenvisum dat online wordt verstrekt, wordt ook wel e-visum of e-visa genoemd (niet te verwarren met het visumtype ‘E’).

Op VisumBuitenland.nl kunt u het toeristenvisum voor Cambodja binnen enkele minuten in het Nederlands aanvragen. Het visum wordt in dat geval gemiddeld na 7 dagen verstrekt en per e-mail naar u verzonden. Voor spoedaanvragen geldt een gemiddelde levertijd van 4 dagen. Als u het toeristenvisum voor vertrek aanvraagt, hoeft u bij aankomst geen formulieren meer in te vullen en op de beoordeling van uw visumaanvraag te wachten, maar kunt u bij de grenscontrole meteen doorlopen.

Vraag hier een toeristenvisum voor Cambodja aan

Het zakenvisum of reguliere visum Cambodja (type E)

Naast het toeristenvisum biedt Cambodja ook een zakenvisum van het type E aan. Dit visum wordt door de Cambodjaanse autoriteiten ook wel ordinary visa genoemd, dus regulier visum. Het visum van het type E is geldig voor een verblijf van 30 dagen in Cambodja. Het bijzondere aan het visum van het type E is dat het voor zakelijke doeleinden mag worden gebruikt en na aankomst in een ander type visum kan worden omgezet, bijvoorbeeld een werkvergunning of een zakenvisum met een geldigheidsduur van meerdere maanden. Officieel moeten aanvragers van dit visum een uitnodigingsbrief van een bedrijf in Cambodja aanleveren. Dit lijkt in de praktijk echter niet altijd nodig te zijn. Het type E visum voor Cambodja kost 6 USD meer dan het toeristenvisum.

Het diplomatenvisum (type A of B)

Personen die voor overheidszaken naar Cambodja reizen kunnen een visum van het type A of B aanvragen. Het A-visum is geschikt voor reizigers met een diplomatiek paspoort en het B-visum kan door houders van een dienstpaspoort worden aangevraagd. Aanvragen voor deze visumtypes kunnen uitsluitend bij de Cambodjaanse ambassade worden ingediend.

Het courtesy visa (type C)

Het visum van het type C is bedoeld voor reizigers die bij een organisatie in Cambodja in dienst willen treden, bijvoorbeeld bij een bedrijf of non-profit organisatie. Hierbij moet het om een erkende organisatie gaan dat een officiële intentieverklaring met de Cambodjaanse overheid heeft getekend. Om in aanmerking te komen voor het C-visum moet de aanvrager in kwestie al een arbeidscontract hebben ontvangen. Dit visum kan bij een Cambodjaanse ambassade worden aangevraagd.

Het Khmer visa (type K)

Het Khmer visa is alleen beschikbaar voor personen van Cambodjaanse afkomst die niet met een Cambodjaans paspoort willen reizen. Voor de visumaanvraag moet een Cambodjaanse geboorteakte of een ander document worden aangeleverd dat de Cambodjaanse afkomst bewijst. Personen met Cambodjaanse ouders kunnen ook de geboorteaktes van hun ouders aanleveren. Het K-visum kan uitsluitend bij de Cambodjaanse ambassade worden aangevraagd.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,98 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.