Nieuwsbericht | | 22-03-2024 | ±3 minuten leestijd

Sinds 14 maart 2024 mogen reizigers uit zes nieuwe landen, waaronder België, zonder visum naar China reizen. Zij mogen maximaal 15 dagen zonder visum in het land blijven als zij een toeristisch of zakelijk reisdoel hebben. Voor Nederlanders werd in december 2023 al een visumvrijstelling ingevoerd.

Afschaffing van de visumplicht voor zes nieuwe landen

Sinds half maart mogen reizigers met een paspoort van zes nieuwe landen zonder visum naar China reizen. Dit heeft Wang Yi, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, begin maart aangekondigd tijdens het Nationaal Volkscongres in Peking. Het gaat om reizigers met de nationaliteit van België, Oostenrijk, Luxemburg en Hongarije. In januari maakte de Chinese premier Li Qiang al bekend dat reizigers uit Zwitserland en Ierland een visumvrijstelling zouden krijgen.

Reizigers die een regulier paspoort bezitten dat door een van deze zes landen is uitgegeven, mogen sinds 14 maart zonder visum naar China reizen als zij een toeristisch of zakelijk reisdoel hebben en het verblijf maximaal 15 dagen duurt. Het kan hierbij gaan om een vakantie, een bezoek aan familie of vrienden, een overstap op een Chinese luchthaven of een zakenreis. Reizigers die gebruik willen maken van de visumvrijstelling moeten een paspoort bezitten dat bij aankomst in China nog minstens 6 maanden geldig is en dat nog ten minste twee lege pagina's bevat.

Eerdere versoepelingen voor andere nationaliteiten

In december 2023 werden de visumregels al voor zes andere landen versoepeld. Reizigers met een paspoort van Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje of Maleisië mogen al sinds 1 december 2023 15 dagen zonder visum in China verblijven.

Voor Belgen en burgers van enkele andere Europese landen werd in 2023 de aanvraagprocedure voor een visum al vereenvoudigd. Daarom hoeven de meeste Belgische reizigers voor het aanvragen van een toeristen- of zakenvisum tot 31 december 2024 geen vingerafdrukken meer te laten afnemen. Bovendien werd het aanvraagformulier voor het visum ingekort en werden de kosten voor het visum tijdelijk met 25% verlaagd. Met het visumvrij laten reizen van burgers van zes nieuwe landen wordt het Chinese visumbeleid nu nog verder versoepeld.

Visumaanvraag voor China

Reizigers uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Ierland, Frankrijk, Italië, Spanje, Hongarije of Maleisië die langer dan 15 dagen in China willen verblijven, of die niet voor toeristische of zakelijke doeleinden naar het land willen reizen, moeten wel nog steeds een visum aanvragen. Ook reizigers met een nationaliteit die niet is vrijgesteld van de visumplicht moeten een visum voor China aanvragen. Daarvoor moeten zij een aanvraag indienen bij een Chinees Visa Application Centre. Deze zogeheten Visa Application Centres hebben de verwerking van visumaanvragen overgenomen van de Chinese ambassades en consulaten. In sommige gevallen is het noodzakelijk het Visa Application Centre persoonlijk te bezoeken om biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken, te laten afnemen.

Pilot tot en met november 2024

De versoepelingen zijn in lijn met het streven van China om meer buitenlandse reizigers aan te trekken, nadat het aantal reizigers tijdens de coronapandemie sterk terugliep. Daarnaast hoopt het land dat andere landen de visumprocedures voor Chinese burgers zullen vereenvoudigen en met China zullen samenwerken om internationale reizen tussen de landen te stimuleren.

Desondanks is de afschaffing van de visumplicht voor reizigers uit de 12 bovengenoemde landen niet permanent. De regeling geldt voorlopig tot en met 30 november 2024. Of Nederlanders, Belgen en reizigers uit andere Europese landen ook na deze proefperiode nog zonder visum naar China zullen mogen reizen, is nog niet bekend. Het Chinese visumbeleid zal na deze datum worden herzien.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor China. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (126,55 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 126,55 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 120,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum China is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.