Nieuwsbericht | | 28-11-2023 | ±3 minuten leestijd

China heeft aangekondigd dat reizigers uit 6 landen vanaf 1 december 2023 geen visum meer nodig hebben om het land te mogen betreden. Deze reizigers, waaronder Nederlanders, mogen voor een verblijf van maximaal 15 dagen naar China reizen zonder dat ze vooraf een visum moeten aanvragen. Het gaat om een tijdelijke versoepeling van de visumregels.

China maakt visumvrij reizen mogelijk

China maakte op 24 november bekend zijn inreisregels te gaan versoepelen. Hierdoor wordt het voor personen met een paspoort van Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje of Maleisië eenvoudiger om naar het land te reizen. Vanaf 1 december 2023 mogen reizigers uit deze 6 landen namelijk naar China reizen zonder dat ze vooraf een visum moeten aanvragen. De nieuwe regeling geldt voorlopig tot 30 november 2024 en betreft reizen naar alle delen van de Volksrepubliek China. Reizigers uit de genoemde landen mogen maximaal 15 dagen zonder visum in China verblijven.

Eerdere regelgeving omtrent visa voor China

Tot en met 30 november 2023 moeten reizigers uit alle Europese landen voor een reis naar China nog een visum aanvragen. Voor een visumaanvraag moeten formulieren worden ingevuld en documenten worden aangeleverd bij een Visa Application Service Centre. Dit kan uitsluitend in het land waar de aanvrager woont. Bovendien moeten aanvragers persoonlijk naar dit kantoor toe om biometrische gegevens af te laten nemen. Het verkrijgen van een visum voor China is dus niet eenvoudig.

Er gelden maar weinig uitzonderingen op de visumplicht. Tot 1 december 2023 zijn Bosnië en Herzegovina, Albanië, Wit-Rusland en Servië de enige Europese landen waarvoor een uitzonderingsregeling geldt. Personen uit deze landen mogen 30 of 90 dagen lang vrij door China reizen zonder visum. Voor de meeste Europeanen geldt tot 1 december alleen voor reizen naar Hongkong of Macau, een korte overstap op bepaalde vliegvelden of korte verblijven in Hainan een visumvrijstelling. De visumvrijstelling in deze situaties blijft ook na 1 december van kracht.

Achtergrond van het nieuwe besluit

Al sinds het afschaffen van de coronamaatregelen zet China zich in om weer meer reizigers aan te trekken. China stond bekend om zijn zeer strenge optreden tegen het coronavirus, dat onder andere inhield dat veel reizigers na aankomst wekenlang in quarantaine moesten, voordat ze het land echt in mochten. De laatste coronamaatregelen werden in augustus 2023 afgeschaft, maar het beeld van een gesloten China is desondanks bij veel mensen blijven hangen. Om van dit negatieve imago af te komen en weer meer toeristen te mogen verwelkomen, werkt China er al sinds de zomer aan reizen naar het land aantrekkelijker te maken.

Nadat in augustus de laatste coronamaatregelen voor internationale reizigers werden afgeschaft, heeft China in september ook de aanvraagprocedure van het toeristenvisum eenvoudiger gemaakt. Zo werden onder andere de vragen omtrent de reisgeschiedenis en gevolgde opleidingen van aanvragers ingekort. Daarnaast werd het aantal nationaliteiten dat in aanmerking komt voor een visumvrije overstap van maximaal 72 of 144 uur in China verhoogd, waardoor nu ook Noorse staatsburgers gebruik kunnen maken van deze regeling. De visumvrijstelling voor reizigers uit 5 Europese landen en Maleisië die vanaf 1 december zal gelden en een verblijf van 15 dagen toestaat, volgt deze trend van versoepelingen. Alle versoepelingen moeten het toerisme in China weer laten opbloeien na de zware coronaperiode.

Voorwaarden voor een verblijf zonder visum

Voorlopig blijft de nieuwe visumvrijstelling beperkt tot reizigers die een paspoort hebben van Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje of Maleisië. Heeft u het paspoort van een van deze landen? Dan mag u tussen 1 december 2023 en 30 november 2024 zonder visum naar China reizen. U mag op ieder vliegveld in China arriveren en hoeft bij aankomst enkel uw paspoort te tonen. Uw reisdoel mag toeristisch of zakelijk zijn. Ook het bezoeken van vrienden of familie is toegestaan, maar u mag in China geen journalistieke activiteiten verrichten, studeren of werken. U mag maximaal 15 dagen zonder visum in China verblijven. Het is verstandig om al voor vertrek een ticket voor de terugreis te boeken, zodat u deze desgevraagd bij aankomst kunt tonen. Komt u niet in aanmerking voor de visumvrijstelling? Dan moet u voor vertrek alsnog een visum China aanvragen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor China. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (126,55 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 126,55 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 120,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum China is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.