Nieuwsbericht | | 19-11-2018 | ±3 minuten leestijd

Wie naar China reist, dient zich te houden aan de regels en wetten van dat land. Daarom is het belangrijk dat reizigers zich houden aan de met name strenge censuurregels die er in het land gelden. Dat ondervond ook een Duitse student journalistiek, die tot voor kort in China studeerde.

De student in kwestie, David Missal (24), werd het land uitgezet nadat hij de censuurwetgeving had overtreden. De student studeerde aan de prestigieuze Tsinghua Universiteit in Peking. De autoriteiten wilden zijn visum niet verlengen. Missal kreeg de opdracht binnen 10 dagen het land te verlaten. Reizigers die tijdelijk op een visum China naar het land gaan, dienen zich te houden aan de censuurregels.

Wetten en gebruiken

In China geldt strenger censuurwetgeving. De student in het voorbeeld hierboven had een documentaire gemaakt over de mensenrechten in China. Daarom is het belangrijk geen journalistieke activiteiten tijdens de reis naar China te bedrijven. Uiteraard is het maken van video of foto’s voor privégebruik wel toegestaan. Het is in China streng verboden om foto’s, video’s of andere opnames van demonstraties, de politie en het leger te maken. Dit kan leiden tot arrestaties.

Journalist David Missal had zijn visum eind juni willen verlengen. Hij kreeg zijn visum na een week nog niet terug en werd verteld dat er onenigheden waren tussen de school en de Chinese autoriteiten.

Een week later kreeg Missal te horen dat zijn visum geannuleerd is en dat hij terug moet naar Duitsland. De student reageerde daarop dat hij wist dat China soms visa annuleert, maar dat hij niet verwachtte dat het hem zou overkomen. China heeft strenge censuur op journalisten die over mensenrechten in het land willen schrijven. Daarnaast heeft de overheid internetcensuur ingevoerd. Dat betekent dat verschillende websites geblokkeerd zijn door de overheid, omdat de websites niet overeenkomen met de visie van het Aziatische land.

Andere wetten en gebruiken

Het is belangrijk alvorens naar China te vertrekken op de hoogte te zijn van de wetten en gebruiken in het land. De wetten in China kunnen soms anders zijn dan we deze in Nederland gewend zijn. Ten eerste is het verplicht altijd een paspoort bij zich te dragen. In Nederland geldt er geen draagplicht, maar een toonplicht. Dat betekent dat de politie alleen in verdachte omstandigheden naar een legitimatiebewijs zal vragen.

In China is dat anders. De Chinese autoriteiten controleren vaak de identiteit van personen. Ook als de reiziger niets verdachts doet, is het mogelijk dat de politie alsnog naar een identiteitsbewijs vraagt. Iedereen met een leeftijd van 16 jaar en ouder moet zich altijd en overal in China kunnen legitimeren. Daarom is het belangrijk het paspoort altijd te dragen. Bovendien moet het paspoort voorzien zijn van een geldig visum China.

Bovendien is er in China sprake van een strenge rechtspraak. Deze strenge rechtspraak geldt ook voor buitenlanders. Verdachten kunnen volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken langer worden vastgehouden, zonder dat ze in staat van beschuldiging kunnen worden gesteld. Voor buitenlandse reizigers wordt er geen borgtocht ingesteld.

Visum China aanvragen

Het is in China verplicht een paspoort te dragen met daarin een geldig visum. Zonder geldig visum zijn alle legitimatiebewijzen ongeldig. Vraag daarom tijdig voor vertrek een visum China aan. Alle Nederlandse of Belgische reizigers dienen een visum aan te vragen. De visumplicht geldt voor toeristen, zakenreizigers en ook voor meereizende kinderen. Dat geldt ook als deze kinderen nog minderjarig zijn.

De kosten van het visum bedragen € 247,50 per persoon, inclusief consulaire kosten, aanvraagkosten en btw. Visum vergeten? Doe dan een spoedaanvraag. Het visum wordt dan binnen 2, 3 of 4 werkdagen geleverd.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor China is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor China.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor China. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (126,55 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 126,55 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 120,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum China is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.