Nieuwsbericht | | 23-09-2024 | ±3 minuten leestijd

China heeft eind 2023 een maatregel geïntroduceerd waardoor reizigers uit een aantal landen China zonder visum mogen bezoeken. Hiermee wil China toeristen en zakenreizigers aantrekken. Sinds 9 september 2024 mogen ook reizigers uit Noorwegen gebruikmaken van deze regeling.

Noorse staatsburgers mogen zonder visum naar China

Op 9 september 2024 hebben de Chinese autoriteiten aangekondigd dat reizigers met de nationaliteit van Noorwegen per direct zonder visum naar het land mogen reizen. Noorse staatsburgers mogen maximaal 15 dagen zonder visum in China doorbrengen. Zowel toeristische als zakelijke reisdoelen zijn toegestaan. Tot eind 2025 hoeven reizigers met een Noors paspoort voor hun vertrek naar China geen ingewikkelde aanvraagprocedure voor een visum te doorlopen.

Uitbreiding van bestaande visumvrijstelling

De visumvrijstelling voor Noorse reizigers is geen unieke regeling. Het is een uitbreiding van een al bestaande regeling voor reizigers uit veel andere Europese landen. In december 2023 maakte China het voor reizigers uit 6 landen mogelijk om het land zonder visum te bezoeken. Deze visumvrijstelling werd later uitgebreid naar 16 landen. Het gaat hierbij voornamelijk om Europese landen, zoals Nederland en België, maar ook landen buiten Europa, zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Noorwegen is het 17de land dat aan deze lijst is toegevoegd. Bovendien werd de duur van deze regeling eerder dit jaar verlengd tot 31 december 2025.

Aanleiding van de visumvrijstelling

China introduceerde de visumvrijstelling in de nasleep van de coronapandemie eind 2023. Het land ontving zelfs na de afschaffing van alle reisbeperkingen veel minder toeristen en zakenreizigers dan voor het uitbreken van de pandemie. Om China weer terug op de kaart te zetten voor internationale reizigers besloot het land om de visumplicht voor reizigers uit een aantal landen tijdelijk op te heffen. Hiervoor was de ingewikkelde visumprocedure een hoge drempel voor een bezoek aan het Oost-Aziatische land.

Anno 2024 ligt het aantal internationale bezoekers in China nog steeds ver onder het niveau van 2019, het jaar voor de uitbraak van de coronapandemie. Desondanks lijkt de regeling voor het visumvrije reizen succesvol te zijn geweest, aangezien in de eerste 6 maanden van 2024 rond 8,5 miljoen internationale reizigers zonder visum het land bezochten. Door de duur van de regeling te verlengen en meer nationaliteiten in aanmerking te laten komen voor een visumvrijstelling wil China op termijn meer internationale bezoekers aantrekken.

Relaties China en Noorwegen

De visumvrijstelling voor Noorse reizigers werd op 9 september 2024 aangekondigd. Op die dag was de Noorse premier, Jonas Gahr Støre, op bezoek in de Volksrepubliek. Tijdens het bezoek werden verschillende onderwerpen besproken, waaronder de bestrijding van klimaatverandering, een verbetering van de handelsrelaties, maar er kwamen ook ingewikkelde vraagstukken aan bod, waaronder de oorlog in Oekraïne. Beide landen lijken de samenwerking op bepaalde vlakken te willen bevorderen. De Chinese delegatie zag dit als aanleiding om een visumvrijstelling aan te kondigen die per direct ingaat. Dit is goed nieuws voor Noorwegen hoewel het land zelf niet van plan is om Chinese staatsburgers zonder visum toe te laten.

Samenvatting visumvrij reizen naar China

China introduceerde eind 2023 een visumvrijstelling voor reizigers uit een zestal landen. Deze regeling is sindsdien verlengd en meermaals uitgebreid. Op dit moment komen staatsburgers van 17 landen hiervoor in aanmerking, waaronder Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. Dit zijn de belangrijkste regels omtrent het reizen zonder visum:

  • De reiziger moet een geldig, regulier paspoort hebben van een deelnemend land. Het paspoort moet bij aankomst in China nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
  • Het verblijf in China mag niet meer dan 15 dagen duren.
  • Het reisdoel moet toeristisch of zakelijk zijn (een overstap is ook toegestaan).
  • De reiziger moet bij aankomst al over een terug- of doorreisticket beschikken.
  • Reizigers moeten zich binnen 24 uur na aankomst in China registreren. Het hotel regelt dit voor hen.
  • De visumvrijstelling geldt voorlopig tot en met 31 december 2025.

Reizigers die niet aan de voorwaarden voldoen, moeten voor vertrek een visum China aanvragen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor China. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (126,55 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 126,55 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 120,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum China is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.