Nieuwsbericht | | 16-05-2024 | ±2 minuten leestijd

De Chinese overheid heeft het visumvrij reizen voor personen uit 12 landen, waaronder Nederland en België, verlengd tot 31 december 2025. Reizigers met een paspoort van deze landen mogen tot eind volgend jaar 15 dagen zonder visum in China blijven.

Tijdelijke versoepeling wordt verlengd

Sinds december 2023 mogen Nederlanders zonder visum naar China reizen, zolang ze niet langer dan 15 dagen in het land blijven en China voor toeristische of zakelijke doeleinden bezoeken. Sinds maart 2024 geldt dit ook voor Belgische reizigers en reizigers uit vijf andere Europese landen. Deze versoepeling van de visumregels was een tijdelijke maatregel van de Chinese autoriteiten. De visumvrijstelling zou namelijk oorspronkelijk alleen tot 30 november 2024 van kracht zijn.

China heeft nu bekendgemaakt de pilot te willen verlengen en het visumvrije reizen voor de twaalf landen tot 31 december 2025 mogelijk te maken. Reizigers met een paspoort van Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Ierland, Hongarije en Maleisië mogen voor een kort verblijf tot eind 2025 dus zonder visum naar de Volksrepubliek reizen.

Chinees staatsbezoek in Frankrijk

In mei 2024 bracht de Chinese president Xi Jinping een bezoek aan Frankrijk, ter ere van 60 jaar bilaterale betrekkingen tussen de twee landen. Tijdens een persconferentie met Xi Jinping en de Franse president Macron werd bekendgemaakt dat de beide landen hun wederzijdse visumbeleid zullen versoepelen. Chinezen die meermaals naar Frankrijk willen reizen om handelsbeurzen of andere zakelijke evenementen te bezoeken, hoeven daarvoor niet steeds opnieuw een visum aan te vragen. Daarnaast zal de verwerkingsduur van visumaanvragen voor Chinezen worden teruggebracht van gemiddeld zes weken naar enkele dagen. Hiervoor zullen 15 nieuwe Visa Application Centres in China worden geopend en er zal extra consulair personeel worden aangenomen.

China heeft op zijn beurt toegezegd de visumvrijstelling voor Franse reizigers voor een verblijf tot 15 dagen met een jaar te verlengen. Deze vrijstelling wordt niet alleen voor Fransen, maar ook voor reizigers uit enkele andere Europese landen, waaronder Nederland en België, verlengd.

Ook visumvrij verblijf voor cruisereizigers

Naast de verlenging van het visumvrij reizen voor staatsburgers van de twaalf genoemde landen, worden ook de visumregels voor cruisereizigers versoepeld. Reizigers die met een cruiseschip in China aankomen en maximaal 15 dagen aan land willen gaan, hebben daar sinds 15 mei 2024 geen visum meer voor nodig. Om in aanmerking te komen voor het visumvrije verblijf moet de reisgroep ontvangen worden door een Chinese reisorganisatie en mogen alleen de kustprovincies en de hoofdstad Peking bezocht worden. Het cruiseschip mag aanmeren in de havens Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Qingdao, Dalian, Beihai, Haikou, Sanya, Tianjin, Lianyungang, Wenzhou, Zhoushan en Xiamen.

Visum China voor een verblijf van langer dan 15 dagen

Reizigers die langer dan 15 dagen in China willen blijven, hebben nog steeds een visum nodig om naar het land te mogen reizen. Nederlanders en Belgen kunnen hun visum voor China eenvoudig online aanvragen door het digitale aanvraagformulier op deze website in te vullen. Vervolgens moeten enkele documenten, waaronder het paspoort, een kopie van het paspoort, een pasfoto, een reisschema, een boekingsbevestiging van de vluchten en een boekingsbevestiging van de accommodatie in China worden aangeleverd. U kunt deze documenten per post versturen of laten ophalen. Uw paspoort met het visum kan na toekenning aangetekend of per koerier bij u thuis worden afgeleverd.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor China. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (126,55 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 126,55 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 120,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum China is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.