Nieuwsbericht | | 01-07-2022 | ±2 minuten leestijd

Voor corona had de Indonesische overheid al het plan om een digital nomad visum te introduceren. Dat werd logischerwijs uitgesteld. Nu de grenzen weer open zijn, ligt het plan weer op tafel. Maar wat houdt het digital nomad visum eigenlijk in en wat moet u doen voor uw zakenreis of vakantie naar Indonesië? In dit artikel leest u meer over het visum Indonesië en hoe u het visum aan kunt vragen.

Het digital nomad visum

Dit visum is met name bedoeld voor mensen die kunnen ‘thuiswerken’, ongeacht waar dit ‘thuis’ is. Zij worden ook wel ‘digital nomads’ genoemd. Het visum staat u toe om in een ander land te wonen dan het land waar je werk is en je inkomen vandaan komt zonder daarover belasting te hoeven betalen in het land waar u verblijft. Het digital nomad visum zal waarschijnlijk vijf jaar geldig zijn. Dat is lang in vergelijking met andere landen die een digital nomad visum aanbieden. Het aanvragen van dit visum zal daarbij een stuk makkelijker zijn, omdat u niet uw hele leven hoeft om te gooien om in een ander land te werken.

Voorwaarden voor Indonesië

Op dit moment is het alleen mogelijk om met een toeristenvisum of werkvisum naar Indonesië te gaan. Deze hebben een kortere geldigheidsduur dan het voorgestelde digital nomad visum. Het digital nomad visum lijkt dan ook een ‘gulden middenweg’ tussen het vakantie- en werkvisum. De voorwaarde dat u geen werkzaamheden uitvoert voor een in Indonesië gevestigd bedrijf is vergelijkbaar met het vakantievisum. Ten opzichte van het werkvisum hoef je daarnaast geen plaatselijke belastingen te betalen of aan andere plaatselijke werkgerelateerde wetten te voldoen. Andersom is een digital nomad visum ook aantrekkelijk voor Indonesië, omdat het land veel inkomen haalt uit de toerismesector door het geld dat bezoekers in Indonesië op dagelijkse basis uitgeven.

Rinjani BergketenVraag het visum voor Indonesië aan om in deze prachtige natuur te werken of te relaxen.

Werken in Indonesië

Omdat het digital nomad visum voor nu nog op de tekentafel ligt, kunt u het beste een B211A Werkvisum aanvragen als u in Indonesië wil werken. Aan dit visum zijn wel meer voorwaarden verbonden dan aan het digital nomad visum. Sinds 7 maart 2022 kunt u weer gebruikmaken van het Visum On Arrival. Zoals de naam van het visum al zegt, kunt u dit visum bij aankomst op het vliegveld in Indonesië bij een balie aanvragen en betalen. Dit visum is eenmalig met 30 dagen te verlengen, waardoor de maximale verblijfsduur 60 dagen wordt. Voor een zakenreis is een Visum On Arrival niet voldoende. Daarvoor moet u wel voor vertrek een visum Indonesië aanvragen. Dit kunt u het beste bij een ambassade of consulaat doen. Lees dan van tevoren even welke documenten u daarvoor nodig heeft.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Indonesië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Indonesië.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Indonesië. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (5000 IDR per visum, via molina.imigrasi.go.id). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 5000 IDR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 36,06 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Indonesië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.