Nieuwsbericht | | 01-07-2022 | ±2 minuten leestijd

Voor corona had de Indonesische overheid al het plan om een digital nomad visum te introduceren. Dat werd logischerwijs uitgesteld. Nu de grenzen weer open zijn, ligt het plan weer op tafel. Maar wat houdt het digital nomad visum eigenlijk in en wat moet u doen voor uw zakenreis of vakantie naar Indonesië? In dit artikel leest u meer over het visum Indonesië en hoe u het visum aan kunt vragen.

Het digital nomad visum

Dit visum is met name bedoelt voor mensen die kunnen ‘thuiswerken’, ongeacht waar dit ‘thuis’ is. Zij worden ook wel ‘digital nomads’ genoemd. Het visum staat u toe om in een ander land te wonen dan het land waar je werk is en je inkomen vandaan komt zonder daarover belasting te hoeven betalen in het land waar u verblijft. Het digital nomad visum zal waarschijnlijk vijf jaar geldig zijn. Dat is lang in vergelijking met andere landen die een digital nomad visum aanbieden. Het aanvragen van dit visum zal daarbij een stuk makkelijker zijn, omdat u niet uw hele leven hoeft om te gooien om in een ander land te werken.

Voorwaarden voor Indonesië

Op dit moment is het alleen mogelijk om met een toeristenvisum of werkvisum naar Indonesië te gaan. Deze hebben een kortere geldigheidsduur dan het voorgestelde digital nomad visum. Het digital nomad visum lijkt dan ook een ‘gulden middenweg’ tussen het vakantie- en werkvisum. De voorwaarde dat u geen werkzaamheden uitvoert voor een in Indonesië gevestigd bedrijf is vergelijkbaar met het vakantievisum. Ten opzichte van het werkvisum hoef je daarnaast geen plaatselijke belastingen te betalen of aan andere plaatselijke werkgerelateerde wetten te voldoen. Andersom is een digital nomad visum ook aantrekkelijk voor Indonesië, omdat het land veel inkomen haalt uit de toerismesector door het geld dat bezoekers in Indonesië op dagelijkse basis uitgeven.

Werken in Indonesië

Omdat het digital nomad visum voor nu nog op de tekentafel ligt, kunt u het beste een B211A Werkvisum aanvragen als u in Indonesië wil werken. Aan dit visum zijn wel meer voorwaarden verbonden dan aan het digital nomad visum. Als u minder dan 30 dagen in Indonesië wilt verblijven, hoeft u geen visum aan te vragen. U kunt dit niet verlengen. Sinds 7 maart 2022 kunt u weer gebruik maken van het visum on arrival. Zoals de naam van het visum al zegt, kunt u dit visum bij aankomst op het vliegveld in Indonesië bij een balie aanvragen en betalen. Dit visum is eenmalig met 30 dagen te verlengen, waardoor de maximale verblijfsduur 60 dagen wordt. Voor een zakenreis is een visum on arrival niet voldoende. Daarvoor moet u wel een visum Indonesië aanvragen. Dit kunt u het beste bij een ambassade of consulaat doen. Lees dan van tevoren even welke documenten u daarvoor nodig heeft.