Nieuwsbericht | | 30-04-2024 | ±3 minuten leestijd

De Indonesische overheid heeft een nieuw visum ingevoerd voor personen die in Indonesië op afstand voor een buitenlandse werkgever willen werken. Met dit Remote Worker Visa mogen zij een jaar in Indonesië wonen en werken. Reizigers die niet in Indonesië willen werken, hebben geen Remote Worker Visa nodig, maar kunnen een e-visum Indonesië voor toeristische doeleinden aanvragen.

Nieuw visum om digitale nomaden aan te trekken

Het nieuwe Remote Worker Visa (E33G) wordt sinds 1 april 2024 aangeboden. Het visum wordt ook wel Digital Nomad Visa genoemd, omdat het visum bedoeld is voor personen die vanuit Indonesië voor een werkgever in hun thuisland willen werken. Met het nieuwe visum probeert Indonesië buitenlands talent aan te trekken. Omdat men met het visum een jaar in Indonesië mag verblijven wordt het land toegankelijker voor hooggekwalificeerde werknemers die op afstand willen werken. De introductie van het nieuwe visum moet ook bijdragen aan het economisch herstel in Indonesië na de coronapandemie.

Toegestane activiteiten met een Remote Worker Visa

Met een Remote Worker Visa mogen reizigers een jaar lang in Indonesië verblijven en voor een organisatie werken die buiten Indonesië gevestigd is. Het Remote Worker Visa is een multiple-entry visum, wat betekent dat reizigers meerdere keren naar het land mogen reizen. Ook familieleden van de aanvrager mogen gedurende de geldigheid van het visum in Indonesië blijven. Reizigers moeten binnen 90 dagen na afgifte van het visum in Indonesië aankomen. Onder bepaalde voorwaarden kan het verblijf in Indonesië met een extra jaar worden verlengd.

Reizigers mogen met een Remote Worker Visa in Indonesië werken, maar alleen voor bedrijven en organisaties die buiten Indonesië gevestigd zijn. Het is niet toegestaan bij een Indonesisch bedrijf in dienst te treden. Ook mogen reizigers met dit visum geen loon of andere vergoedingen van Indonesische bedrijven of individuen ontvangen. Tot slot is het niet toegestaan om producten of diensten in Indonesië te verkopen.

Voorwaarden voor het aanvragen

Om een Remote Worker Visa te mogen aanvragen heeft u een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is. Het wordt aanbevolen, de aanvraag in te dienen met een paspoort dat nog minstens 18 maanden geldig is, zodat het paspoort ook na het verlopen van de geldigheid van het visum nog zeker 6 maanden geldig is. Daarnaast moet u kunnen aantonen dat u een arbeidsovereenkomst heeft met een organisatie die buiten Indonesië is gevestigd. Om de aanvraag te kunnen indienen, moet u bovendien beschikken over een banksaldo van ten minste 2000 USD en een jaarlijks inkomen van ten minste 60.000 USD.

Documenten aanleveren

Naast het invullen van een online-aanvraagformulier moet u voor de aanvraag van een Remote Worker Visa ook enkele documenten aanleveren. Het gaat hierbij om de volgende documenten:

  • Een recente, digitale pasfoto
  • Een scan of foto van uw paspoort
  • Een arbeidsovereenkomst met een bedrijf dat buiten Indonesië gevestigd is
  • Een bankafschrift van de afgelopen 3 maanden met een saldo van ten minste 2000 USD
  • Een bewijs van uw jaarinkomen van ten minste 60.000 USD

Kosten van het Remote Worker Visa

De kosten van het Remote Worker Visa bedragen 2.700.000 IDR plus 150 USD, omgerekend ongeveer 295 EUR (op 30 april 2024). De kosten van het visum zijn daarmee aanzienlijk hoger dan de kosten van het elektronische toeristenvisum Indonesië. Bent u niet van plan om in Indonesië te gaan werken en wilt u niet langer dan 30 dagen in het land blijven? Dan kunt u gebruikmaken van het toeristenvisum, dat net als het Remote Worker Visa online kan worden aangevraagd.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Indonesië. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (519.500 IDR per visum, via evisa.imigrasi.go.id). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 519.500 IDR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,47 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Indonesië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.