Nieuwsbericht | | 19-09-2023 | ±3 minuten leestijd

Europeanen die naar Indonesië reizen, kunnen een Second Home Visa aanvragen. Dit visum is 5 of 10 jaar geldig en kan bovendien verlengd worden. Met behulp van dit visum wil Indonesië meer toeristen aantrekken die langer in het land blijven om zo de lokale economie te bevorderen. Voor een verblijf van maximaal 60 dagen kan men eenvoudig een e-visum Indonesië aanvragen.

Verschil Second Home Visa en seniorenvisum Indonesië

Niet veel reizigers zijn bekend met het Second Home visum voor Indonesië. Het seniorenvisum voor het land is daarentegen bekender. Dit is een single-entry visum met een maximale verblijfsduur van 1 jaar. Het visum mag maximaal vijf keer met telkens 1 jaar verlengd worden. Het seniorenvisum kent specifieke voorwaarden, onder andere bedoeld om de Indonesische economie te ondersteunen. Zo moet men, om dit visum aan te kunnen vragen, minimaal twee Indonesische staatsburgers in dienst nemen (bijvoorbeeld voor huishoudelijke ondersteuning) en een maandinkomen hebben van omgerekend zo’n veertienhonderd euro per maand.

Het gerucht gaat dat het Second Home visum het seniorenvisum op termijn gaat vervangen. Dit omdat het Second Home visum andere voorwaarden heeft, die de economie van Indonesië verder stimuleren dan die van het seniorenvisum. Ook zal het Second Home visum in tegenstelling tot het seniorenvisum geen minimumleeftijd hebben. De voordelen en voorwaarden van het Second Home visum staan hieronder uitgelegd.

Voordelen Second Home visum Indonesië

Het Second Home visum voor Indonesië kent diverse voordelen. Zo mogen houders van dit visum 5 of 10 jaar in Indonesië verblijven. Hetzelfde geldt voor hun familieleden. Ook mogen houders van een Second Home Visa onder bepaalde voorwaarden het Indonesische staatsburgerschap aanvragen en mogen zowel zij als hun kinderen in het land studeren. Het is met dit visum toegestaan om Indonesië tussentijds te verlaten. Houders van dit visum mogen het land gedurende de geldigheidsperiode zo vaak als gewenst in- en uitreizen.

Voorwaarden Second Home visum Indonesië

Het Second Home visum voor Indonesië is bedoeld om het toerisme naar het land te stimuleren en de lokale economie een boost te geven. Desalniettemin moeten aanvragers aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet men:

  • een kopie van het paspoort aanleveren (het paspoort moet nog minimaal 36 maanden geldig zijn);
  • een pasfoto aanleveren van 4x6 centimeter met een witte achtergrond;
  • een curriculum vitae aanleveren met daarop in ieder geval werkervaring en gevolgde opleidingen;
  • in het bezit zijn van minstens 2.000.000.000 Indonesische roepia (meer dan honderdtwintigduizend euro).

Wie al op een Second Home visum in Indonesië verblijft en wenst familie over te laten komen, moet kunnen bewijzen dat de reiziger daadwerkelijk familie is. Dit kan door een trouwakte of een geboortecertificaat aan te leveren.

Houd er rekening mee dat de documenten die aangeleverd moeten worden (waaronder het CV) in het Engels en/of Indonesisch vertaald moeten zijn door een beëdigde vertaler. Als dit niet het geval is, loopt u het risico dat uw aanvraag voor het Second Home visum wordt afgewezen.

Houd er daarnaast rekening mee dat u met een Second Home visum niet mag werken in Indonesië. Het is namelijk geen werkvisum. Indien u in Indonesië wilt werken, dient u een werkvisum (KITAS) aan te vragen. In de meeste gevallen is het met een Second Home Visa wel toegestaan om digitaal te werken, maar alleen voor een werkgever die niet in Indonesië gevestigd is. Ook mag uw werkgever in dit geval geen zakelijke activiteiten verrichten in Indonesië waarvoor u mogelijk benaderd zou kunnen worden.

Welk visum voor Indonesië heb ik nodig?

Het Second Home visum is niet het enige visum voor Indonesië. Reizigers naar Indonesië die maximaal 60 dagen in het land willen blijven, kunnen ook gebruikmaken van het e-visum. Dit e-visum voor Indonesië kunt u gemakkelijk online aanvragen via deze website.

Het Second Home visum en het visum voor het uitvoeren van werkgerelateerde activiteiten in Indonesië moeten worden aangevraagd via de website van de overheid van Indonesië.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Indonesië. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (5000 IDR per visum, via molina.imigrasi.go.id). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 5000 IDR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 35,88 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Indonesië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.