Nieuwsbericht | | 11-03-2024 | ±3 minuten leestijd

Sinds 14 februari moeten reizigers naar Bali naast de kosten voor een visum Indonesië ook een toeristenbelasting betalen. De opbrengst van deze belasting van omgerekend ongeveer 9 EUR per persoon zal gebruikt worden om de infrastructuur op het eiland te verbeteren en de Balinese natuur en cultuur te beschermen.

Overlast door massatoerisme op Bali

Bali is een populaire bestemming onder toeristen. In 2023 werd het Indonesische eiland door zo'n 5 miljoen internationale reizigers bezocht. Dat is meer dan de 4,3 miljoen inwoners die het eiland telt. Hoewel het toerisme een belangrijke pijler is voor de lokale economie, zorgen de vele toeristen op het eiland soms ook voor irritatie bij de lokale bevolking.

Deze irritatie komt voort uit het feit dat veel toeristen geen rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken, afval achterlaten of zorgen voor chaotische verkeerssituaties. Eerder werd al besloten dat buitenlandse toeristen niet meer mogen motorrijden op het eiland. Oud-gouverneur Wayan Koster heeft bij het Indonesische ministerie van Justitie zelfs om toestemming gevraagd om het visum van reizigers die betrapt worden op motorrijden of andere overtredingen in te mogen trekken.

Beschermen van cultuur en milieu

Om de negatieve gevolgen van het massatoerisme tegen te gaan, heeft Bali een toeristenbelasting ingevoerd, ook wel de toeristentaks of Tourism Levy genoemd. Met de invoering van deze toerismebelasting hoopt Bali een duurzame ontwikkeling van het eiland te bewerkstelligen. De opbrengst van de belasting moet gebruikt worden om de natuur en het culturele erfgoed van het eiland te beschermen. De inkomsten uit de toeristenbelasting moeten er bovendien voor zorgen dat de infrastructuur op het eiland verbeterd kan worden en dat het groeiende afvalprobleem kan worden aangepakt. Op deze manier heeft ook de lokale bevolking van Bali meer profijt van de vele toeristen die het eiland bezoeken.

Toeristenbelasting online betalen

De verplichting om toeristenbelasting te betalen geldt voor iedereen die niet de Indonesische nationaliteit bezit. De verplichting geldt bovendien voor reizigers van alle leeftijden, dus ook minderjarige reizigers moeten de belasting betalen. De toeristenbelasting moet bovendien door zowel personen die vanuit het buitenland naar Bali reizen als door personen die vanuit andere delen van Indonesië naar Bali komen betaald worden.

Het wordt aanbevolen de betaling van de toeristenbelasting al voor vertrek online te regelen, net als het visum voor Indonesië, dat voor vertrek met een digitaal formulier kan worden aangevraagd. Voor het online betalen van de toeristenbelasting moeten reizigers online enkele persoonlijke gegevens invullen, waarna zij de betaling kunnen voldoen. Nadat de betaling is voldaan, ontvangen zij een QR-code die bij aankomst op Bali gescand kan worden. De toeristenbelasting kan ook bij aankomst op het eiland aan de balie op de luchthaven betaald worden, maar dan kan men te maken krijgen met lange wachtrijen.

Vrijstelling voor houders van specifieke visa Indonesië

Er gelden enkele uitzonderingen op de verplichting om toeristenbelasting te betalen. Zo kunnen bemanningsleden van vervoersbedrijven, zoals luchtvaartmaatschappijen en rederijen, een vrijstelling aanvragen. Daarnaast komen reizigers die in het bezit zijn van een niet-toeristisch visum in aanmerking voor een vrijstelling van de toeristenbelasting. Hierbij gaat het om houders van de volgende Indonesische visa en verblijfsvergunningen:

  • Diplomatiek visum
  • Studentenvisum
  • Golden Visa
  • Family unification visa
  • Temporary Stay Permit Card (KITAS)
  • Permanent Stay Permit Card (KITAP)
  • Andere visa die niet voor toeristische doeleinden zijn afgegeven

Reizigers die in het bezit zijn van een van deze visa moeten de vrijstelling van betaling van de toeristenbelasting uiterlijk 5 dagen voor hun aankomst op Bali aanvragen.

Kosten van het visum Indonesië

De kosten van de toeristenbelasting voor Bali komen boven op de kosten van het visum Indonesië, dat voor veel internationale reizigers verplicht is. Het populairste e-visum voor Indonesië kost € 64,95. Dit visum is geldig voor een toeristisch of zakelijk verblijf in Indonesië van maximaal 30 dagen. Het visum Indonesië kan net als de toeristenbelasting al voor vertrek worden geregeld, met een online aanvraagformulier. Na het indienen van de aanvraag moeten enkele documenten worden aangeleverd, waaronder een pasfoto en een scan of foto van het paspoort van iedere reiziger. Het visum Indonesië wordt vervolgens binnen gemiddeld 2 weken per e-mail verstuurd.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Indonesië. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (5000 IDR per visum, via molina.imigrasi.go.id). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 5000 IDR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 36,00 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Indonesië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.