Nieuwsbericht | | 13-09-2024 | ±3 minuten leestijd

De Indonesische autoriteiten hebben eind augustus een verplichte gezondheidsverklaring, de zogeheten SATUSEHAT Health Pass, ingevoerd. Hiermee hoopt het land de verspreiding van het mpox-virus te kunnen indammen. Deze gezondheidsverklaring kan net als de aanvraag voor het e-visum voor Indonesië online worden ingevuld.

Aanleiding voor het invoeren van de gezondheidsverklaring

Het besluit van de Indonesische regering om een verplichte gezondheidsverklaring in te voeren, volgde op een verklaring van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 14 augustus 2024. Hierin werd de uitbraak van het mpox-virus in de Democratische Republiek Congo en andere Afrikaanse landen als internationale noodsituatie bestempeld. Met de nieuwe maatregel proberen de Indonesische autoriteiten de verspreiding van het virus tegen te gaan. Eerder hanteerde het land net als veel andere landen al een soortgelijke verplichte gezondheidsverklaring tijdens de coronapandemie.

Mpox, ook wel bekend onder de naam Apenpokken, is een infectieziekte die huiduitslag, koorts, hoofdpijn, spierpijn, rugpijn en een vergroting van de lymfeklieren kan veroorzaken. Het virus kan worden overgedragen door nauw contact met een andere persoon die met mpox besmet is. Hoewel mpox tot nu toe voornamelijk in Afrikaanse landen is gesignaleerd, waarschuwt de WHO voor een wereldwijde uitbraak van het virus.

Verplicht voor iedereen die in Indonesië arriveert

Sinds 27 augustus 2024 moeten alle personen die in Indonesië arriveren de SATUSEHAT Health Pass invullen. Dit geldt dus ook voor minderjarigen, voor de bemanning van vliegtuigen en voor staatsburgers en inwoners van Indonesië. De gezondheidsverklaring kan vanaf 48 uur voor vertrek naar Indonesië worden ingevuld. Dit kan online via de website van het Indonesische Ministerie van Volksgezondheid.

Naast deze gezondheidsverklaring moeten reizigers ook nog steeds een visum voor Indonesië aanvragen. Dat kan eveneens volledig online, met een digitaal aanvraagformulier. Na het invullen van het aanvraagformulier voor het visum moeten enkele documenten worden aangeleverd. Daarbij gaat het om een digitale pasfoto, een scan of foto van het paspoort en een bevestiging van de terugvlucht, waarmee aangetoond kan worden dat de reiziger Indonesië weer zal verlaten. Het visum Indonesië wordt vervolgens gemiddeld binnen 7 dagen toegekend en per e-mail verstuurd. Reizigers moeten het visum printen, zodat het bij aankomst in Indonesië kan worden getoond.

SATUSEHAT online invullen

Reizigers moeten in het formulier van de gezondheidsverklaring hun persoonsgegevens en enkele gegevens over de reis en de vlucht invullen. Daarbij gaat het om de naam, het telefoonnummer en het paspoortnummer, de aankomstdag, aankomstlocatie, het vluchtnummer en het stoelnummer in het vliegtuig. Daarna moeten reizigers invullen of ze symptomen van het mpox virus, zoals koorts, gezwollen lymfeklieren of huiduitslag hebben. Ook wordt gevraagd of de reiziger in de afgelopen drie weken met primaten of knaagdieren in contact is geweest of met personen die met het virus besmet zijn of waren. Tot slot moet worden ingevuld welke landen de reiziger in de drie voorafgaande weken heeft bezocht.

Na het invullen van het formulier wordt een QR-code gegenereerd die bij aankomst in Indonesië moet worden getoond. Reizigers moeten ook na hun aankomst in Indonesië in de gaten blijven houden of ze symptomen van het virus ontwikkelen. Wie binnen drie weken na aankomst symptomen van mpox heeft, moet zich melden bij de dichtstbijzijnde zorginstelling in Indonesië en daar de QR-code laten zien.

Disclaimer: De informatie in dit artikel is zorgvuldig samengesteld, maar niet geschreven door een arts. Neem contact op met uw huisarts of een medisch specialist om na te gaan welke voorzorgsmaatregelen voor uw reis naar Indonesië aanbevolen worden.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Indonesië. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (519.500 IDR per visum, via molina.imigrasi.go.id). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 519.500 IDR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,53 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Indonesië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.