Nieuwsbericht | | 12-09-2023 | ±3 minuten leestijd

Op 17 juni heeft Indonesië 159 landen verwijderd van de lijst met landen die het land visumvrij mogen inreizen. Reizigers uit deze landen moeten nu dus toch een visum Indonesië aanvragen. Reizigers uit een aantal van deze landen komen in aanmerking voor een e-visum of VOA, terwijl reizigers uit de resterende landen een visum moeten aanvragen via de ambassade.

Indonesië verandert visumregels per direct

Indonesië heeft op 17 juni 159 landen van de lijst gehaald met landen die visumvrij naar Indonesië mogen reizen. Het gaat om een tijdelijke maatregel die is ingevoerd om de volksgezondheid van Indonesië te waarborgen. Burgers uit nog slechts 10 landen mogen nu visumvrij naar Indonesië reizen. Het gaat om de ASEAN-landen, oftewel de landen die behoren tot de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN). Daaronder vallen Brunei, Cambodja, de Filipijnen, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore, Thailand, Vietnam en Timor Leste. Reizigers met een andere nationaliteit moeten een visum aanvragen om het land in te mogen. Welk visum voor Indonesië zij kunnen aanvragen is afhankelijk van de nationaliteit van de reiziger in kwestie.

E-visum, VOA of visum via de ambassade?

Reizigers uit 92 van de 159 landen die geen gebruik meer kunnen maken van visumvrij reizen, kunnen gebruikmaken van het Visa on Arrival. Dezelfde reizigers kunnen bovendien ook een e-visum voor Indonesië aanvragen, ook wel het e-VOA genoemd. Reizigers die geen e-visum of VOA kunnen aanvragen, moeten naar de ambassade om een visum aan te vragen. Het verwijderen van een groot aantal landen van de lijst met landen die visumvrij naar Indonesië mogen reizen lijkt nu nog een tijdelijke maatregel te zijn, maar het is niet duidelijk of en wanneer deze landen weer zullen worden toegevoegd.

Reden van afschaffing visumvrij reizen

In een officiële verklaring van het Indonesische Ministerie van Recht en Mensenrechten is te lezen dat de volksgezondheid en veiligheid in Indonesië te lijden hebben onder het visumvrije beleid. Door het toelaten van reizigers uit landen die niet vrij zijn van ziektes die in Indonesië niet (meer) voorkomen of die door de WHO niet schoon zijn verklaard van deze ziektes, ging de volksgezondheid in Indonesië namelijk achteruit. Het visumvrij toelaten van reizigers uit een groot aantal landen is dus niet meer in overeenkomst met de behoeften van Indonesië wat betreft staatsveiligheid en volksgezondheid. Dat is dan ook de reden dat het aantal landen dat visumvrij naar Indonesië mag reizen is teruggebracht. Ook moet de vermindering in het aantal landen dat visumvrij naar Indonesië mag de veiligheid van het land ten goede komen.

In de toekomst mogelijk weer meer landen visumvrij

Het is nog niet bekend hoelang de afschaffing van het visumvrij reizen voor de landen in kwestie zal duren. De kans bestaat dat het voor bepaalde nationaliteiten weer mogelijk zal worden visumvrij naar Indonesië te reizen, maar onder bepaalde voorwaarden. Silmy Karim, directeur-generaal Immigratie van het Ministerie van Recht en Mensenrechten, geeft aan dat wederkerigheid een belangrijke voorwaarde is voor Indonesië om landen weer visumvrij naar Indonesië te laten reizen. Dat wil zeggen dat Indonesische reizigers het respectievelijke land ook visumvrij moeten kunnen inreizen.

Het visum voor Indonesië aanvragen

Dit besluit van de Indonesische overheid verandert veel voor reizigers uit de Europese Unie, waaronder Nederlanders en Belgen. Zij kunnen nu namelijk geen gebruik meer maken van een visumvrije periode in Indonesië. Deze reizigers zullen nu een visum voor Indonesië moeten aanvragen. Reizigers uit Nederland en België kunnen kiezen voor een e-visum (e-VOA) of Visa on Arrival.

Beide visa hebben een maximale verblijfsduur van 30 dagen, die desgewenst met nog eens 30 dagen verlengd kan worden. Dit betekent dat reizigers met een van deze visa tot maximaal 60 dagen in Indonesië kunnen verblijven. Houd er rekening mee dat uw paspoort nog minstens 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u Indonesië verlaat. Ook moet u altijd kunnen aantonen dat u het land na de maximale verblijfsduur weer zult verlaten. Dat kan door het tonen van een retour- of doorreisticket naar een ander land.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Indonesië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Indonesië.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Indonesië. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (519.500 IDR per visum, via evisa.imigrasi.go.id). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 519.500 IDR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,47 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Indonesië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.