Nieuwsbericht | | 01-10-2024 | ±2 minuten leestijd

Europese reizigers die de Britse Kanaaleilanden willen bezoeken, hoeven pas vanaf eind 2025 een ETA aan te vragen. Dit verschilt met de introductiedatum van het ETA voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Wie naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland wil reizen, moet al vanaf april 2025 een ETA UK aanvragen.

ID of paspoort voor de Kanaaleilanden

De Britse Kanaaleilanden, bestaande uit de Baljuwschappen Jersey en Guernsey, bevinden zich slechts op enkele tientallen kilometers van de Franse kust. Daarom zijn de Kanaaleilanden erg populair onder dagtoeristen uit Frankrijk en andere bezoekers van de Franse kustregio. Op dit moment is het voor reizigers uit de Europese Unie nog erg eenvoudig om de Kanaaleilanden te bezoeken. De meeste Europeanen hoeven bijvoorbeeld alleen hun paspoort te laten zien.

Franse reizigers kunnen echter profiteren van een uitzonderingsregeling voor een bezoek aan de Britse Kanaaleilanden. Tot september 2025 is het namelijk toegestaan om met een Franse identiteitskaart naar Jersey en Guernsey te reizen. Wie een Franse ID-kaart heeft, hoeft dus geen paspoort mee te nemen om de eilanden te bezoeken. Dit is een uitzonderingsregeling die in september 2025 definitief verloopt, aangezien tegen die tijd de elektronische reistoestemming ETA op de Kanaaleilanden zal worden geïntroduceerd.

Introductie van het ETA UK

Het ETA is een elektronische reistoestemming die het Verenigd Koninkrijk stapsgewijs introduceert om beter te kunnen controleren wie het land binnenkomt. Op dit moment is het ETA pas voor reizigers uit enkele landen in het Midden-Oosten verplicht. Vanaf 2 april 2025 zal het ETA echter voor iedereen verplicht zijn die zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk wil reizen, dus ook voor reizigers uit Europa. Een aantal maanden later wordt het ETA ook voor een bezoek aan de Britse Kanaaleilanden verplicht.

ETA introductie op Kanaaleilanden later dan in het VK

Terwijl het ETA al op 2 april 2025 verplicht wordt voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk, wordt het ETA pas eind 2025 op de Kanaaleilanden geïntroduceerd. De exacte datum is nog niet bekend, maar de latere introductie betekent dat Europeanen in de zomer van 2025 nog eenvoudig naar Jersey en Guernsey kunnen reizen.

ETA zorgt voor hoofdpijn op de Kanaaleilanden

Dagtoeristen zijn een belangrijke inkomstenbron voor de Britse Kanaaleilanden. Veel van deze dagtoeristen besluiten spontaan om de eilanden te bezoeken, wat op dit moment erg eenvoudig is. De introductie van het ETA zal het echter aanzienlijk ingewikkelder maken om de Britse eilandengroep te bezoeken. Om naar de Kanaaleilanden te mogen reizen, zullen Europese reizigers vanaf eind 2025 namelijk vooraf online een ETA moeten aanvragen, waar ook kosten aan zijn verbonden. Voor het aanvragen van een ETA is een paspoort nodig. Zonder ETA en paspoort zullen niet-Britse en niet-Ierse reizigers niet meer naar de Kanaaleilanden mogen reizen.

Op de Kanaaleilanden zijn veel bedrijven, waaronder horecagelegenheden en rondvaartbedrijven, enorm afhankelijk van dagtoeristen uit Frankrijk. Het wegvallen van een deel van de dagtoeristen door de introductie van het ETA UK zou voor een deel van deze bedrijven ernstige gevolgen kunnen hebben. Reisexperts schatten zelfs in dat de Kanaaleilanden door het ETA meerdere miljoenen pond per jaar zouden kunnen mislopen. Er wordt op dit moment nog hard onderhandeld of er niet toch een bijzondere regeling kan komen voor Franse dagtoeristen, maar dat lijkt op dit moment niet erg waarschijnlijk. Een uitzondering zou namelijk een afbreuk kunnen doen aan de veiligheidssituatie in het Verenigd Koninkrijk.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Verenigd Koninkrijk. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10 GBP per visum, via apply-for-an-eta.homeoffice.gov.uk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10 GBP aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 27,93 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Verenigd Koninkrijk is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.