Nieuwsbericht | | 30-04-2024 | ±3 minuten leestijd

De landen van het Zuidoost-Aziatische samenwerkingsverband ASEAN plannen al langer de introductie van een gezamenlijk ASEAN visum. Het wordt vaak vergeleken met het Schengenvisum, waarmee buitenlandse reizigers toegang krijgen tot alle landen van het Schengengebied. Thailand heeft de plannen omtrent het ASEAN visum recentelijk nieuw leven ingeblazen.

Verschillen in het visumbeleid in Zuidoost-Azië

De landen van Zuidoost-Azië, waaronder Cambodja, hebben ieder hun eigen visumbeleid. Hierdoor krijgen bezoekers van de regio te maken met een hoop bureaucratie als ze meerdere landen willen bezoeken. Ook is het visumbeleid afhankelijk van het land waar de reiziger vandaan komt. Dit betekent dat reizigers voor ieder land de visumvoorwaarden moeten controleren. Wanneer een visum nodig is, moeten reizigers voor ieder land een apart formulier invullen en de aanvraagprocedure doorlopen. Dit kan een tijdrovend proces zijn.

Voor Cambodja hebben Nederlandse en Belgische reizigers bijvoorbeeld altijd een visum nodig. Het visum Cambodja kan voor vertrek online worden aangevraagd. Dit verschilt met de situatie in bijvoorbeeld Thailand, waar in veel gevallen geen visum nodig is. De onderlinge verschillen in het visumbeleid maken het voor reizigers onaantrekkelijker om gedurende een reis door Zuidoost-Azië meerdere landen te bezoeken.

Het idee van een gezamenlijk ASEAN visum

Om het toerisme in de regio te bevorderen is binnen de ASEAN landen in de loop der jaren het idee van een gezamenlijk visum ontstaan. Dit is mede te danken aan de steeds nauwere samenwerking binnen de ASEAN. Het samenwerkingsverband beschouwt Europa als een succesvol voorbeeld met betrekking tot de introductie van een gezamenlijk visum. Met het Europese Schengenvisum kunnen buitenlandse reizigers namelijk alle landen van het Schengengebied bezoeken. Zo kunnen toeristen met hetzelfde visum bijvoorbeeld de populaire steden Berlijn, Amsterdam, Parijs en Rome bezoeken. Het idee van het ASEAN visum is dat reizigers straks met één visum een rondreis kunnen maken van bijvoorbeeld Bangkok in Thailand, naar Angkor Wat in Cambodja en verder naar de Mekongdelta in Vietnam. Dit zou veel mogelijkheden bieden voor uitgebreide rondreizen door Zuidoost-Azië.

Thailand wakkert plannen voor het ASEAN visum aan

In april 2024 kwam naar buiten dat zes landen binnen de ASEAN samen een voorstel voor een gezamenlijk visum hebben besproken. De Thaise premier Srettha Thavisin zou het voorstel hebben gedaan en de andere aanwezige landen waren Cambodja, Laos, Maleisië, Myanmar en Vietnam. Naar verluidt verliepen de gesprekken constructief en zouden alle deelnemers positief zijn over het idee van een gezamenlijk ASEAN visum. De landen hopen hierdoor meer toeristen aan te trekken die langer in de regio willen verblijven.

Struikelblokken op de weg naar een ASEAN visum

Ondanks de positieve reacties op het idee van een gezamenlijk ASEAN visum lijkt de introductie voorlopig nog ver weg. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de landen erg van elkaar verschillen, zowel op cultureel als politiek vlak. Bovendien hebben de zes landen in totaal meer dan 280 miljoen inwoners, wat het moeilijk maakt om gezamenlijke beslissingen te nemen. Ook spelen er onzekerheden omtrent mogelijke risico’s voor de veiligheidssituatie, die een gezamenlijk visum teweeg zou kunnen brengen. Vooral Maleisië heeft recentelijk uitgesproken dat het de mogelijkheid van een gezamenlijk ASEAN visum nog verder moet onderzoeken voordat het met de plannen kan instemmen.

Visum Cambodja online aanvragen

De introductie van het ASEAN visum zal waarschijnlijk nog jaren duren. Bij reizen naar Zuidoost-Azië moet voorlopig dus voor ieder land apart een visum worden aangevraagd. Het visum voor Cambodja kan eenvoudig online worden aangevraagd.

Vraag het visum Cambodja online aan

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,06 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.