Nieuwsbericht | | 30-10-2023 | ±3 minuten leestijd

De verwachting is dat er in de nabije toekomst een nieuw visum zal worden geïntroduceerd voor landen in Zuidoost-Azië, waaronder Vietnam, Cambodja, Thailand en Indonesië. Het zogeheten ASEAN visa zal een gezamenlijk e-visum zijn dat online kan worden aangevraagd en waarmee alle lidstaten van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties bezocht zullen kunnen worden.

Wat is de ASEAN?

De ASEAN is een regionaal samenwerkingsverband van op dit moment tien landen in Zuidoost-Azië. De organisatie komt voort uit de ASA (Association of Southeast Asia) die begin jaren 60 werd opgericht door Thailand, de Filipijnen en de toenmalige Federatie van Malakka. Naast het huidige Maleisië en Singapore, zijn ook Indonesië, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar en Cambodja inmiddels lid van de landenunie. Oost-Timor en Papoea-Nieuw-Guinea hebben op dit moment de status van waarnemer, wat betekent dat zij nog wachten op toelating tot de ASEAN als volwaardig lidstaat.

Zuidoost-Aziatische samenwerking

Sinds eind 2008 zet het Zuidoost-Aziatische samenwerkingsverband officieel in op eenwording in de vorm van een vrijhandelszone. Dit onder andere naar inspiratie van de situatie in de Europese Unie. De bevolking van de ASEAN-landen, die in totaal uit zo’n 675 tot 687 miljoen mensen bestaat, zorgt momenteel voor naar schatting 6,5% van de wereldeconomie. Ter vergelijking: de iets minder dan 450 miljoen inwoners van de EU-landen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 14-15% van de wereldeconomie.

Visum voor Zuidoost-Azië

Bij regionale economische eenwording hoort ook integratie op politiek vlak. Een voorbeeld daarvan zijn de stappen die de lidstaten zetten om tot een gemeenschappelijk visumbeleid te komen. Met het aangekondigde ASEAN visum moeten in de toekomst alle landen in de regio bezocht kunnen worden als één bestemming. Dit is vergelijkbaar met het visum voor reizen naar alle landen binnen het Europese Schengengebied.

Een opvallend voorbeeld van gemeenschappelijk handelen van de regio met betrekking tot het buitenlandbeleid is het aan banden leggen van het reizen naar Indonesië zonder visum om nationale volksgezondheidsredenen. Reizigers uit de overige ASEAN-landen hebben voor een verblijf tot 30 dagen in Indonesië namelijk geen visum nodig en vormen dus de enige uitzondering op deze tijdelijke maatregel.

Gemeenschappelijk e-visum

Om het gemeenschappelijke karakter van het nieuwe visum te onderstrepen, wordt het ook wel het ASEAN common visa of ASEAN single visa genoemd. Het gezamenlijke visum voor de ASEAN-landen, waaronder Vietnam, Cambodja, Indonesië en Thailand, moet bij de introductie direct als e-visum beschikbaar zijn.

De ASEAN-landen voeren op dit moment nog hun eigen visumbeleid ten opzichte van reizigers van buiten de regio. Dit betekent dat per land een visum moet worden aangevraagd. Voor elk land moeten reizigers bovendien voldoen aan verschillende visumvoorwaarden. De voorwaarden van het visum voor Vietnam zijn bijvoorbeeld anders dan die van andere landen in de regio. Zo kan het visum voor Vietnam alleen gebruikt worden voor een kort toeristisch of zakelijk bezoek en moet het paspoort van de reiziger bij aankomst in Vietnam nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Voor reizigers met het paspoort van een van de lidstaten van de ASEAN is het al sinds 2002 mogelijk om voor een kort verblijf zonder visum naar een van de andere landen binnen het internationale samenwerkingsverband te reizen. Met de introductie van het ASEAN visa moet het ook voor buitenlandse reizigers gemakkelijker worden om meerdere landen binnen de regio te bezoeken.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,38 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.