In het verleden konden reizigers naar Vietnam na aankomst in het land nog een visum verkrijgen. Dit zogenaamde visa on arrival is sinds enkele jaren echter niet meer beschikbaar. Sindsdien moeten reizigers al voor vertrek een visum aanvragen. Dit kan eenvoudig middels een online aanvraagformulier.

Een boot in Ha Long Bay, VietnamHa Long Bay in Vietnam staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Varianten van het visum Vietnam

Sinds de invoering van de visumplicht in Vietnam zijn er drie soorten visa voor Vietnam in gebruik geweest. Elk van deze met een eigen aanvraagprocedure en eigen voor- en nadelen. Het gaat daarbij om:

  • Het traditionele, papieren visum dat kan worden aangevraagd bij de ambassade van Vietnam.
  • Het elektronische visum Vietnam (e-visum), dat kan worden aangevraagd met een online formulier.
  • Het visum on arrival of visa on arrival, dat tot enkele jaren geleden nog kon worden aangevraagd bij aankomst in Vietnam.


Deze drie visa hebben elk hun voor- en nadelen. Voor aanvragen via de ambassade geldt dat de Vietnamese overheid beter kan controleren wie het land in- en uitreist. Ook vinden sommige reizigers het persoonlijk contact met de ambassademedewerkers prettig. Het nadeel van het aanvragen van een visum via de ambassade is dat het veel tijd kost.

Het aanvragen van een e-visum neemt daarentegen veel minder tijd in beslag, omdat de aanvraagprocedure volledig online verloopt. Voor de Vietnamese autoriteiten is het voordeel hiervan dat het de werkdruk verlaagt. Deze manier van aanvragen is ook voordelig voor reizigers, omdat zij niet naar de ambassade hoeven te gaan en de reistoestemming op kortere termijn kunnen verkrijgen.
Nu het elektronische visum Vietnam aanvragen

Het visum on arrival

In het verleden kon het visum ook nog na aankomst op het vliegveld in Vietnam worden verkregen. Daarvoor moest men wel al voor vertrek een zogenaamde approval letter aanvragen, die vaak op korte termijn kon worden verstrekt. Na aankomst in Vietnam moest vervolgens nog een stamping fee worden betaald om de reistoestemming in het paspoort te laten stempelen. Vanwege de relatief eenvoudige aanvraagprocedure was het visa on arrival vroeger het meest gebruikte visumtype. Er waren verschillende varianten van dit visum beschikbaar, elk met een andere geldigheidsduur.

Veiligheid, fraude en lange wachtrijen

Het visum on arrival leidde echter regelmatig tot problemen. Sommige reizigers kregen zonder dat ze het wisten een frauduleuze approval letter en moesten daardoor bij aankomst in Vietnam een hoge boete betalen of terug naar huis vliegen. Mede hierdoor ontstonden lange wachtrijen bij de balies op de internationale vliegvelden in Vietnam. Bovendien kon de immigratiedienst reizigers met dit visum pas na aankomst screenen, waardoor potentieel gevaarlijke personen het land eenvoudig konden inreizen. Vanwege deze problemen adviseerden de ambassades van Vietnam al voor de uitfasering van het visum on arrival om in plaats daarvan gebruik te maken van een elektronisch visum.

De invoering van het elektronische visum

In 2018 heeft Vietnam een elektronische reistoestemming ingevoerd met het idee om het achterhaalde visum on arrival geleidelijk uit te faseren. Deze nieuwe reistoestemming kan volledig online worden aangevraagd en reizigers hoeven na aankomst niets meer te betalen voor dit visum. Aanvragen voor het e-visum worden direct door de Vietnamese immigratiedienst verwerkt, waardoor zij de mogelijkheid hebben om inkomende reizigers al voor hun vertrek naar Vietnam te screenen. Hierdoor kon de veiligheid worden verhoogd.

Uitfasering visum on arrival

Met het begin van de coronapandemie in 2020 besloot Vietnam te stoppen met de afgifte van visa on arrival. Sindsdien is het visumsysteem nooit meer op de oude manier opgepakt. Het is inmiddels niet meer mogelijk om een approval letter te verkrijgen, die verplicht is voor het aanvragen van een visum on arrival. Wie in 2022 of 2023 naar Vietnam wil reizen, moet dus een ander soort visum aanvragen.

Het e-visum is nu het populairst

Inmiddels is het elektronische visum Vietnam de populairste reisvergunning. Het is geschikt voor vakanties en zakenreizen in Vietnam met een duur van maximaal 30 dagen. Dit visum kan eenvoudig via een online formulier worden aangevraagd en na aankomst hoeft geen stamping fee betaald te worden. Reizigers moeten wel rekening houden met een aantal voorwaarden.
Nu het e-visum Vietnam aanvragen

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,48 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.