Voor de coronapandemie was het nog mogelijk om bij aankomst in Vietnam een visum te verkrijgen. Tegenwoordig kan dat niet meer. Het zogeheten Visa On Arrival, ook wel VOA genoemd, wordt namelijk niet meer toegekend. U moet uw visum voor Vietnam nu altijd voor vertrek aanvragen.

Uitfasering van het Visa On Arrival

De aanvraagprocedure van het Visa On Arrival voor Vietnam (VOA) is nooit officieel opgeheven. Voor het uitbreken van de coronapandemie maakten veel toeristen en zakenreizigers gebruik van een VOA. Als onderdeel van het zero tolerance coronabeleid sloot Vietnam zijn grenzen in 2020 volledig. Op 15 maart 2022 werden de grenzen heropend en begon Vietnam weer met het toekennen van visa voor vakanties en zakenreizen. Maar alleen via de online aanvraagprocedure van het e-visum en via de ambassades. De verwachting was dat later ook weer VOA’s zouden worden toegekend, maar dat is niet meer gebeurd.

Visum On Arrival afgeschaft

Waarschuwing!
Online is nog veel informatie over het oude Visa On Arrival te vinden. Leest u ergens dat u nog een VOA voor Vietnam kunt aanvragen? Dan is dat achterhaalde informatie.
Lees hier over de nieuwe procedure


Een boot in Ha Long Bay, VietnamHa Long Bay in Vietnam - onderdeel van de werelderfgoedlijst van UNESCO

Verschillende visa voor Vietnam

Sinds de invoering van de visumplicht heeft Vietnam drie soorten visa uitgegeven:

  • Digitale e-visa (elektronische visa) - aan te vragen via het internet.
  • Traditionele papieren visa - aan te vragen bij de ambassade van Vietnam.
  • Visa On Arrival (VOA) - aan te vragen bij aankomst in Vietnam.

Het e-visum heeft als grootste voordeel dat het eenvoudig kan worden aangevraagd met een digitaal formulier. U hoeft hiervoor dus geen bezoek te brengen aan een ambassade, wat voor het verkrijgen van een traditioneel papieren visum wel nodig is. Ook hoeft u bij aankomst niet aan te sluiten in de rij bij de visumbalie, wat voor het oude VOA wel nodig was.

Papieren visa hebben alleen voordelen voor specifieke doelgroepen. Bijvoorbeeld voor reizigers die geen zakelijk of toeristisch reisdoel hebben, die langer dan 90 dagen in Vietnam willen blijven, of die niet voldoen aan de voorwaarden van het e-visum. Het VOA had als grootste voordeel dat het een erg korte levertijd had. Weliswaar moest hiervoor al voor vertrek een zogenaamde approval letter worden geregeld, dit duurde zelfs in noodgevallen echter vaak niet langer dan enkele uren.

Vraag hier uw e-visum voor Vietnam aan

Hoe werkte het Visa On Arrival voor Vietnam?

Het Visa On Arrival kon bij aankomst in Vietnam bij een speciale visumbalie worden verkregen. Maar alleen door reizigers die voor vertrek al een zogeheten approval letter hadden geregeld. Dit maakte de procedure van het VOA ingewikkelder dan de naam deed vermoeden. De aanvraagprocedure van de approval letter had hetzelfde doel als de aanvraagprocedure van het e-visum, namelijk het screenen van reizigers voor vertrek en voorkomen dat ongewenste reizigers Vietnam inreizen.

Een approval letter aanvragen

Een approval letter kon online worden aangevraagd, bijvoorbeeld via een Nederlands visumbureau. Dit Nederlandse bureau gaf de opdracht vervolgens door aan een lokaal bureau in Vietnam. Een medewerker van dit lokale visumbureau moest dan met de aanvraag langs bij een kantoor van de immigratiedienst in Vietnam, waar de approval letter werd uitgegeven. Een scan van de approval letter ging vervolgens via het lokale bureau naar het Nederlandse bureau en vervolgens naar de reiziger. Die moest het meenemen naar Vietnam en bij aankomst bij de visumbalie omruilen voor het daadwerkelijke visum. Daarvoor moest bij aankomst ook nog de zogeheten stamping fee worden betaald.

De kosten van het Visa On Arrival

De kosten van het Visa On Arrival bestonden uit de kosten van de approval letter, de vergoeding voor het Nederlandse en het Vietnamese visumbureau, en de stamping fee bij aankomst in Vietnam voor de uitgifte van het daadwerkelijke visum. De kosten van het e-visum Vietnam worden daarentegen geheel vooraf betaald.

Problemen met VOA’s

Visa On Arrival leidden regelmatig tot problemen. Vaak was de rij bij de visumbalie in Vietnam erg lang. Het kwam ook voor dat een approval letter na aankomst niet geldig bleek te zijn, wat leidde tot boetes en uitzettingen. Om dit risico te verkleinen, adviseerden verschillende ambassades van Vietnam al lang voor de uitfasering van het VOA om gebruik te maken van het elektronische visum. Dit visum werd in 2018 ingevoerd en heeft het VOA inmiddels compleet vervangen.

Nu een e-visum aanvragen

Het elektronische visum is geschikt voor vakanties en zakenreizen in Vietnam met een duur van maximaal 90 dagen. Dit visum kan eenvoudig met een online formulier worden aangevraagd. Bij aankomst hoeft u geen stamping fee of overige aanvullende kosten te betalen.
Nu uw e-visum Vietnam aanvragen

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,87 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.