Het elektronische visum (e-visum) voor Vietnam vervangt het uitgefaseerde Visa On Arrival (VOA). Sinds 2020 kunt u bij aankomst in Vietnam geen visum meer kopen. Voor uw vakantie, zakenreis of overstap kunt u online een e-visum aanvragen of bij de ambassade een papieren visum aanvragen.

Vietnam is een betoverende bestemming voor toeristen en biedt daarnaast steeds meer interessante kansen voor ambitieuze zakenreizigers. Bereid uw vakantie of zakenreis naar Vietnam goed voor en controleer tijdig welk visum u moet aanvragen.

Wat is een e-visum Vietnam?

In 2018 heeft Vietnam zijn visumprocedure gedigitaliseerd. In het verleden werden visa altijd fysiek in het paspoort van de aanvrager aangebracht. Daarvoor moest het paspoort worden afgegeven en opgehaald bij een ambassade of consulaat. Tot 2020 kon het visum ook nog bij aankomst in Vietnam verkregen worden, maar tegenwoordig niet meer.

Het e-visum Vietnam is een pdf-document. Na goedkeuring van uw online visumaanvraag ontvangt u dit document per e-mail. Het e-visum wordt toegekend door de Vietnamese immigratiedienst. Aanvragen kan eenvoudig in het Nederlands met het online formulier op deze website.

Nu het e-visum Vietnam aanvragen

Geen e-visum nodig voor een korte reis naar Vietnam?

Voor een verblijf langer dan 45 dagen moet u altijd een (elektronisch) visum aanvragen. Voor een korter verblijf is de verplichting tot het hebben van een visum afhankelijk van uw nationaliteit. Bekijk daarvoor onderstaande tabellen.

Nationaliteiten waarmee altijd een visum voor Vietnam nodig is
Nederland België Luxemburg
Oostenrijk Zwitserland Ierland
Nationaliteiten waarmee voor een verblijf van maximaal 45 dagen geen visum nodig is
Frankrijk Italië Duitsland
Spanje Verenigd Koninkrijk

Hoe kies ik tussen een e-visum en een papieren visum?

Wie in aanmerking komt voor een e-visum, wordt geadviseerd om daar ook gebruik van te maken. Het grootste voordeel van e-visa is dat deze eenvoudig online kunnen worden aangevraagd. Er is dan geen afspraak nodig bij een ambassade, wat bij papieren visa wel het geval is.

Een e-visum voldoet voor de meeste toeristen en zakenreizigers. Maar ook voor het maken van een overstap in Vietnam, het volgen van een studie of stage, lesgeven en vrijwilligerswerk is het e-visum vaak voldoende.

Een e-visum voldoet niet als:

  • u langer dan 90 dagen in Vietnam wilt verblijven;
  • uw nationaliteit niet in bovenstaande tabellen staat, en ook niet op deze pagina;
  • u geen normaal paspoort heeft, dat bij aankomst nog minstens zes maanden geldig is;
  • uw reisdoel niet wordt genoemd in het aanvraagformulier van het e-visum;
  • u mogelijk een risico vormt voor de veiligheid of volksgezondheid in Vietnam;
  • uw in- en/of uitreislocatie niet in het aanvraagformulier staat.

Visum On Arrival afgeschaft

Kan ik mijn visum ook nog regelen bij aankomst in Vietnam?
Tijdens de coronapandemie was het niet mogelijk om naar Vietnam te reizen, omdat het land zijn grenzen gesloten hield. Voorafgaand aan deze grenssluiting was het mogelijk om bij aankomst in Vietnam nog een visum te verkrijgen. Het ging hierbij om het zogenaamde Visa On Arrival (VOA). Na de heropening van de grenzen is dit visumtype niet meer teruggekeerd.


Rivier en bergen in VietnamRijstvelden in de onder toeristen populaire provincie Ninh Binh

Hoe ziet een e-visum Vietnam eruit?

Het e-visum Vietnam is een document op A4-formaat. Het bevat enkele gegevens die u tijdens de aanvraagprocedure heeft ingevuld. Ook staat er een QR-code op het e-visum, waarmee de Vietnamese immigratiedienst bij aankomst kan controleren of het geldig is.

Na toekenning kunt u het e-visum downloaden vanaf uw persoonlijke statuspagina. Die pagina kunt u openen via een link die u per e-mail ontvangt. Controleer of de gegevens op het e-visum correct zijn. Print het document vervolgens zelf uit, bij voorkeur tweemaal. Mogelijk moet u een kopie inleveren tijdens een controle. Het laten zien van het e-visum in digitale vorm, bijvoorbeeld op uw smartphone, is niet altijd voldoende.

Vraag uw eigen e-visum Vietnam hier aan

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,87 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.