Vietnam behoort tot de populairste bestemmingen van Zuidoost-Azië. Het land heeft onder andere vanwege de veelzijdige natuurlandschappen veel te bieden. Van oneindige stranden tot ondoordringbare oerwouden. Vietnam heeft het allemaal. Mede dankzij het online aan te vragen e-visum is een reis naar Vietnam zo geregeld. Lees hier meer over de geschiedenis, de cultuur en het klimaat van het land.


Feiten en cijfers

Taal Vietnamees
Inwoners 98 miljoen (2022)
Hoofdstad Hanoi
Valuta Vietnamese dong (VND)
Tijdsverschil 6 uur (winter) of 5 uur (zomer)
Vliegtijd 14 uur
Stroom 220 of 110 Volt (anders dan in Nederland)
Stekkers Type A, C en D (reisstekker nodig)
Leidingwater Niet veilig om te drinken
Visum Visum is verplicht

Kaart

Vietnam beslaat de hele oostkant van Zuidoost-Azië en heeft dus een lange kustlijn. Van noord naar zuid is Vietnam ongeveer 1650 kilometer lang en op zijn smalste punt is het land slechts 30 kilometer breed. Door de grote afstand tussen de noordelijke en zuidelijke grens van het land bestaan er veel culturele en demografische verschillen. Vietnam grenst in het noorden aan China, het buurland dat de samenleving van Vietnam in de loop van de geschiedenis het meest heeft beïnvloed. In het westen grenst Vietnam aan Laos en Cambodja.


Geschiedenis

De Vietnamese prehistorie
De gebieden die het moderne Vietnam vormen worden al sinds de vroegste prehistorie bewoond. Er zijn resten van mensachtigen gevonden die Vietnam een half miljoen jaar geleden bevolkten. Ook werd er waarschijnlijk al duizenden jaren voor onze jaartelling landbouw bedreven in het gebied rondom de Rode Rivier in het noorden van het land. Daarmee behoort de Vietnamese beschaving tot de oudste van de wereld. De eerste stedelijke gebieden dateren uit ongeveer 3000 voor onze jaartelling. Volgens lokale legenden stamt het Vietnamese volk af van een mythische draak en een fee die samen honderd nakomelingen hadden. De oudste zoon zou de Hồng Bàng dynastie hebben gesticht en over het noorden van Vietnam hebben geheerst. Deze dynastie regeerde tot 258 voor onze jaartelling, waarna het gebied werd overgenomen door een rivaliserende heerser.

Het koninkrijk Nanyue, de eerste Vietnamese staat?
In de loop der eeuwen kregen de Chinese dynastieën een steeds sterkere grip op het Chinese vasteland. Vanaf de derde eeuw voor onze jaartelling breidde de Chinese invloed zich langzamerhand uit, tot ook Vietnam bereikt werd. Een Chinese bevelhebber van de Qin-dynastie, genaamd Zhao Tuo, stichtte een onafhankelijk rijk in het zuiden van het moderne China. Dit rijk bestond niet alleen uit Chinese gebieden, maar omvatte ook het noorden en een flink deel van de kustlijn van het huidige Vietnam.

Vietnamese historici zijn het er dan ook niet over eens of deze periode al tot de tijd van de Chinese overheersing gerekend moet worden. Nanyue was weliswaar een vazalstaat, maar in de praktijk was het onafhankelijk van de Chinese dynastie. Hier kwam abrupt een einde aan toen Nanyue in een conflict met de Han-dynastie terechtkwam. Nanyue verloor de strijd en moest zijn gebieden afstaan aan de Chinese veroveraars. In Vietnam wordt nog steeds met trots op de Nanyue-periode teruggekeken. De Vietnamese schrijfwijze van Nanyue is Nam Việt en de naam van het huidige Vietnam komt dan ook van Nanyue.

Vietnam onder Chinese invloed
Tussen 111 voor onze jaartelling en 1427 werd Vietnam door verschillende Chinese dynastieën beheerst. De Vietnamezen kwamen echter meerdere malen in opstand tegen de Chinese overheersers, vaak met succes. Een haast mythische opstand is die van de zusters Trung, die een leger op de been brachten en daarmee heel Vietnam bevrijdden. Hun regeerperiode daarna duurde slechts drie jaar, aangezien de heersende Chinese dynastie snel terugsloeg en Vietnam heroverde. De twee zussen worden nog altijd gezien als nationale heldinnen van Vietnam. De meest bekende opstand tegen de Chinese overheersers is waarschijnlijk de Lam Sơn-opstand, waarbij onder leiding van de onafhankelijkheidsstrijder Lê Lợi gevochten werd tegen de Ming-dynastie en waarna Vietnam in 1427 voorgoed bevrijd was van de Chinese overheersing.

Ondanks al dit verzet is Vietnam sterk door China beïnvloed. Zo werden veel Chinese technieken in de landbouw, infrastructuur en administratie door de Vietnamezen overgenomen. Onder de Han-dynastie werd de Vietnamese bevolking bovendien gedwongen Chinese gebruiken en tradities over te nemen. Uitingen van lokale gebruiken werden hierbij verboden. Vietnamezen werden verplicht de Chinese taal te schrijven. Toch werd ook het lokale Vietnamees nog steeds gesproken.

De Trấn Quốc Pagoda in Hanoï, gebouwd in de 6e eeuw na Chr., is de oudste pagoda van VietnamDe Trấn Quốc Pagoda, een boeddhistische tempel gebouwd in de 6e eeuw na Chr., is de oudste pagoda van Hanoi

Contact met de Europese kolonisten
In de jaren na de onafhankelijkheid was Vietnam niet altijd een eenheidsstaat. Meerdere dynastiëen streden in de loop der eeuwen om de macht. Hoewel het lukte Chinese invasies af te wenden, kon Vietnam niet voor altijd weerstand bieden tegen de Europese kolonisatiemachten. De eerste Europeanen die voet aan wal zetten in Vietnam, waren de Portugezen. In het begin van de 16e eeuw stichtten de Portugezen handelsposten om met het thuisland te handelen, maar drongen niet verder door tot in het binnenland.

In de tweede helft van de 19e eeuw waren het de Fransen die Vietnam volledig onder hun hoede probeerden te krijgen. Binnen een periode van minder dan 50 jaar lukte het de Fransen om zowel Vietnam als Laos en Cambodja volledig te veroveren. Dit kwam vooral door hun superieure bewapening ten opzichte van de lokale bevolking. De Fransen hadden het doel om na de succesvolle verovering zoveel mogelijk grondstoffen uit het land te halen en te verschepen naar Frankrijk. De lokale bevolking had hier niets tegenin te brengen en werd door hun kolonisator uitgebuit.

Onafhankelijkheid en Vietnamoorlog
In het begin van de 20e eeuw ontstonden nationalistische gevoelens onder de bevolking van het bezette Vietnam. Er vonden demonstraties plaats en er waren verschillende ondergrondse bewegingen. Het grootste verzet kwam echter van de aanhangers van de opkomende communistische stroming, geleid door Ho Chi Minh. Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog wisten de communistische milities grote delen van Noord-Vietnam te bezetten. De Fransen sloegen echter hard terug, wat het begin van de Indochina-oorlogen betekende. Na een aantal jaren van bloedige strijd werd Vietnam in tweeën opgedeeld, het noorden kwam in het bezit van de Viet Minh (de communistische onafhankelijkheidsstrijders) en het zuiden onder controle van de Fransen.

De spanningen tussen noordelijk en zuidelijk Vietnam bleven echter oplopen, wat uitmondde in een nieuwe oorlog: de Vietnamoorlog. De Amerikanen stuurden in de jaren 60 van de vorige eeuw honderdduizenden militairen naar Vietnam, met als doel de invloed van het communisme in te dammen. Het Noord-Vietnamese verzet was hardnekkig, wat er in de jaren 70 toe leidde dat de Amerikaanse troepen zich volledig terugtrokken. In 1976 werden Noord- en Zuid-Vietnam herenigd en werd Vietnam een socialistische republiek.

Het moderne Vietnam
In de jaren na de oorlog verkeerde het land in crisis. Door conflicten met zijn buurlanden raakte Vietnam steeds meer geïsoleerd, waardoor de bevolking lange tijd in onzekerheid leefde. Vanaf het einde van de jaren 80 kreeg het land steeds meer economische vrijheden. Door een vrijere markt werden er meer investeerders aangetrokken en groeide de economie gestaag. Toch is Vietnam officieel nog altijd een socialistische republiek zonder veel vrijheid voor de bevolking.


Taal en cultuur

Vietnam is een land met een grote culturele diversiteit. Het grootste deel van de bevolking woont in de twee belangrijke rivierdelta’s van het land (de Rode Rivierdelta in het noorden en de Mekongdelta in het zuiden). De taal die in het land gesproken wordt, is het Vietnamees. In de dunbevolkte bergen wonen daarnaast veel kleinere bevolkingsgroepen die een andere taal dan het Vietnamees spreken. Wel blijft Vietnamees de taal die door de overgrote meerderheid van de bevolking gesproken wordt.

Familie speelt een grote rol in de Vietnamese samenleving. In landelijke gebieden is het nog heel gebruikelijk dat meerdere generaties van een familie samen in één groot huis wonen, met een patriarch als hoofd van de familie. Ouderen worden erg gerespecteerd in de Vietnamese cultuur. Bij gezamenlijke maaltijden krijgen de ouderen hun eten eerst opgediend en bij discussies telt de mening van de oudere persoon altijd zwaarder.

De Vietnamese keuken is erg gevarieerd en er bestaan grote verschillen tussen de verschillende regio’s. Rijst vormt het hoofdbestanddeel van de meeste gerechten. Er wordt ook veel groente en vissaus gebruikt, maar relatief weinig olie. Het nationale gerecht van Vietnam is Phở, een soep met rijstnoedels, kruiden en vlees. Phở heeft inmiddels ook zijn weg naar de mondiale markt gevonden en is vandaag de dag in veel Vietnamese restaurants op de wereld te verkrijgen.

De veelzijdige Vietnamese keukenDe veelzijdige Vietnamese keuken

Hoewel religie lange tijd werd onderdrukt door de Vietnamese overheid, die het atheïsme voorschreef, bleef een groot deel van de bevolking wel een godsdienst aanhangen. Tegenwoordig is een groot deel van de Vietnamezen officieel niet gelovig, maar belijden ze wel een persoonlijk geloof. Zo’n twintig procent van de bevolking hangt een vorm van het christendom aan, maar het boeddhisme is de religie met de meeste invloed in het land. In de huizen van veel Vietnamezen zijn altaren te vinden ter ere van lokale godheden of overleden familieleden. Bezoekers dienen zich in nabijheid van deze altaren dan ook respectvol te gedragen.


Klimaat en beste reistijd

Doordat Vietnam meer dan 1.000 kilometer lang is, is het klimaat erg divers. Zo wordt het noorden gekenmerkt door een gematigd klimaat, terwijl het zuiden een tropisch klimaat heeft. Ondanks deze verschillen, wordt het jaarlijkse weerpatroon in het hele land beïnvloed door de moesson, een abrupte halfjaarlijkse verandering van de windrichting. Door de moesson vallen er in het zuiden en noorden van het land zware buien, vooral tussen mei en oktober. In centraal Vietnam, daarentegen, regent het weer meer tussen september en januari. In het noorden zijn de verschillen tussen de vier seizoenen duidelijk waarneembaar, terwijl dat in het zuiden, waar meer sprake is van een droge en een natte periode, niet zo is.

Het beste moment om naar Vietnam te reizen is dus afhankelijk van de regio die men wil bezoeken. De meest geschikte periode voor een reis naar het noorden is waarschijnlijk de lente, de late zomer en de herfst. Voor een reis naar het midden van het land zijn april en mei eerder aan te raden. De beste tijd voor een reis naar het zuiden van Vietnam is tussen november en januari.

Omdat Vietnam een lange kustlijn heeft, wordt een groot deel van het land bedreigd door de stijgende zeespiegel. Ook worden er door klimaatverandering in de komende decennia meer natuurrampen verwacht. Zo zijn de tyfonen (tropische stormen) in de afgelopen 40 jaar een stuk heviger geworden.

De schitterende natuur in Vietnam; een bekend gezicht is de typische bergvormingDe schitterende natuur in Vietnam


Toeristische attracties

Vietnam heeft veel te bieden, ook op toeristisch gebied. Vooral onder backpackers is het land erg in trek. Dit komt omdat de kosten in het land zelf betrekkelijk laag zijn. Natuurlijk moet er wel eerst voor de vlucht betaald worden. Bovendien is het dankzij het goed toegankelijke openbaar vervoer makkelijk om een rondreis te maken door het land. Ook huren veel toeristen een brommer, een geliefd vervoermiddel van de lokale bevolking. In het land is van alles te zien en te beleven. Hieronder volgen vijf van de populairste attracties van Vietnam.

Hội An
Deze stad in het midden van Vietnam staat bekend om zijn rijke geschiedenis. In het historische centrum zijn nog veel oude gebouwen terug te vinden uit de periode van de 15e tot de 19e eeuw, waarin Hội An een belangrijke havenstad was. Een bekende bezienswaardigheid van de stad is de zogeheten Japanse Brug, een brug gebouwd in de 16e eeuw. Een bijzonder moment voor een bezoek aan deze stad is tijdens Tết, het Vietnamese nieuwjaar. Er vindt dan een groot lichtjesfestival plaats, waarbij duizenden lantaarns de stad gedurende zeven dagen verlichten.

Nationaal park Phong Nha-Kẻ Bàng
Dit park wordt geroemd om zijn honderden grotten, waaronder een van de grootste en spectaculairste grotten ter wereld: Hang Sơn Đoòng. Naast de grotten is het regenwoud eromheen voor veel reizigers een belangrijke reden om dit nationaal park te bezoeken. Toeristen komen hier vaak voor hikes door de mooie natuur. Vooral de tientallen adembenemende watervallen zijn een erg populaire attractie.

Hạ Longbaai
Deze baai, gelegen in het noorden van Vietnam, staat bekend om de vele kalkstenen eilanden en rotsen die uit het water steken. Deze zijn over miljoenen jaren door erosie ontstaan. Het is dan ook een echter aanrader om een boottochtje te maken over het glanzend blauwe water en de indrukwekkende rotsen van dichtbij te bewonderen. Ook zijn er een aantal grotten die per kajak te bezoeken zijn.

Mekongdelta
De Mekongdelta beslaat een groot gebied in het zuiden van Vietnam. Een populaire attractie is het maken van een rondvaart op (een van de) de riviertakken. Door hier een boottocht te maken, krijgt de reiziger immers veel te zien. Het is mogelijk om op deze manier een grote stad zoals Ho Chi Minstad aan te doen, maar het is ook een leuke manier om kennis te maken met de Zuid-Vietnamese natuur.

Củ Chi tunnelcomplex
De Củ Chi tunnels zijn een overblijfsel van de Vietnamoorlog. Tijdens de oorlog gebruikte de Viet Cong deze tunnels als schuilplaats. Dit tunnelnetwerk van in totaal ongeveer 121 kilometer lang is door de Vietnamese overheid bewaard als monument. Delen van het tunnelnetwerk zijn opengesteld en kunnen door bezoekers verkend worden.


Economie en valuta

De Vietnamese economie is in de afgelopen veertig jaar explosief gegroeid. De staat heeft met zijn vijfjarenplannen veel invloed op de economische ontwikkeling. Desondanks is de markt wel vrijer geworden in de afgelopen jaren. Vietnam is voor een groot deel een diensteneconomie, maar ook de industrie, landbouw en visserij zijn belangrijke sectoren. Zo behoort Vietnam tot de grootste rijstexporteurs van de wereld.

In Vietnam wordt er betaald met de Vietnamese dong (VND). Contant geld bestaat in de vorm van zowel munten als papiergeld van 200, 500, 1000, 2000 en 5000 dong. Sinds 2003 zijn er ook bankbiljetten van polymeer met waarden van 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000 en 500.000 dong. In Vietnam is het nog heel gebruikelijk om contant te betalen. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld bij u draagt op reis. In hotels en winkelcentra in de grote steden is het vaak ook mogelijk om met creditcard te betalen. Bovendien kunt u bij de meeste geldautomaten geld opnemen met een Nederlandse of Belgische pinpas. Meestal kan er niet meer dan 2 miljoen dong (ongeveer vijftig euro) per keer worden opgenomen. Houd er bovendien rekening mee dat er buiten de grote steden maar weinig pinautomaten te vinden zijn.

Het is zeer gangbaar fooi te geven, zeker in de toerisme-industrie. Ook is het gebruikelijk af te dingen in kleinere winkels of souvenirshops. Afdingen in hotels en grote winkelcentra komt echter zelden voor.

Meanderend door het Vietnamese landschapMeanderende rivier door het Vietnamese landschap


Veiligheid

Vietnam is over het algemeen een veilig land om naar te reizen. Let wel op voor zakkenrollers en diefstal in de grote steden. Europese toeristen worden gezien als een gemakkelijk doelwit. Het wordt dan ook afgeraden om afgelegen steegjes en wijken te bezoeken.

Afhankelijk van het moment waarop u reist, kunnen zich in Vietnam zware tropische stormen voordoen. Bereid u dus goed voor op eventuele zware weersomstandigheden. Door regenval treden in het bergachtige noorden van Vietnam regelmatig aardverschuivingen op.

Vooral aan de grens met Laos bevindt zich nog veel onontplofte munitie uit de Vietnamoorlog. Vermijd hier dus te allen tijde de afgezette paden.


Visum

Heeft de informatie over het land uw interesse gewekt en wilt u graag op reis naar Vietnam? Via deze website kunt u gemakkelijk en snel een e-visum aanvragen.
Nu het visum Vietnam aanvragen

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,18 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.