Vietnam behoort tot de populairste bestemmingen van Zuidoost-Azië. De veelzijdige natuur heeft veel te bieden; van oneindige stranden tot ondoordringbaar oerwoud. Met een e-visum is het makkelijk een reis naar Vietnam te organiseren. Lees hier meer over de geschiedenis, de cultuur en het klimaat van het land.


Feiten en cijfers

TaalVietnamees
Inwoners98 miljoen (2022)
HoofdstadHanoi
ValutaVietnamese Dong
Tijdsverschil6 uur (winter) of 5 uur (zomer)
Vliegtijd14 uur
Stroom220 of 110 Volt (anders dan in NL)
StekkersType A, C en D (reisstekker nodig)
LeidingwaterNiet veilig om te drinken
VisumVisum is verplicht

Kaart

Vietnam beslaat de hele oostkant van Zuidoost Azië en heeft dus een lange kustlijn. Van noord naar zuid is Vietnam ongeveer 1650 kilometer lang. Op zijn smalste punt is het land slechts 30 kilometer breed. Door de grote afstand tussen de twee uiteinden van het land bestaan er veel culturele en demografische verschillen. Vietnam grenst in het noorden aan China, het buurland dat de samenleving van Vietnam in de loop van de geschiedenis het meest heeft beïnvloed. In het westen grenst Vietnam aan Laos en Cambodja.


Geschiedenis

De Vietnamese prehistorie

De gebieden van het moderne Vietnam wordt al sinds de vroegste prehistorie bewoond. Zo zijn er resten van mensachtigen gevonden die een half miljoen jaar geleden Vietnam bevolkten. Ook werd er waarschijnlijk al duizenden jaren voor onze jaartelling landbouw bedreven in het gebied rondom de Rode Rivier in het noorden van het land. Daarmee hoort de Vietnamese beschaving tot de oudste van de wereld. De eerste stedelijke gebieden dateren uit ongeveer 3000 voor onze jaartelling. Volgens lokale legenden stamt het Vietnamese volk af van een mythische draak en een fee, die samen honderd nakomelingen hadden. De oudste zoon zou de Hùng-dynastie hebben gesticht en over het noorden van Vietnam hebben geheerst. Deze dynastie regeerde tot 258 voor onze jaartelling, waarna het gebied werd overgenomen door een rivaliserende heerser.

Het Nanyu-rijk, de eerste Vietnamese staat?

Chinese dynastieën kregen in de loop der eeuwen een steeds sterkere grip op het Chinese vasteland. Vanaf de derde eeuw voor onze jaartelling breidde de Chinese invloed zich langzamerhand uit, tot ook Vietnam bereikt werd. Een Chinese generaal van de Qin-dynastie, genaamd Zhao Tuo, stichtte een onafhankelijk rijk in het zuiden van het moderne China. Dit Nanyue-rijk bestond niet alleen uit Chinese gebieden, maar ook uit het noorden- en een flink deel van de kustlijn van het huidige Vietnam. Vietnamese historici zijn het er daarom ook niet over eens of deze periode al tot de tijd van de Chinese overheersing gerekend moet worden. Nanyu was weliswaar een vazalstaat, maar officieel was het onafhankelijk van de Chinese dynastie. Hier kwam abrupt een einde aan toen de Han-dynastie in conflict raakte met Nanyu. Nanyu verloor de strijd en moest zijn gebieden aan de Chinese veroveraars afstaan. In Vietnam wordt nog steeds met trots naar de Nanyu-periode teruggekeken. De Vietnamese schrijfwijze van Nanyu is namelijk Nam Việt en is dus de naamgever van het huidige Vietnam.

Vietnam onder Chinese invloed

Tussen 111 voor onze jaartelling en 1427 werd Vietnam door verschillende Chinese dynastieën beheerst. De Vietnamezen kwamen echter ook meerdere malen in opstand, vaak ook met succes. Een haast mythische opstand is die van de zusters Trung, waarin een leger deels bestaande uit vrouwen Vietnam in een paar jaar in bezit kreeg. Hun regeerperiode daarna duurde niet lang, aangezien de heersende Chinese dynastie snel terugsloeg en Vietnam heroverde. De meest bekende opstand tegen de overheersers is waarschijnlijk de Lê Lợi-opstand, waarbij de onafhankelijkheidsstrijder Lê Lợi tegen de Ming-dynastie vocht en in 1427 Vietnam voorgoed van de Chinese overheersing bevrijdde.

Ondanks al dit verzet is Vietnam sterk door China beïnvloed. Zo werden veel Chinese technieken in de landbouw, infrastructuur en administratie door de Vietnamezen overgenomen. Onder de Han dynastie werd de Vietnamese bevolking gedwongen Chinese gebruiken en -tradities over te nemen. Uitingen van lokale gebruiken werden hierbij verboden. Vietnamezen werden verplicht de Chinese taal te schrijven. Toch werd het lokale Vietnamees nog steeds gesproken.

Contact met de Europese kolonisten

In de jaren na de onafhankelijkheid was Vietnam niet altijd een eenheidsstaat. Meerdere dynastieke families streden in de loop der eeuwen om de macht. Hoewel het ze lukte Chinese invasielegers buiten de deur te houden, konden ze niet voor altijd weerstand bieden tegen de Europese kolonisatiemachten. De eerste Europeanen die voet aan wal in Vietnam zetten, waren de Portugezen. Ze stichtten in het begin van de 16e eeuw posten om met het thuisland te handelen, maar drongen niet verder door tot in het binnenland.

In de tweede helft van de 19e eeuw waren het de Fransen die Vietnam volledig onder hun hoede trachtten te krijgen. Binnen een periode van minder dan 50 jaar lukte het de Franse legers om Vietnam en zijn buurlanden Laos en Cambodja volledig te veroveren, vooral dankzij hun superieure bewapening ten opzichte van de lokale bevolking. Na hun succesvolle verovering hadden de Fransen voor ogen om zoveel mogelijk grondstoffen uit het land te halen en te verschepen naar Frankrijk. De lokale bevolking had niets in te brengen en werd door hun kolonisator uitgebuit.

Onafhankelijkheid en Vietnamoorlog

In het begin van de 19e eeuw ontwikkelde zich nationalistische gevoelens in het bezette Vietnam. Er vonden demonstraties plaats en er waren ondergrondse bewegingen, maar het grootste verzet kwam van de opkomende communisten, geleid door Ho Chi Minh. De communistische milities wisten kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog grote delen van Noord-Vietnam te bezetten. De Fransen sloegen echter hard terug, wat het begin van de Indochinese oorlogen inluidde. Na een aantal jaren van bloedige strijd werd Vietnam in tweeën opgedeeld, het noorden in bezit van de Viet Minh (de communistische onafhankelijkheidsstrijders) en het zuiden onder controle van de Fransen.

De spanningen tussen noordelijk- en zuidelijk Vietnam bleven echter oplopen tot de partijen weer slaags met elkaar raakten. De Amerikanen stuurden in de jaren 60 honderdduizenden militairen naar Vietnam, met als doel de invloed van het communisme in te dammen. Het Noord-Vietnamese verzet was hardnekkig, wat in de jaren 70 tot een volledige terugtrekking van de Amerikaanse troepen leidde. Vietnam werd een socialistische republiek.

Het moderne Vietnam

De jaren na de oorlog verkeerde het land in crisis. Door conflicten met zijn buurlanden raakte Vietnam steeds meer geïsoleerd, waardoor de bevolking lang in onzekerheid leefde. Vanaf het einde van de jaren 80 kreeg het land meer economische vrijheden. Door een vrijere markt werden er meer investeerders aangetrokken en groeide de economie gestaag. Toch blijft Vietnam officieel nog steeds een socialistische republiek zonder veel vrijheid voor de bevolking.


Taal en cultuur

Vietnam is een land met een grote culturele diversiteit. In de dunbevolkte bergen wonen veel kleinere bevolkingsgroepen die een andere taal dan het Vietnamees spreken. Wel blijft Vietnamees de taal van de overgrote meerderheid.

Familie speelt een grote rol in de Vietnamese samenleving. In landelijke gebieden is het nog heel gebruikelijk dat meerdere generaties van een familie in een groot huis wonen, geleid door een patriarch. Ouderen worden erg gerespecteerd in de Vietnamese cultuur. Bij gezamenlijke maaltijden krijgen de ouderen het eerst eten opgediend en bij discussies telt de mening van de oudere persoon altijd zwaarder.

De Vietnamese keuken is erg gevarieerd en er bestaan grote verschillen tussen de verschillende regio’s. Rijst vormt vaak het hoofdgerecht. Er wordt ook veel groente en vissaus gebruikt, maar relatief weinig olie. Het nationale gerecht van Vietnam is Pho, een Vietnamese soep met rijstnoedels, kruiden en vlees. Pho heeft inmiddels ook zijn weg naar de mondiale markt gevonden en is nu in veel Vietnamese restaurants op de wereld te verkrijgen.

Hoewel de Vietnamese overheid lange tijd het atheïsme voorschreef en religie onderdrukte, bleef een groot deel van de bevolking nog wel een godsdienst aanhangen. Tegenwoordig is een groot deel van de Vietnamezen officieel niet gelovig, maar belijden ze wel een persoonlijk geloof. Zo’n twintig procent van de bevolking hangt een vorm van het Christendom aan, maar de invloed van het boeddhisme blijft het allergrootst. In de huizen van veel Vietnamezen staan altaren om lokale godheden of overleden familieleden te eren. Deze altaren dienen door bezoekers met respect te worden bejegend.


Klimaat en beste reistijd

Doordat Vietnam meer dan 1000 kilometer lang is, is het klimaat erg divers. Het noorden wordt gekenmerkt door een gematigde klimaatzone, terwijl het zuiden tot de tropen behoort. Toch wordt het jaarlijkse weerpatroon in het hele land beïnvloed door de moesson. Dit is een abrupte halfjaarlijkse verandering van de windrichting die het weerpatroon sterk bepaald. Door de moesson vallen er zware buien in het zuiden en noorden van het land, vooral tussen mei en oktober. In centraal-Vietnam regent het dan weer meer tussen september en januari. In het noorden zijn er duidelijke verschillen tussen de vier seizoenen waarneembaar, terwijl er in het zuiden meer sprake is van een droge- en een natte periode.

Het beste moment om naar Vietnam te reizen verschilt dus sterk per regio. In het noorden is het waarschijnlijk in de lente, in de late zomer en in de herfst het prettigst. In het midden van het land zijn eerder april en mei als reismaanden aan te raden. Voor het zuiden is de beste reistijd tussen november en januari.

Omdat Vietnam een lange kustlijn heeft, wordt een groot deel van het land door de stijgende zeespiegel bedreigd. Ook worden er in de komende decennia meer natuurrampen verwacht. Zo zijn de tyfonen (tropische stormen) in de afgelopen 40 jaar een stuk heftiger geworden.

De schitterende natuur in Vietnam; een bekend gezicht is de typische bergvormingDe schitterende natuur in Vietnam; een bekend gezicht is de typische bergvorming


Touristische attracties

Vietnam heeft op toeristisch gebied veel te bieden. Vooral backpacken is erg in trek. Er moet natuurlijk wel eerst voor de vlucht betaald worden, maar de kosten in het land zelf zijn betrekkelijk laag. Het is makkelijk om een rondreis door het land te maken door het goed toegankelijke openbaar vervoer. Ook huren veel toeristen een brommer, een geliefd vervoersmiddel van de lokale bevolking. Hieronder volgen vijf van de populairste attracties van Vietnam.

Hoi An
Deze stad in het midden van Vietnam staat bekend om zijn rijke geschiedenis. In het historische centrum zijn nog veel oude gebouwen terug te vinden uit de 15e tot 19e eeuw, de tijd dat de stad een belangrijke haven was. Een bekende bezienswaardigheid is de Japanse brug, een brug gebouwd in de 16e eeuw. Gedurende Tết (het Vietnamese nieuwjaar) vindt er een groot lichtjesfestival in de stad plaats, waarin duizenden lantaarns de stad voor zeven dagen verlichten.

Phong Nha National Park
Dit park wordt geroemd om zijn honderden grotten, waaronder een van de grootste en spectaculairste grotten ter wereld: Hang son Doong. Het regenwoud rondom de grotten heeft ook veel te bieden. Toeristen komen hier vaak voor hikes om de mooie natuur te bezichtigen. Vooral de tientallen adembenemende watervallen zijn hierbij aan te bevelen.

Hạ Longbaai
Deze baai, gelegen in het noorden van Vietnam, staat bekend om de vele kalkstenen eilandjes. Deze zijn over miljoenen jaren door erosie ontstaan. Een aanrader is een boottochtje over het glanzend blauwe water. Ook zijn er een aantal grotten, die met een persoonlijke kajak te bezoeken zijn.

Mekongdelta
De Mekongdelta beslaat een groot gebied in het zuiden van Vietnam. Er worden veel rondvaarten op de riviertakken aangeboden; door hier een boottocht te maken, krijgt de reiziger immers veel te zien. Op deze manier is het mogelijk om een grote stad zoals Ho Chi Minstad aan te doen, maar ook om kennis te maken met de Zuid-Vietnamese natuur.

Cu Chi Tunnels
De Cu Chi tunnels zijn een overblijfsel van de Vietnamoorlog. Tijdens de oorlog gebruikte de Viet Cong de tunnels als schuilplaats. Het tunnelnetwerk is in totaal ongeveer 121 kilometer lang en is door de Vietnamese overheid bewaard als monument. Toeristen kunnen tegenwoordig delen van het tunnelnetwerk verkennen.


Economie en valuta

De Vietnamese economie is in de afgelopen veertig jaar explosief gegroeid. De staat heeft met zijn vijfjarenplannen veel invloed op de economische ontwikkeling, hoewel de markt wel vrijer is geworden in de afgelopen jaren. Vietnam is voor een groot deel een diensteneconomie, maar ook industrie, landbouw en visserij zijn belangrijke sectoren. Zo hoort Vietnam tot de grootste rijstexporteurs van de wereld.

In vietnam wordt er met de Vietnamese dong (VND) betaald. Contant geld bestaat in de vorm van bankbiljetten met waarden van 10.000 tot en met 500.000 dong. Het is nog heel gebruikelijk om contant te betalen. Zorg er dus voor dat u voldoende briefgeld bij u draagt op reis. In hotels en winkelcentra in de grote steden is het vaak wel mogelijk om met creditcard te betalen. Met een Nederlandse pinpas kunt u bij de meeste geldautomaten pinnen. Meestal kan er niet meer dan 2 miljoen dong (ongeveer 50 € gepind worden. Ook moet niet worden vergeten dat er buiten de grote steden maar weinig pinautomaten te vinden zijn.

Het is zeer gangbaar fooi te geven, zeker in de toerisme-industrie. Ook is het gebruikelijk af te dingen in kleinere winkels of souvenirshops. Afdingen in hotels en grote winkelcentra komt echter zelden voor.

Meanderend door het Vietnamese landschapMeanderend door het Vietnamese landschap


Veiligheid

Vietnam is over het algemeen een veilig land om naar te reizen. Let wel op voor zakkenrollers en diefstal in de grote steden. Zeker Europese toeristen zijn een gemakkelijk doelwit. Het wordt ook aangeraden afgelegen steegjes en wijken te bezoeken.

Afhankelijk van het moment waarop u reist kunnen er zware tropische stormen door Vietnam trekken. Bereidt u dus goed voor op de eventuele zware weersomstandigheden. Door regenval treden er regelmatig aardverschuivingen op in het bergachtige noorden van Vietnam.

Vooral aan de grens met Laos bevindt zich nog veel onontplofte munitie uit de Vietnamoorlog. Vermijd dus te allen tijde de afgebakende paden.

Visum

Heeft u interesse gekregen in een reis naar Vietnam? Via deze website kunt u makkelijk een e-visum aanvragen.
Nu het visum Vietnam aanvragen

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,48 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.