Veel mensen reizen jaarlijks af naar Vietnam voor een vakantie of zakenreis. In dit reisadvies leest u waar u als reiziger in Vietnam rekening mee moet houden op het gebied van veiligheid, regels en reisdocumentatie. De informatie op deze pagina is met zorg voor u samengesteld op basis van nationale en internationale overheidsbronnen. Aan de hand van dit reisadvies aanvaardt VisumBuitenland.nl geen aansprakelijkheid voor schade of letsel. U blijft zelf verantwoordelijk.

Voor actuele informatie over het coronavirus, kijkt u op de pagina over de coronavirusmaatregelen in Vietnam. In dit reisadvies staat hier verder geen informatie over.


Actueel reisadvies

Reisadvies Vietnam: Veilig met algemene veiligheidsrisico’s
Het reisadvies voor Vietnam is geel. Dit betekent dat het over het algemeen veilig is om door Vietnam te reizen. Wel zijn er een aantal veiligheidsrisico’s waar op gelet moet worden. De veiligheidssituatie wijkt af van die in Nederland of België, dus lees het reisadvies op deze pagina voor Vietnam goed door om voor zo min mogelijk verrassingen te staan. Houd tijdens uw verblijf de lokale nieuwsberichten in de gaten om op de hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen. Vergeet vooral niet om voor uw reis uw visum Vietnam aan te vragen.


Reisadvies VietnamReisadvies Vietnam per 13-09-2023

Reisvoorbereidingen voor vertrek

Een goede voorbereiding is essentieel voor een reis naar het buitenland. Zo ook voor een reis naar Vietnam. Om op het vliegveld niet al voor onaangename verrassingen te staan, is het belangrijk om al uw documenten op orde te hebben. Controleer ruim voor vertrek of u voor uw reis een visum Vietnam nodig heeft.

Documenten

Paspoort U heeft zowel voor de reis naar Vietnam, als in Vietnam zelf een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na aankomst in Vietnam. U moet zich volgens de wet altijd kunnen identificeren in Vietnam. Een kopie van het paspoort is hiervoor voldoende.
Visum Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben een visum Vietnam nodig. Toeristen uit Nederland en België kunnen voor een verblijf van maximaal 90 dagen online het e-visum aanvragen. Voor een langer verblijf dan 90 dagen, of ander reisdoel dan toerisme, heeft u een ander visumtype nodig wat bij de ambassade aangevraagd moet worden. Neem altijd een kopie van uw visum mee op pad.
Ambassaderegistratie U kunt uw reis registreren bij de ambassade. Het voordeel hiervan is dat de Nederlandse ambassade dan op de hoogte is van uw verblijf in Vietnam en u kan waarschuwen voor eventuele acute noodgevallen. Als u via deze website uw visum Vietnam aanvraagt, kunt u ervoor kiezen om uw reis aan te melden bij de ambassade.
Ook kunt u voor vertrek de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane downloaden voor tussentijdse updates over het reisadvies.
Reisverzekering Sluit een reisverzekering af die eventuele extra kosten dekt. Met name zorgkosten kunnen onverwacht hoog oplopen bij bijvoorbeeld een ziekenhuisopname. Ook voor sommige extreme sporten of activiteiten heeft u een aanvullende verzekering nodig. Laat u hierover adviseren door uw verzekeringsmaatschappij.
Vaccinaties en bescherming Voor het beste advies over vaccinaties gaat u naar uw huisarts of andere specialist. Zij kunnen per reiziger bepalen welke aanvullende vaccinaties nodig zijn, aangezien niet alle vaccinaties voor iedereen verplicht of nodig zijn. De meeste reizigers krijgen een hepatitis A/B, tetanus, en/of tyfus vaccin. Afhankelijk van uw persoonlijke gezondheid, verblijfsduur, en plekken die u gaat bezoeken, krijgt u het advies voor andere vaccinaties.
Zorg voor voldoende bescherming tegen muggen, zoals insectenwerende middelen en lange kleding. Met name in de regenmaanden zijn er veel muggen die ziektes als malaria, dengue en zika kunnen overdragen.
Medicijnen Gebruikt u medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn? Informeer dan op tijd bij uw huisarts of u een artsenverklaring mee moet nemen. Neem medicijnen in de originele verpakking mee en bewaar de verklaring met uw medicijnen in uw handbagage. U kunt ook het CAK raadplegen over medicijnen meenemen naar het buitenland. Verklaringen moeten in het Engels of Vietnamees geschreven zijn.
Telefoonnummers en gegevens Onderaan de pagina staan alle noodnummers in Vietnam. Sla deze, evenals het telefoonnummer van uw bank, voor vertrek op in uw telefoon. Laat een kopie van paspoort- en creditcardgegevens achter bij familie of vrienden buiten Vietnam en neem zelf ook kopieën mee. Bewaar deze op een veilige plek. Zet ‘ICE’ (In Case of Emergency) voor de naam van uw noodcontactpersonen in uw contactenlijst in het geval dat hulpdiensten deze persoon moeten bereiken.
Rijbewijs en verkeer Een Nederlands, Belgisch, of ander Europees rijbewijs is niet geldig zonder een officieel internationaal rijbewijs. Een IRB is simpelweg een vertaling van uw Europese rijbewijs. De enige voertuigen die u zonder rijbewijs mag besturen, zijn brom- en snorfietsen met een cilinderinhoud van onder de 50cc. Het is strafbaar om elk ander voertuig zonder rijbewijs te besturen. Er gebeuren regelmatig verkeersongelukken met motoren of brom/snorfietsen. Het verkeer is chaotisch en het is niet aan te raden om zelf te rijden als u hier geen ervaring in hebt.

Open het online aanvraagformulier van het visum Vietnam

Na aankomst in Vietnam

Hieronder vindt u een aantal tips waar u zich aan moet houden tijdens uw verblijf in Vietnam. Het opvolgen van deze adviezen kan u helpen om onnodige risico’s te vermijden en goed te handelen als u onverhoopt toch in de problemen komt.

Diefstal voorkomen In grote steden komt regelmatig diefstal voor, met name bij toeristen. Bewaar daarom uw belangrijke spullen niet in een losse tas, maar op uw lichaam. Draag een schoudertas altijd aan de andere schouder (over het hoofd) en draag een rugzak over beide schouders. Anders is een tas zonder moeite van uw schouder gehaald. Loop daarnaast ook niet te koop met dure spullen, zoals uw telefoon of tablet, en laat geen grote hoeveelheden geld zien.

Bewaar als het kan uw echte paspoort op een veilige plek en neem een kopie mee als u op pad gaat. Eis altijd direct uw paspoort terug van hotelmedewerkers of reisorganisaties als ze deze hebben gebruikt om gegevens te controleren of een kopie te maken.
Melding maken van diefstal Zorg ervoor dat u bij het politiebureau altijd begeleid wordt door een lokale gids. Ze spreken hier weinig tot geen Engels en dat maakt het moeilijk om zelf een melding te doen.

Het schijnt makkelijker te zijn om aangifte te doen van verlies, dan van diefstal in het geval dat u bestolen wordt. U moet hoe dan ook een melding maken van het verliezen van uw paspoort om een nieuwe aan te kunnen vragen. Ook hiervoor moet u altijd een kopie van uw paspoort hebben.
Betalen in Vietnam Controleer na een betaling met uw creditcard of betaalpas of het afgeschreven bedrag klopt. Creditcardfraude is niet ongewoon in Vietnam. Het wordt ook aangeraden om zoveel als het kan met contant geld te betalen, maar pas op waar u contant geld opneemt. Doe dit het liefst bij banken of automaten bij hotels. Zorg altijd voor voldoende contant geld. Buiten de grote steden kan vaak niet met creditcard of betaalpas betaald worden. Er is geen limiet aan een hoeveelheid geld u mee naar Vietnam mag nemen.
Orkanen en aardverschuivingen Vietnam heeft in de periode van mei tot en met november regelmatig te maken met tropische stormen. Door grote hoeveelheden neerslag kunnen is er een groot risico op overstromingen in laaggelegen gebieden. In hooggelegen gebieden zoals Sapa, Dien Bien en Ha Giang kan de extreme neerslag aardverschuivingen veroorzaken. Als u in het regenseizoen naar Vietnam reist, is het verstandig om dagelijks het weerbericht te controleren.
Luchtkwaliteit In de grote steden van Vietnam is de luchtkwaliteit soms matig tot slecht. Hierdoor kunnen luchtwegklachten onstaan en kunnen bestaande klachten verergeren. Het gaat voornamelijk om Ho Chi Minh City en Hanoi. Toeristen die kort in deze steden verblijven ervaren meestal geen langdurige klachten.

Algemene veiligheid

Blijf alert en voorzichtig

  • Blijf alert en voorzichtig, vooral als u alleen reist of op drukbezochte plekken bent. Reis na zonsondergang niet alleen en maak gebruik van vertrouwde taxi’s zoals die van uw hotel of accommodatie, of reserveer een taxi via een app.
  • Blijf uit de buurt van (illegale) drugs. In Vietnam is het rechtssysteem sterk onderontwikkeld en er bestaat nog een doodstraf welke kan worden toegepast op het verhandelen of bezitten van drugs. Als u wordt aangehouden kan het lang duren voor u de mogelijkheid krijgt om contact op te nemen met een advocaat of andere contactpersonen. Vermijd dus in alle gevallen illegale activiteiten.
  • Zorg voor een betrouwbare gids als u afgelegen landelijke gebieden wilt bezoeken. Wijk niet zomaar af van hoofdwegen zonder dat u vooraf onderzoek heeft gedaan naar het te bezoeken gebied.

Belangrijke telefoonnummers

Naam Telefoonnummer
Politie 113
Brandweer 114
Ambulance 115
Uw reisverzekering Noteer deze voor u op reis gaat
Nederlandse ambassade in Hanoi +84 24 383 156 50
Belgische ambassade in Hanoi +84 24 393 461 79

Visum Vietnam

Om er zeker van te zijn dat u voor uw geplande verblijfsduur in Vietnam kunt blijven, moet u het juiste visum aanvragen. Nederlandse en Belgische reizigers kunnen heel eenvoudig het e-visum Vietnam aanvragen voor een verblijf van 90 dagen. In het aanvraagformulier vult u uw verwachte aankomstdatum in om er zeker van te zijn dat het visum tijdens uw reis in Vietnam geldig is. Wilt u langer dan 90 dagen in Vietnam blijven, voor bijvoorbeeld vrijwillgerswerk* of een langere vakantie? Dan heeft u een ander visumtype nodig dat u bij de ambassade aan moet vragen. Lees in de voorwaarden van het visum Vietnam meer over de mogelijke aankomst- en vertreklocaties in Vietnam

*Vrijwilligerswerk in weeshuizen wordt over het algemeen afgeraden. De kans is groot dat een weeshuisinstelling profiteert van kinderarbeid of mensenhandel. Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent over een weeshuis als u hier als vrijwilliger wilt werken.
Vraag nu het e-visum Vietnam aan


Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
Dit reisadvies voor Vietnam is met zorg samengesteld. Desondanks aanvaardt VisumBuitenland.nl geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen, schade of letsel dat voortkomt uit het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw reis in Vietnam en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis en verblijf in Vietnam, alsmede voor de keuze om al dan niet een bepaalde reis te maken. Voordat u naar Vietnam reist, is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar Vietnam te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de Nederlandse ambassade in Vietnam en/of informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,81 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.