Wilt u het visum Vietnam online aanvragen voor uw vakantie of zakenreis? Dan moet u het digitale aanvraagformulier invullen. Lees op deze pagina hoe u dit eenvoudig doet. Het aanvragen hoeft niet langer dan vijf minuten in beslag te nemen, als u alle gegevens bij de hand heeft. Behalve het invullen van het formulier bestaat de aanvraagprocedure van het visum Vietnam ook uit het uploaden van een paspoortscan en pasfoto.

Kies het juiste visum

Kies het juiste visum
Voordat u start met uw aanvraag, is het verstandig even na te gaan of u de juiste variant aanvraagt. Er zijn drie categorieën van visums voor Vietnam: het e-visum, visa on arrival en fysieke stickervisums. Alleen het e-visum kunt u online aanvragen via het formulier op deze website. Visa on arrival zijn niet meer van toepassing; de ambassade raadt af deze na 1 januari 2018 nog te gebruiken. Indien u niet voldoet aan de voorwaarden van het e-visum, moet u uw aanvraag indienen bij de ambassade van Vietnam.


Moet ik een e-visum aanvragen?

Als u voldoet aan de voorwaarden van het e-visum, kunt u hier het beste gebruik van maken. Dit visum is namelijk eenvoudig online aan te vragen en wordt snel toegekend. Bovendien weet u met dit visum al vóór vertrek zeker dat u Vietnam wordt ingelaten. U hoeft na aankomst geen stamping fee meer te betalen (zoals bij het oude visum on arrival). Ook hoeft u niet naar de ambassade om een sticker in uw paspoort te laten plakken (zoals bij het fysieke visum, voor reizigers die geen gebruik mogen maken van het e-visum). De belangrijkste eis voor het gebruik van een e-visum Vietnam is dat u minder dan 30 dagen in Vietnam verblijft. Lees meer over de voorwaarden van het visum.

Wanneer aanvragen

U kunt al maanden voor vertrek beginnen met het aanvragen van uw visum Vietnam, maar u kunt het ook een week voor vertrek pas regelen. Om de kans op problemen te minimaliseren wordt aangeraden uw aanvraag in te dienen zodra u weet wanneer u ongeveer zal arriveren in Vietnam. In het aanvraagformulier vult u namelijk de ingangsdatum van het visum in. Vanaf die datum is het visum 30 dagen geldig. U mag ook later aankomen dan de ingevulde datum, maar dan wordt de maximale verblijfsduur wel verkort; u moet Vietnam namelijk binnen 30 dagen na de ingangsdatum van het visum weer verlaten.

Hoe aanvragen

De aanvraagprocedure van het visum Vietnam verloopt volledig online, middels het digitale aanvraagformulier. Dat opent u door op de volgende knop te drukken:
Nu het aanvraagformulier Visum Vietnam openen

Invullen van het aanvraagformulier

Het aanvraagformulier bestaat uit drie delen. Allereerst vult u uw contactgegevens in. Vervolgens vult u uw reisgegevens in. Ten slotte vult u uw paspoortgegevens in. U kunt ook een groepsaanvraag indienen; daarvoor klikt u in het aanvraagformulier visum Vietnam op de knop ‘reiziger toevoegen’. Het voordeel van een groepsaanvraag is dat u veel gegevens (waaronder alle contactgegevens en reisgegevens) niet elke keer opnieuw hoeft in te vullen. Alle reizigers dienen een eigen visum te bezitten; dit geldt ook voor kinderen.

Vergezicht bergenVergezichten in Vietnam

Voltooien van de betaling

Na het invullen van het aanvraagformulier van het visum voor Vietnam, wordt u doorgestuurd naar de controlepagina. Daar bekijkt u of er misschien nog fouten in de ingevulde gegevens staan. Vooral bij het overnemen van paspoortnummers worden relatief veel fouten gemaakt. Controleer alle paspoortnummers daarom extra aandachtig. Wanneer alles in orde is, selecteert u de door u gewenste betaalmethode. U kunt kiezen uit iDeal, Bancontact, PayPal of creditcard.

Uploaden van het paspoort en de pasfoto

Nadat u de betaling heeft voltooid, keert u automatisch terug naar de pagina waar u wordt gevraagd om van alle reizigers voor wie u het visum Vietnam wilt aanvragen, een paspoortscan en pasfoto te uploaden. Dit doet u eenvoudig met de uploadtool. U kunt vrijwel alle bestandsformaten gebruiken. U kunt met behulp van de website eenvoudig uw afbeelding bijsnijden. Zorg dat alle tekst van uw paspoort goed leesbaar is. U hoeft enkel de informatiepagina (plastic) te uploaden, dus niet de papieren pagina’s. Zorg dat uw pasfoto voldoet aan de onderstaande voorwaarden.

Voorwaarden pasfoto

De pasfoto hoeft niet door een professionele fotograaf genomen te zijn. Wel moet de pasfoto in kleur zijn, mag de persoon op de foto niet lachen en mag deze geen bril dragen. Zorg dat de foto een lichte egale achtergrond heeft. Ook moet de pasfoto recent zijn (maximaal een jaar oud). Indien de pasfoto aan deze eisen voldoet, mag het ook een foto zijn die door uzelf is genomen met bijvoorbeeld een telefoon.

Visum ontvangen en uitprinten

U ontvangt het visum voor Vietnam per e-mail, nadat het aanvraagformulier is ingevuld en de aanvraag door de immigratiedienst is goedgekeurd. U moet elk visum tweemaal uitprinten en meenemen naar Vietnam. Zorg dat u het bewaart in uw handbagage; er kan naar worden gevraagd terwijl uw hoofdbagage is ingecheckt.