Op dit moment geldt voor Vietnam nog steeds een inreisverbod voor bijna alle buitenlandse reizigers. Ook is het momenteel niet mogelijk om een visum aan te vragen. Reeds afgegeven visa zijn niet meer geldig om naar Vietnam te reizen. In dit artikel leest u meer over de huidige stand van zaken over corona. Deze pagina is bijgewerkt op 11-01-2022.

De coronapandemie in Vietnam

Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in 2020 heeft de Vietnamese regering maatregelen getroffen. Het doel hiervan was om de inwoners zo goed mogelijk te beschermen en om de gezondheidszorg te ontlasten. Vietnam zit nu midden in een periode met veel coronabesmettingen. Het is sinds januari 2020 de vierde keer dat het land wordt getroffen door een coronagolf.

De omikronvariant heeft ook Vietnam kortgeleden bereikt. In november 2021 werd in Zuid-Afrika het eerste geval van deze variant waargenomen. Door deze nieuwe coronavariant gaat Vietnam momenteel door een periode van veel nieuwe besmettingen. Toch is het overgrote deel van de bevolking (80,2%) gevaccineerd met minimaal 1 dosis. 57.5% van de Vietnamezen volledig gevaccineerd. Het boostervaccin is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar in Vietnam.

Ook Vietnam heeft strenge maatregelen genomen tegen een verdere uitbraak van corona / Covid-19Door de vele coronabesmettingen is reizen naar Vietnam nog niet mogelijk

Mag ik naar Vietnam als ik gevaccineerd ben?

Op dit moment is dit nog niet mogelijk. Ook Nederlanders van Vietnamese afkomst kunnen niet naar het land reizen.De Vietnamese regering heeft alle grensovergangen gesloten. Dit geldt voor land, zee en luchtgrenzen. Ook is het niet toegestaan om een overstap te maken in Vietnam. Momenteel wordt hard gewerkt om internationale vluchten weer toe te laten. Zoals het er nu uitziet, zullen de verbindingen tussen Europese steden en Vietnam nog gesloten blijven.

De Nederlandse overheid hanteert een oranje kleurcode voor het reisadvies voor Vietnam, omdat het land een hoogrisicogebied is door corona. Dit betekent dat het wordt afgeraden om naar dit Aziatische land te reizen. Andere Europese landen zoals Duitsland en Engeland hebben hierover dezelfde mening.

Blijft op de hoogte

Wilt u een e-mail ontvangen zodra bekend is wanneer u weer op vakantie kunt naar Vietnam?
Vul uw e-mailadres hier in en blijft op de hoogte

Uitzonderingen op het inreisverbod

Hoewel er een inreisverbod geldt voor bijna alle buitenlandse reizigers, zijn er bepaalde uitzonderingen. Er gelden verplichte test- en quarantaineregels bij aankomst in Vietnam voor degenen die toch het land in mogen. Op dit moment geldt alleen voor diplomaten, hooggekwalificeerden, investeerders, experts, managers en hun familieleden en internationale studenten geen inreisverbod. Wel hebben ze speciale toestemming en bevestiging nodig van de Vietnamese overheid om het land in te kunnen reizen. De overheid bekijkt per geval of iemand echt een geldige reden heeft om naar Vietnam te komen. Zo’n aanvraag moet via een Vietnamese werkgever lopen. De werkgever moet deze aanvraag indienen bij de provinciale regering. Per provincie gelden andere regels.

Bij aankomst in Vietnam wordt een temperatuurmeting uitgevoerd. Ook moeten reizigers een negatief RT-PCR-testresultaat kunnen laten zien dat niet ouder is dan 72 uur voor aankomst. Daarnaast moet voor vertrek naar Vietnam een gezondheidsverklaring worden ingevuld. Volledig gevaccineerde reizigers komen in aanmerking voor een verkorte quarantaine van 7 dagen. De quarantaine bij aankomst kan zowel in bepaalde hotels als overheidscentra worden gedaan. De kosten hiervan moeten worden betaald door de reizigers zelf, of door hun werkgever. Voor de 7 dagen daarna geldt dat ze in zelfisolatie moeten. Reizigers moeten minimaal 2 weken of maximaal 12 maanden voor aankomst volledig zijn gevaccineerd tegen corona. Het vaccinatiebewijs moet op papier kunnen worden getoond. Dit mag een WHO-boekje of digitaal COVID-certificaat van de Europese Unie zijn.

Om de verspreiding van corona tegen te gaan, moeten ongevaccineerde reizigers moeten bij aankomst 14 dagen in quarantaine. De quarantainelocatie wordt bepaald door de Vietnamese overheid, bijvoorbeeld een speciaal hotel. Na deze 14 dagen moeten ongevaccineerden nog eens 14 dagen in zelfisolatie. De kosten zijn voor de reizigers zelf. Ook worden voor ongevaccineerde kinderen geen uitzonderingen gemaakt.

Is het al mogelijk om een visum aan te vragen?

Op dit moment kunnen toeristen geen visum Vietnam krijgen vanwege corona. Daarnaast zijn reeds verkregen visa niet meer geldig om naar Vietnam te reizen. Dit geldt zowel voor het visum on arrival (VOA) als het e-visum Vietnam. Nu is nog niet te zeggen wanneer het weer mogelijk zal zijn om een visum aan te vragen. Daarnaast is het nog niet bekend of er na het inreisverbod aanvullende voorwaarden zullen gelden om met een visum Vietnam te kunnen reizen.

Disclaimer: het coronavirus heeft veel impact gehad op reizen naar Vietnam en de verwachting is dat dit voorlopig zo zal blijven. Coronamaatregelen kunnen snel veranderen en hoewel deze pagina met zorg is samengesteld, is het niet mogelijk om te garanderen dat alle informatie te allen tijde compleet en volledig correct is. Informeer voor het maken van concrete reisplannen ook bij uw luchtvaartmaatschappij, reisbureau of touroperator met welke maatregelen u rekening moet houden.