In Vietnam zijn nog relatief weinig corona-besmettingen. Om dit zo te houden heeft de Vietnamese overheid maatregelen genomen, die ook invloed hebben op het gebruik van toeristische en zakelijke visums. Lees in dit artikel over de invloed die deze maatregelen hebben op uw reisplannen. Deze informatie is voor het laatst bijgewerkt op 15 oktober 2020.

Hoe groot is het corona-probleem nu in Vietnam?

Vietnam was er vroeg bij met het nemen van maatregelen tegen corona. Er zijn inmiddels 1.122 besmettingen en 35 sterfgevallen als gevolg van het virus gemeld (per 14-10-2020). Daarmee is Vietnam een van de landen die de corona-uitbraak het beste onder controle hebben. De maatregelen die door de overheid zijn genomen, zijn er niet alleen op gericht om de verspreiding van het virus binnen de landsgrenzen van Vietnam te stoppen, maar ook om het inreizen van besmette personen te voorkomen.

Ook Vietnam heeft strenge maatregelen genomen tegen een verdere uitbraak van corona / Covid-19Ook Vietnam heeft strenge maatregelen genomen tegen een verdere uitbraak van corona / Covid-19

Kan ik nog naar Vietnam reizen?

In zijn algemeenheid kunnen buitenlanders tot nader order niet naar Vietnam reizen. Dat geldt ook voor reizigers die een visum hebben ontvangen van de immigratiedienst waarop staat dat ze het land mogen betreden. Personen met de Vietnamese nationaliteit worden nog wel toegelaten. Ook kunnen uitzonderingen worden gemaakt voor personen die het land willen inreizen om medische of andere gespecialiseerde hulp te bieden en is er een uitzondering voor “experts, business managers en highly skilled workers” die nodig zijn om de Vietnamese economie draaiende te houden of weer op te starten. Deze personen moeten het visum via hun Vietnamese samenwerkingspartner aanvragen en niet via de ambassade of het consulaat.

Elke reiziger die wordt toegelaten moet na aankomst in Vietnam twee weken in een daarvoor aangewezen locatie in quarantaine doorbrengen. Thuisquarantaine/zelfisolatie is in deze situatie niet mogelijk. Voor diplomaten, houders van dienstpassen en zakenreizigers, de boven genoemde “experts, business managers en highly skilled workers” en hun familieleden bestaat er sinds 1 september een uitzondering op de quarantaineplicht als ze minder dan 14 dagen in het land blijven. Deze personen moeten wel 3 tot 7 dagen voor aankomst in Vietnam nog een PCR-test in een door de Vietnamese regering erkende testfaciliteit hebben ondergaan en moeten in Vietnam zelf regelmatig opnieuw een PCR-test laten uitvoeren. Bovendien moeten zij een ziektekostenverzekering die buitenlandse ziektekosten dekt of een garantie van hun bedrijf kunnen overleggen dat deze eventuele kosten i.s.m. het coronavirus dekt.

Is mijn visum voor een reis later dit jaar nog geldig?

Veel toeristen hebben al een visum ontvangen voor een reis later dit jaar, wanneer de huidige corona-maatregelen wellicht niet meer van kracht zijn. Het is niet bekend of de toegekende visums dan alsnog kunnen worden gebruikt. De kans dat dit wel het geval zal zijn is groot, maar een officiële bevestiging van de Vietnamese immigratiedienst hierover is nog niet gegeven.

Is het nog mogelijk om een visum aan te vragen?

In tegenstelling tot het VOA is het aanvragen van een e-visum Vietnam nog steeds mogelijk. Er waren berichten in de media dat vanaf 1 juli aanvragen voor een e-visum weer door de immigratiedienst in behandeling zouden worden genomen. Dit was echter niet het geval en de wetswijziging dat vanaf 1 juli weer e-visa verstrekt werden was puur een administratieve maatregel, omdat de oude wet die de verstrekking van e-visa mogelijk maakte, alleen tot 30 juni 2020 gold. Er moest dus iets gebeuren om ook na deze datum de verstrekking van e-visa mogelijk te maken, maar dit betekent niet dat Vietnam vanaf 1 juli ook daadwerkelijk weer e-visa verstrekt. Houd er daarbij rekening mee dat er ook nog niet bekend is, wanneer het inreisverbod wordt opgeheven en dat ook nog niet bekend is of er daarna nog aanvullende voorwaarden aan het reizen met een visum Vietnam worden gesteld.

Alvast een visum aanvragen voor een geplande reis naar Vietnam

Vanaf wanneer is het weer veilig om naar Vietnam te gaan?

Dat is nog niet bekend. De mogelijkheden om zich te verplaatsen en bijeenkomsten zijn in Hanoi, Ho Chi Minhstad en andere provincies gedeeltelijk beperkt; er geldt een algemene verplichting om mondmaskers te dragen. Bij overtreding van de hygiënevoorschriften kunnen hoge boetes worden opgelegd. Houd deze pagina in de gaten en informeer hiernaar bij uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij. De verwachting is dat nog minimaal een maand wordt afgeraden naar Vietnam te reizen.

Ik ben nog in Vietnam, wat moet ik doen?

Probeer terug te keren naar uw thuisland als dat mogelijk is. De maatregelen die de overheid van Vietnam neemt om corona tegen te gaan, zijn inmiddels weliswaar versoepeld, maar deze kunnen lokaal verschillen. Mogelijk wordt u verplicht onder onwenselijke en onhygiënische omstandigheden in quarantaine te gaan als u het land niet verlaat. Neem in dat geval contact op met de Nederlandse ambassade in Vietnam. De Nederlandse overheid raadt alle toeristen en andere bezoekers die zonder noodzakelijke reden nog in Vietnam zijn, Vietnam met een commerciële vlucht vanuit Ho Chi Minh City of Hanoi via de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, luchthaven Incheon te verlaten. Asiana Airlines, Korean Air en KLM bieden vluchten aan.  Bij terugkeer naar Nederland wordt u dringend geadviseerd om 10 dagen in thuisquarantaine te blijven.

Als u nog in Vietnam bent en nog niet terug kunt of wilt keren, neem dan contact op met de Immigration Services, of en hoe u uw visum of verblijfsvergunning kunt verlengen. Kantoren van de Immigration Service zijn er in Hanoi, Da Nang en Ho Chi Minh City.

Wie is aansprakelijk voor de financiële (gevolg)schade?

Corona resulteert in grote financiële schade voor reizigers, reisbureaus, touroperators en verzekeraars. In sommige gevallen zal het wellicht lukken om schade te verhalen, maar dit zal zeker niet altijd het geval zijn. Ook de immigratiedienst van Vietnam geeft géén geld terug aan reizigers die de visumkosten al hebben voldaan maar vanwege corona geen gebruik meer kunnen maken van het visum.

Disclaimer: het coronavirus (Covid-19) heeft grote gevolgen voor een groot aantal reizigers, met of zonder visum Vietnam. Niet alle gevolgen zijn momenteel goed in te schatten en dagelijks worden er veel maatregelen en restricties gewijzigd. De informatie op deze pagina is met zorg samengesteld, maar er kan niet worden gegarandeerd dat deze op elk moment compleet en actueel zal zijn. Informeer voor de laatste ontwikkelingen over corona in Vietnam ook bij uw reisbureau en/of luchtvaartmaatschappij.