Nieuwsbericht | | 30-07-2021 | ±3 minuten leestijd

De Cambodjaanse overheid heeft het vierde kwartaal van 2021 aangeduid als uiterste deadline om het land volledig te heropenen. Onder druk van de toerismesector overweegt de overheid om volledig gevaccineerde toeristen met een visum zelfs nog eerder toe te laten tot het land.

Vaccinaties goed op gang in Cambodja

Cambodja is goed op weg om het coronavirus in te dammen. Het vaccinatieprogramma van het land draait op volle toeren. Hoewel het aantal nieuwe infecties naar Cambodjaanse maatstaven nog steeds alarmerend hoog is, heeft de overheid er vertrouwen in dat de cijfers zullen dalen naarmate meer mensen gevaccineerd worden. Cambodja heeft al meer dan 10 miljoen dosis coronavaccins laten zetten, en meer dan 25% van de totale bevolking is volledig gevaccineerd. Cambodja ligt hiermee ver boven zijn buurlanden. Zo heeft Thailand pas 5% van de bevolking volledig gevaccineerd en Vietnam slechts 2%.

Het is dan ook geen wonder dat de overheid concrete plannen aan het maken is om het land volledig te heropenen. Dit heeft met name betrekking op de toerismesector, een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor het land. In 2020 ontving Cambodja 1,3 miljoen buitenlandse toeristen, een daling van 80 procent ten opzichte van 2019. Toerisme is goed voor ongeveer 32% van het BBP van Cambodja.

Cambodja volledig open in vierde kwartaal

Bij gesprekken met de toerismesector heeft de Cambodjaanse overheid het vierde kwartaal van 2021 aangeduid als uiterste deadline voor de volledige heropening van Cambodja. Op het begin zal er vooral gefocust worden op traditionele regionale toerismemarkten zoals Japan, China en buurland Thailand. Dit zal gebeuren door middel van “reisbubbels” en overeenkomsten met landen die corona eveneens goed onder controle hebben. De hoop is dat naarmate toerisme zich op deze manier weer hersteld, andere landen inzien dat Cambodja veilig genoeg is om naar te reizen.

De overheid hoopt dat Siem Raep, de tweede grootste stad van Cambodja, het grootste aantrekkingspunt zal zijn. Onlangs werd de stad bekroond met TripAdvisorʼs "Worldʼs Top Luxury Tour Award". De prijs werd toegekend aan de 3-daagse tour van de provincie Siem Raep, waarbij men onder meer de tempels van Angkor Watt en de drijvende dorpen op Tonle Sapmeer kan zien.

Toerismesector wil sneller open

Voor de toerismesector in Cambodja is het vierde kwartaal van 2021 te laat. Het argument is dat het land zo onnodig veel inkomsten misloopt, zoals bijvoorbeeld visumkosten. De voorzitter van de Pacific Travel Agent Association (PATA), Thourn Sinan, dringt er bij de overheid op aan om in ieder geval binnenlandse toerisme weer toe te staan voor volledig gevaccineerde personen, en om ook te overwegen om de grenzen te openen voor gevaccineerde buitenlandse toeristen.

De overheid lijkt voorlopig niet te zwichten onder de druk. Het Ministerie van Toerisme zegt alle mogelijkheden te onderzoeken, maar dat de gezondheid van de bevolking voorop staat.

Visum blijft verplicht, kosten niet verlaagd

Hoewel de Cambodjaanse overheid alle mogelijkheden onderzoekt om het land zo snel mogelijk weer te heropenen is er één vlak waar het weigert om veranderingen door te voeren: het verplichte visum Cambodja. Eerder dit jaar drong de toerismesector eropaan om de visumkosten te verlagen of zelfs volledig af te schaffen, maar de overheid wilde hier niets van weten.

Dit betekent dat het aanvragen van een visum Cambodja gewoon verplicht blijft voor een reis naar het land. Cambodja heeft een modern digitale visumsysteem, waardoor het visum volledig online kan worden aangevraagd. Het visum Cambodja is 90 dagen geldig met een maximale verblijfsduur van 30 dagen. Het paspoort waarmee het aangevraagd wordt moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na aankomst in Cambodja. Het visum moet tweemaal worden geprint zodat één exemplaar bij aankomst en vertrek overhandigd kan worden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,65 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.