Nieuwsbericht | | 31-01-2023 | ±3 minuten leestijd

Na maanden onderhandelen, hebben de overheden van Cambodja en de Maldiven een akkoord bereikt over visumvrij reizen. Naast deze en andere versoepelingen in de regels met betrekking tot reizen tussen beide landen, zal de overeenkomst ook zorgen voor een nauwere samenwerking op andere gebieden.

Verblijf van 30 dagen zonder visum

Cambodja heeft een relatief streng visumbeleid. Reizigers uit slechts 8 landen mogen zonder visum naar het land reizen. Dit betreft uitsluitend andere Zuidoost-Aziatische landen. Reizigers uit deze landen mogen zonder visum maximaal 30 dagen in Cambodja verblijven. Voor langere verblijven is ook voor hen een visum verplicht. Voor reizigers uit andere landen, zoals Nederland en België, is er de mogelijkheid om online een e-visum aan te vragen, al moet men hier wel rekening houden met een aantal strenge voorwaarden. Zo mag men met een e-visum Cambodja alleen binnenkomen via specifieke aankomstlocaties. Het e-visum is geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen.

Ook reizigers uit de Maldiven moeten een visum aanvragen om naar Cambodja te reizen, ongeacht de duur van hun verblijf. Hier zal op korte termijn echter verandering in komen. Dankzij de nieuwe overeenkomst zullen ook reizigers uit de Maldiven binnenkort zonder visum naar Cambodja mogen reizen voor een verblijf van maximaal 30 dagen.

Nauwere samenwerking tussen Cambodja en Maldiven

De visumvrijstelling voor reizigers uit de Maldiven is onderdeel van een grootschalige samenwerkingsovereenkomst tussen Cambodja en de Maldiven. De overeenkomst heeft betrekking op meerdere sectoren, waaronder handel, onderwijs en toerisme. Zo zal het voor inwoners van de Maldiven makkelijker worden om studiebeurzen aan te vragen om in Cambodja te studeren en zullen de Maldiven meer producten importeren uit Cambodja, zoals rijst en fruit. Het doel van de overeenkomst is om de diplomatieke en economische banden tussen de twee landen te versterken.

China is al lange tijd de grootste handelspartner van Cambodja. In 2022 was China goed voor 22% van de gedreven internationale handel van Cambodja. Ondanks deze hechte samenwerking, moeten reizigers met een Chinees paspoort gewoon een visum aanvragen om naar Cambodja te reizen. Critici in Cambodja vinden echter dat het land te afhankelijk is van China. De voorzitter van de nationale universiteit van Cambodja, Yang Peou, stelt dat Cambodja met de nieuwe overeenkomst met de Maldiven laat zien dat het land niet alleen de internationale betrekkingen met China, maar ook die met andere landen belangrijk vindt.

Mogelijk ook visumvrij reizen voor andere landen

Het besluit om de banden met de Maldiven aan te halen is een teken dat Cambodja zich internationaal beter zichtbaar wil maken. Het land is sterk afhankelijk van toerisme. Door de wereldwijde uitbraak van corona stortte de toerismesector in Cambodja vrijwel helemaal in. Sinds de heropening van de grenzen voor bezoekers uit het buitenland, probeert de overheid van Cambodja het toerisme naar het land op verschillende manieren aan te moedigen.

Een van die manieren is het beschikbaar maken van visumvrij reizen voor meer nationaliteiten. Tijdens de coronapandemie gingen er in Cambodja al stemmen op om de visumkosten voor buitenlandse toeristen af te schaffen. Naast deze overeenkomst met de Maldiven hoopt Cambodja soortgelijke overeenkomsten te sluiten met andere landen. Vergeleken met andere landen in de regio, heeft Cambodja weinig visumovereenkomsten met landen buiten Zuidoost-Azië. Buurland Vietnam, bijvoorbeeld, heeft visumovereenkomsten met een groot aantal landen in de EU. Reizigers uit deze landen mogen 45 dagen zonder visum in Vietnam verblijven. Ook Thailand hanteert visumvrijstellingen voor een aantal landen buiten Zuidoost-Azië, zoals Zuid-Korea en Argentinië. Of er al plannen in de maak zijn voor visumovereenkomsten met andere landen wil de overheid van Cambodja nog niet zeggen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,65 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.