Nieuwsbericht | | 07-08-2024 | ±5 minuten leestijd

Indonesië heeft een nieuw visum voor investeerders geïntroduceerd. Zij mogen met een Golden Visa 5 of 10 jaar in het land blijven, afhankelijk van het type visum. Met het nieuwe visum hoopt Indonesië meer buitenlandse investeringen aan te trekken. Ook zijn er Golden Visas voor personen van Indonesische afkomst en getalenteerde individuen.

Visum voor buitenlandse investeerders

Het nieuwe Golden Visa is voor buitenlandse investeerders bestemd. De Indonesische president Joko Widodo benadrukte dat de immigratiedienst selectief zal zijn bij het toekennen van visa en dat met het visum alleen reizigers moeten worden aangetrokken die een financiële bijdrage leveren aan het land. Indonesië richt zich met het nieuwe visum op reizigers uit Aziatische landen als Singapore, Japan, China en de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook op reizigers uit Europese landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De overheid van Indonesië probeert in het bijzonder prominente personen voor het nieuwe visumprogramma te werven. De CEO van OpenAI, Sam Altman, was de eerste persoon die een Golden Visa ontving. Daarnaast kregen de Amerikaanse directeur van Boeing en de Zuid-Koreaanse coach van het nationale voetbalelftal van Indonesië een Golden Visa toegekend. Het land hoopt ook ondernemer Elon Musk over te kunnen halen een Golden Visa aan te vragen.

Verschillende typen Golden Visa

De geldigheidsduur en de voorwaarden voor het aanvragen van een Golden Visa hangen van verschillende factoren af. De Indonesische overheid biedt het Golden Visa in verschillende subcategorieën aan. Afhankelijk van het type visum en de hoogte van de investering kunnen reizigers een visum met een geldigheidsduur van 5 of 10 jaar ontvangen.

1. Golden Visa voor particulieren

Privé-investeerders komen in aanmerking voor twee varianten van het Golden Visa. Personen die in Indonesië een bedrijf willen oprichten, kunnen het visum E28B aanvragen. Zij moeten kunnen aantonen dat het op te richten bedrijf investeringen ter waarde van minimaal 2,5 miljoen USD kan ophalen. Personen die een bedrijf in Indonesië starten dat minimaal 5 miljoen USD in het land investeert komen in aanmerking voor een visum met een geldigheidsduur van 10 jaar.

Personen die in het land willen investeren zonder een bedrijf op te richten kunnen een Golden Visa van de categorie E28C aanvragen. Zij moeten dan ten minste 350.000 USD in staatsobligaties, beursgenoteerde bedrijven of aandelenfondsen beleggen. Voor het visum met een geldigheidsduur van 10 jaar geldt een minimale inleg van 700.000 USD.

2. Golden Visa voor bedrijven

Voor directieleden of commissarissen van nieuw op te richten bedrijven in Indonesië gelden andere voorwaarden dan voor individuen. Voor het aanvragen van een E28D visum voor bedrijfsinvesteringen moet minimaal 25 miljoen USD worden geïnvesteerd voor een visum voor een verblijf van 5 jaar. Voor het visum met een geldigheidsduur van 10 jaar geldt een minimaal bedrag van 50 miljoen USD.

Bedrijven kunnen tevens in de geplande nieuwe hoofdstad van Indonesië, Nusantara, investeren. Voor de bouw van deze nieuwe stad op het eiland Borneo is een project van maar liefst 33 miljard USD gestart. Bedrijven die in dit bouwproject investeren moeten minstens 5 miljoen USD inleggen voor een 5-jarig visum of minstens 10 miljoen USD voor een 10-jarig visum.

3. Golden Visa voor voormalige Indonesische burgers

De Indonesische overheid heeft bovendien aangekondigd een speciaal diaspora visum in te willen voeren voor personen van Indonesische afkomst. Hierbij wordt een voorbeeld genomen aan de Indiase OCI-kaart, waarmee personen die buiten India wonen en niet meer de Indiase nationaliteit bezitten zonder visum naar het land mogen reizen. Het visum wordt in de variant E32A (voor voormalige Indonesische staatsburgers) en de variant E32B (voor eerste of tweede generatie afstammelingen van voormalige Indonesische staatsburgers) aangeboden. Voor het E32A visum moet ten minste 35.000 USD in Indonesië geïnvesteerd worden, voor het E32B visum ten minste 50.000 USD. Dit visumtype wordt mogelijk in oktober 2024 ingevoerd.

Overige categorieën

Behalve de bovengenoemde varianten bieden de Indonesische autoriteiten nog enkele andere typen Golden Visa aan. Reizigers die van Indonesië hun tweede thuisland willen maken, kunnen het zogeheten Second Home Visa (type E33) aanvragen, waarmee ze 5 jaar in het land mogen blijven. Ze moeten hiervoor een bedrag van ten minste 130.000 USD op een Indonesische bankrekening storten of een woning in Indonesië kopen met een minimale waarde van 1 miljoen USD.

Daarnaast bestaan er visa voor reizigers met bijzondere vaardigheden, die op uitnodiging van de Indonesische overheid naar het land komen of met de Indonesische overheid samenwerken. Deze visa worden ook wel Global Talent Visa (type E33A, E33B of E33C) genoemd. Reizigers die dit visum willen aanvragen moeten een uitnodiging van de Indonesische overheid aanleveren of kunnen aantonen dat ze over bijzondere kennis of vaardigheden beschikken. Tot slot is er het zogeheten Silver Hair Visa (type E33E) voor gepensioneerden, waarmee men 5 jaar in het land mag blijven. Voor dit laatste visum moeten aanvragers minimaal 50.000 USD op een spaarrekening van een Indonesische staatsbank storten en aantonen dat ze een maandelijks inkomen van minimaal 2.000 USD hebben.

Streefdoel van 1000 visa in 2024

De Indonesische autoriteiten streven ernaar om voor het einde van het jaar 1000 Golden Visa te verstrekken. In 2023 werd al een pilot uitgevoerd, waarbij 300 Golden Visa werden toegekend. Dit heeft naar verluidt een bedrag van 123 miljoen USD aan investeringen opgeleverd. Hoewel het nieuwe Golden Visa investeringen binnenhaalt, zijn er ook tegenstanders met bezwaren. Zij maken zich zorgen over het feit dat de huizenprijzen voor de lokale bevolking opgedreven zouden kunnen worden en dat de nieuwe visa het eenvoudiger kunnen maken om illegaal verdiend geld in Indonesië wit te wassen. Ook zouden de nieuwe visa ertoe kunnen leiden dat buitenlanders veel grond in Indonesië opkopen, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de lokale bevolking.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Indonesië. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (519.500 IDR per visum, via evisa.imigrasi.go.id). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 519.500 IDR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,00 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Indonesië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.