Nieuwsbericht | | 25-03-2022 | ±2 minuten leestijd

De overheid van Nieuw-Zeeland heeft aangekondigd de datums voor het heropenen van de grenzen te vervroegen. Reizigers die met een NZeTA visum reizen kunnen al vanaf 1 mei 2022 naar Nieuw-Zeeland reizen.

Oude datums

Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland kwam eerder dit jaar met een stappenplan waarin de fases van het heropenen van de grenzen beschreven stonden. Volgens dit stappenplan mochten reizigers met een NZeTA visum, zoals Nederlanders, pas vanaf juli weer naar Nieuw-Zeeland reizen. Het stappenplan kon op veel kritiek rekenen, vooral van de Nieuw-Zeelandse toerismesector. Veel mensen vonden dat deze datums te ver uit elkaar lagen. Hoewel Nieuw-Zeeland corona sinds het begin van de pandemie grotendeels onder controle heeft, is de overheid zeer terughoudend geweest met het doorvoeren van versoepelingen. Critici verwijten premier Ardern dat ze te voorzichtig handelt ondanks de lage coronacijfers in Nieuw-Zeeland. Momenteel komen alleen Nieuw-Zeelandse burgers, volledig gevaccineerde Australische burgers en reizigers met een uitzonderingstoestemming het land binnen.

Grensopening vervroegd

De overheid van Nieuw-Zeeland komt nu deels tegemoet aan de wensen van de toerismesector. De datums voor het heropenen van de grenzen zijn nu als volgt:

  • Sinds 16 maart zijn volledig gevaccineerde Australiërs weer welkom
  • Vanaf 1 mei zijn volledig gevaccineerde reizigers uit visumvrije landen en reizigers die al een geldig visum hebben weer welkom
  • Vanaf 1 oktober zijn volledig gevaccineerde reizigers met een visum uit andere landen weer welkom

Reizigers die onder de visumvrije regeling van de Nieuw-Zeelandse overheid vallen kunnen nu dus al vanaf 1 mei naar Nieuw-Zeeland reizen.

Nieuw-Zeeland versoepelt coronaregels verder

In de aanloop naar het heropenen van de grenzen heeft de overheid van Nieuw-Zeeland de binnenlandse coronaregels verder versoepelt. Volledige vaccinatie is niet langer verplicht om winkels te betreden en gezichtsmaskers zijn ook niet langer verplicht. Het limiet van 100 personen bij openluchtbijeenkomsten komt te vervallen en voor bijeenkomsten in gebouwen gaat de limiet omhoog van maximaal 100 personen naar maximaal 200 personen.

NZeTA nodig voor visumvrij reizen

Sinds 1 oktober 2019 moeten reizigers uit landen die onder de visumvrije reisregeling van Nieuw-Zeeland vallen, zoals Nederland, een NZeTA reistoestemming aanvragen om naar het land te reizen. Het NZeTA is officieel geen visum, maar het werkt wel op een soortgelijke manier. Het NZeTA wordt voor vertrek online aangevraagd. Na goedkeuring wordt het elektronisch aan het paspoort van de reiziger gekoppeld. Een bezoek aan de ambassade of het consulaat is dan ook niet nodig. Een NZeTA visum is twee jaar geldig en mag gebruikt worden voor een onbeperkt aantal reizen naar Nieuw-Zeeland. Elk verblijf in Nieuw-Zeeland mag maximaal drie maanden duren.

Toeristen die naar Nieuw-Zeeland reizen moeten een speciale toeristenbelasting betaling, het zogeheten “International Visitor Conservation and Tourism Levy” (IVL). De inkomsten hiervan komen volledig ten goede aan duurzame projecten rondom toerisme in Nieuw-Zeeland. De IVL-kosten zijn inbegrepen bij de totaalprijs van het NZeTA visum.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Nieuw-Zeeland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Nieuw-Zeeland.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (58 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 58 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,08 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.