Nieuwsbericht | | 15-02-2022 | ±2 minuten leestijd

De overheid van Nieuw-Zeeland heeft aangekondigd na een sluiting van bijna twee jaar de grenzen weer te openen. Reizigers met een NZeTA visum moeten nog wel even wachten.

Reisverbod vanwege corona

Nieuw-Zeeland heeft sinds maart 2020 een van de strengste grenssluitingen ter wereld. Zelfs voor reizigers met de Nieuw-Zeelandse nationaliteit is het lastig om het land binnen te komen. Dit is voor een groot deel te wijten aan het quarantainesysteem van Nieuw-Zeeland. Alle binnenkomende reizigers moeten verplicht in quarantaine in een overheidsfaciliteit, ook als zij volledig gevaccineerd zijn. Deze faciliteiten hebben echter maar een beperkt aantal plekken beschikbaar, waardoor de wachttijden zeer lang zijn. Er was een kortstondige overeenkomst met Australië (‘reisbubbel’), waardoor reizigers uit Australië naar Nieuw-Zeeland mochten reizen zonder in quarantaine te moeten. Deze overeenkomst werd echter in het najaar van 2021 stopgezet vanwege de oplopende besmettingscijfers in Australië.

Wat betreft het aantal besmettingen en sterfgevallen in Nieuw-Zeeland, heeft de strategie duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Er zijn slechts 53 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Toch is er ook veel kritiek op het strenge beleid van de overheid, vooral van Nieuw-Zeelanders die gestrand zijn in het buitenland. De overheid was aanvankelijk van plan om de grenzen al begin 2022 te heropenen voor Nieuw-Zeelandse burgers, maar dit werd uitgesteld vanwege de omikronvariant van het coronavirus.

Het percentage volledig gevaccineerden ligt in Nieuw-Zeeland op 93%. Mede hierdoor vindt de Nieuw-Zeelandse overheid dat het nu tijd is om de grenzen in fases te openen. Nieuw-Zeeland loopt hiermee achter op buurland Australië, dat de grenzen eind 2021 al opende voor reizigers met specifieke visums of een uitzonderingsvergunning.

Stappenplan grensopening

Premier Jacinda Ardern heeft een stappenplan bekendgemaakt waarin de fases van de grensopening beschreven staan. Reizigers hoeven dan bij aankomst in Nieuw-Zeeland niet langer verplicht in quarantaine in een overheidsfaciliteit. In plaats daarvan mogen zij in zelfquarantaine. Of en wanneer men naar Nieuw-Zeeland mag reizen hangt af van de nationaliteit van de reiziger:

  • 27 februari: reizigers met de Nieuw-Zeelandse nationaliteit en specifieke visumhouders die vanuit Australië naar Nieuw-Zeeland reizen.
  • 13 maart: reizigers met de Nieuw-Zeelandse nationaliteit die vanuit andere landen naar Nieuw-Zeeland reizen en bepaalde categorieën gespecialiseerde arbeiders.
  • 12 april: maximaal 5000 internationale studenten en andere reizigers met specifieke visums
  • Juli (exacte datum onbekend): reizigers die visumvrij naar Nieuw-Zeeland mogen reizen, zoals Australiërs en Amerikanen.
  • Oktober (exacte datum onbekend): reizigers uit alle overige landen, zolang zij een geldig visum hebben.

Visum voor een vakantie in Nieuw-Zeeland

Reizigers die met een zaken- of toeristenvisum naar Nieuw-Zeeland willen reizen, zijn dus op basis van de huidige plannen vanaf oktober 2022 weer welkom. Alleen reizigers die zonder visum naar Nieuw-Zeeland mogen reizen, kunnen al vanaf juli op reis. Nederland valt onder de visumvrije reisregeling van Nieuw-Zeeland, waardoor Nederlanders geen visum nodig hebben om naar Nieuw-Zeeland te reizen. Zij moeten echter wel het NZeTA aanvragen. Dit is sinds 2019 verplicht voor personen die zonder visum naar Nieuw-Zeeland mogen reizen. Het NZeTA kan nu al online worden aangevraagd voor een reis later dit jaar. Een NZeTA is twee jaar geldig vanaf het moment van toekenning, waardoor het ook gebruikt kan worden voor een reis volgend jaar.

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft geen wijzigingen aangekondigd met betrekking tot het NZeTA. Dit betekent dat de kosten en de geldigheid nog steeds hetzelfde zijn als voor de coronacrisis.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Nieuw-Zeeland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Nieuw-Zeeland.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (58 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 58 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,90 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.