Nieuwsbericht | | 14-04-2020 | ±3 minuten leestijd

Op 20 maart heeft het Ministerie van Volksgezondheid van Nieuw-Zeeland bekendgemaakt dat er 56 Nieuw-Zeelanders aan boord zaten van een cruiseschip uit Australië. Op dit cruiseschip werden later vier mensen positief getest voor het coronavirus. Dit nieuws houdt de gemoederen bezig in Nieuw-Zeeland.

Cruiseschip uit Australië

Het desbetreffende cruiseschip komt van origine niet uit Nieuw-Zeeland zelf, maar uit Australië. The Ruby Princess, zoals het schip heet, verliet Nieuw-Zeeland op 15 maart en kwam terug in Australië op 18 maart. Toen alle mensen op het schip werden getest werd duidelijk dat er vier gevallen van corona-besmettingen waren. Dit heeft ervoor gezorgd dat alle 2700 reizigers aan boord, waaronder dus de 56 Nieuw-Zeelanders, een risico vormen voor verdere besmetting. De overheid van Nieuw-Zeeland zegt dat ze alle reizigers al aan het benaderen is, en adviseert personen die in aanraking zijn geweest met deze reizigers om goed uit te kijken voor mogelijke symptomen van corona.

Zelf-isolatie geadviseerd

Het probleem waar de overheid van Nieuw-Zeeland tegenaan loopt is dat het niet alleen deze 56 reizigers zijn die een risico vormen. Alle personen met wie zij daarna nog in contact zijn geweest kunnen besmet zijn geraakt met het coronavirus. En op hun beurt kunnen deze mensen onwetend het virus verspreiden naar anderen. Dit zorgt ervoor dat de overheid constant achter de feiten aanloopt. Het enige wat de overheid dan ook kan doen terwijl het onderzoek loopt is deze personen te adviseren zich te isoleren van anderen totdat absoluut zeker is dat zij geen corona hebben.

Corona in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft vooralsnog nauwelijks gevallen van coronavirus. Het totale aantal besmettingen staat momenteel op 39, wat zelfs nog minder is dan het aantal sterfgevallen in veel Europese landen. Een reden hiervan is de geïsoleerde ligging van Nieuw-Zeeland, maar het is ook te wijten aan het feit dat er überhaupt nog niet veel tests zijn gedaan. Er zijn slechts 524 corona tests gedaan in het hele land. De overheid is van plan dit aantal in rap tempo op te voeren en de verwachting is dan ook dat het aantal bevestigde corona-gevallen eveneens flink zal toenemen.

Reizen naar Nieuw-Zeeland: vliegen en visums

Zowel Australië als Nieuw-Zeeland sluiten hun grenzen voor alle binnenkomende reizigers. De reden hiervoor is dat het merendeel van corona-besmettingen in deze landen uit het buitenland kwam. De enige uitzonderingen zijn personen met de Nieuw-Zeelandse nationaliteit. Het reisverbod geldt vanaf 19 maart. Het is vooralsnog onduidelijk hoe lang dit zal duren.

Dit heeft gevolgen voor het visum voor Nieuw-Zeeland. Normaliter stelt dit visum Nederlandse reizigers in staat om zonder problemen naar Nieuw-Zeeland te reizen. Echter, met dit nieuwe reisverbod worden ook reizigers met een geldig visum niet langer toegelaten. Enkel en alleen het hebben van een Nieuw-Zeelands paspoort krijgt je nog over de grens. De kosten van een goedgekeurd visum worden niet vergoed door de immigratiedienst van Nieuw-Zeeland.

Visumaanvragen voor Nieuw-Zeeland worden echter nog wel gewoon verwerkt. De voornaamste reden hiervoor is dat het visum Nieuw-Zeeland 2 jaar geldig is. Dit is veel langer dan visums voor veel andere landen. Dit betekent dat een visum dat vandaag of morgen aangevraagd wordt gebruikt kan worden gedurende een periode van 24 maanden. Mocht een reis voor Nieuw-Zeeland zijn gepland die pas over een paar maanden of zelfs pas over een jaar plaatsvindt, kan het visum gewoon via de normale procedure aangevraagd worden.

Let op: de informatie in dit nieuwsartikel kan inmiddels achterhaald zijn. Lees vóór het aanvragen van een visum voor Nieuw-Zeeland alles over de actuele stand van zaken omtrent corona in Nieuw-Zeeland.