Nieuwsbericht | | 24-02-2023 | ±3 minuten leestijd

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft onlangs aangekondigd Open Work Visas te zullen gaan toekennen aan buitenlandse studenten die vanwege de coronapandemie geen gebruik konden maken van hun eerder al toegekende Post Study Work Visa.

Open Work Visas voor aanvragers Post Study Work Visa

De immigratiedienst van Nieuw-Zeeland gaat dit jaar een Open Work Visa toekennen aan studenten die in 2020 een Post Study Work Visa hebben aangevraagd en toegekend hebben gekregen, maar er geen gebruik van hebben kunnen maken wegens de verschillende maatregelen die door de Nieuw-Zeelandse overheid zijn opgelegd om de verspreiding van het coronavirus en zijn varianten tegen te gaan.

Iedereen die tussen 19 maart en 10 augustus 2020 een Post Study Work Visa toegekend heeft gekregen en op dat moment niet in Nieuw-Zeeland verbleef of momenteel niet in Nieuw-Zeeland verblijft of een ander geldig visum Nieuw-Zeeland heeft, kan profiteren van de nieuwe regels die de Nieuw-Zeelandse regering heeft ingevoerd. Met het Open Work Visa, dat bij toekenning 12 maanden geldig is, mogen aanvragers die in aanmerking komen voor dit type visum, tussen 30 maart en 29 september 2023 Nieuw-Zeeland inreizen. Ze krijgen dan de kans om gedurende een jaar vanaf de inreisdatum op zoek te gaan naar werkgelegenheid in het land.

Aantal buitenlandse werknemers en studenten stijgt gestaag

Het aantal buitenlandse studenten en werknemers die op dit moment naar Nieuw-Zeeland reizen voor werkgelegenheids- en studiemogelijkheden, is nog niet op het oude niveau van voor de coronapandemie, maar dit aantal stijgt gestaag. Volgens een rapport van het Nieuw-Zeelandse ministerie van Bedrijfsinnovatie en Werkgelegenheid zijn in de eerste maand van 2023 ongeveer 16.692 mensen op een werkvisum naar Nieuw-Zeeland gereisd.

De strenge beperkingen die de Nieuw-Zeelandse regering heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus in maart 2020 een halt toe te roepen, hebben uiteindelijk geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal mensen dat op een werkvisum naar Nieuw-Zeeland komt. In februari 2020, voordat de beperkingen van kracht werden, kwamen ongeveer 20.511 mensen aan op een werkvisum, dit aantal daalde tot 12.399 aankomsten in maart 2020 en uiteindelijk tot maar 237 in april 2020. In de periode dat de coronabeperkingen nog van kracht waren, tussen april 2020 en maart 2022, bleef het aantal aankomsten op een werkvisum onder de 1000 per maand. Dit aantal nam gestaag toe tot 10.000 aankomsten per maand in september 2022. Tussen augustus 2022 en januari 2023 reisden er maar liefst 76,836 mensen naar Nieuw-Zeeland op een geldig werkvisum.

Voor zaken naar Nieuw-Zeeland reizen met een NZeTA

Het is misschien belangrijk te vermelden dat u niet voor alle werkgerelateerde reizen een fysiek werkvisum hoeft aan te vragen. Als u naar Nieuw-Zeeland reist voor zaken, zoals het bijwonen van een zakelijke bijeenkomst, het bezoeken van zakelijke evenementen, studiereizen of het solliciteren naar een baan, kunt u een NZeTA aanvragen. In dat geval kunt u de optie ‘zakelijk’ selecteren in het NZeTA aanvraagformulier, dat eenvoudig online kan worden ingevuld. Zijn er meerdere reisdoelen van toepassing op uw reis? Selecteer dan in het aanvraagformulier de optie ‘toerisme’. Hiermee mag u ook voor zakelijke doeleinden naar Nieuw-Zeeland reizen. Houd hierbij wel rekening met de voorwaarden voor het aanvragen van een NZeTA.

Heeft u een ander reisdoel, bijvoorbeeld omdat u in dienst wil treden bij een Nieuw-Zeelandse werkgever, dan is dat niet toegestaan met een NZeTA, en zult u een fysiek visum moeten aanvragen bij de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst.

Zodra het NZeTA is toegekend, mag u in de geldigheidsperiode van twee jaar een onbeperkt aantal reizen naar Nieuw-Zeeland maken, en mag u tot maximaal drie aaneengesloten maanden in Nieuw-Zeeland verblijven. Per kalenderjaar is het toegestaan om tot maximaal zes maanden in Nieuw-Zeeland te verblijven.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (58 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 58 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 27,16 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.