Nieuwsbericht | | 24-02-2023 | ±4 minuten leestijd

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft onlangs aangekondigd Open Work Visas te zullen gaan toekennen aan buitenlandse studenten. Het gaat hierbij om buitenlandse studenten die vanwege de coronapandemie geen gebruik konden maken van hun Post Study Work Visa. Wie naar Nieuw-Zeeland gaat voor een vakantie of zakenreis, kan meestal eenvoudig een NZeTA aanvragen.

Open Work Visas voor studenten met Post Study Work Visa

Vanwege de coronamaatregelen van de Nieuw-Zeelandse overheid, hebben studenten die in 2020 een Post Study Work Visa hebben aangevraagd en toegekend hebben gekregen geen gebruik kunnen maken van dit visum. Daarom gaat de immigratiedienst van Nieuw-Zeeland dit jaar Open Work Visas toekennen aan deze studenten.

Wie komt in aanmerking?

Iedereen die tussen 19 maart en 10 augustus 2020 een Post Study Work Visa toegekend heeft gekregen en op dat moment niet in Nieuw-Zeeland verbleef, komt mogelijk in aanmerking voor een Open Work Visa. Om te kunnen profiteren van de nieuwe regels, mag de aanvrager geen ander geldig visum Nieuw-Zeeland hebben en zich momenteel niet in Nieuw-Zeeland bevinden. Wie in aanmerking komt voor een Open Work Visa, mag met dit visum tussen 30 maart en 29 september 2023 Nieuw-Zeeland inreizen. Vanaf de dag van aankomst in Nieuw-Zeeland is het visum 12 maanden geldig. Met het Open Work Visa mag men gedurende een jaar vanaf de inreisdatum werken in het land.

Waarom is Nieuw-Zeeland aantrekkelijk voor studenten?

Er zijn verschillende redenen waarom Nieuw-Zeeland een populaire bestemming is voor buitenlandse studenten. Ten eerste staat Nieuw-Zeeland bekend om de hoge kwaliteit van het onderwijs. De universiteiten en onderwijsinstellingen worden wereldwijd erkend voor hun academische niveau en onderzoeksmogelijkheden. Het land biedt een breed scala aan cursussen en programma's in verschillende vakgebieden, waardoor studenten voldoende keuze hebben om hun gewenste studierichting te kunnen volgen. Bovendien staat het land bekend om zijn veilige en gastvrije omgeving. Nieuw-Zeeland behoort tot de veiligste landen ter wereld, wat het een aantrekkelijke bestemming maakt voor internationale studenten en hun gezinnen. Ook de vriendelijke en inclusieve cultuur van het land draagt bij aan de algehele positieve ervaring van studenten.

Werkgelegenheid en prachtige landschappen

Wat ook zeker niet vergeten mag worden, is dat Nieuw-Zeeland bekend staat om zijn prachtige landschappen, ongerepte natuur en recreatieve mogelijkheden in de buitenlucht. Tijdens hun studiereizen kunnen studenten genieten van de unieke omgevingen die het land te bieden heeft. Nieuw-Zeeland wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan landschappen, van bergen en stranden tot bossen en meren, die volop mogelijkheden bieden voor avontuur en ontspanning. Wat buitenlandse studenten het meest aantrekt in Nieuw-Zeeland is de mogelijkheid om in het land te blijven werken na hun studie. Het land biedt namelijk verschillende werkmogelijkheden voor internationale studenten. Al tijdens hun studie is het studenten toegestaan parttime werken om zichzelf financieel te onderhouden en waardevolle werkervaring op te doen. Daarnaast komen internationale studenten na hun studie in aanmerking voor een Post Study Work Visa, zodat ze professionele ervaring kunnen opdoen in het land.

Aantal buitenlandse werknemers en studenten stijgt gestaag

In maart 2023 telde Nieuw-Zeeland ongeveer 34.000 internationale studenten met een studievisum. Dat is een toename van ongeveer 98% ten opzichte van augustus 2022, toen Nieuw-Zeeland zijn grenzen heropende en de toekenning van visumaanvragen weer werd hervat.

Het aantal mensen dat op dit moment naar Nieuw-Zeeland reist voor werk- en studiemogelijkheden is nog niet op het niveau van voor de coronapandemie, maar stijgt gestaag. Volgens een rapport van het Nieuw-Zeelandse ministerie van Handel, Innovatie en Werkgelegenheid reisden er in de eerste maand van 2023 ongeveer 16.692 mensen naar Nieuw-Zeeland op een werkvisum. Ter vergelijking: in februari 2020, voordat de eerste coronamaatregelen werden aangekondigd, kwamen ongeveer 20.551 mensen in het land aan op een werkvisum.

Met een NZeTA naar Nieuw-Zeeland reizen voor zaken

Merk op dat het niet voor alle werkgerelateerde reizen nodig is om een werkvisum aan te vragen. Als u naar Nieuw-Zeeland reist voor zaken, bijvoorbeeld voor het bijwonen van een zakelijke bijeenkomst, het bezoeken van zakelijke evenementen of een sollicitatie, kunt u een NZeTA aanvragen. Dit visum kan eenvoudig online worden aangevraagd. Om een NZeTA aan te vragen voor een zakelijke reis, kiest u in het NZeTA aanvraagformulier bij ‘Doel reis’ voor de optie ‘Zakelijk’. Zijn er meerdere reisdoelen van toepassing op uw reis? Selecteer in het aanvraagformulier dan de optie ‘Toerisme’. Ook dan mag u het NZeTA gebruiken voor een zakenreis. Houd wel altijd rekening met de voorwaarden voor het aanvragen van een NZeTA.

Zodra het NZeTA is toegekend, mag u gedurende de geldigheidsperiode van 2 jaar een onbeperkt aantal reizen naar Nieuw-Zeeland maken. Per reis mag u met dit visum tot maximaal 3 aaneengesloten maanden in het land verblijven. Per kalenderjaar mag u met een NZeTA maximaal zes maanden in Nieuw-Zeeland verblijven.

Heeft u een reisdoel waarmee u niet in aanmerking komt voor een NZeTA, bijvoorbeeld omdat u in dienst wil treden bij een Nieuw-Zeelandse werkgever, dan zult u een fysiek visum moeten aanvragen. Dit doet u bij de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Nieuw-Zeeland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Nieuw-Zeeland.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (58 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 58 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,44 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.