Nieuwsbericht | | 09-09-2024 | ±3 minuten leestijd

De overheid van Nieuw-Zeeland heeft aangekondigd dat de International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) per 1 oktober 2024 zal worden verhoogd naar 100 NZD. Deze toeristenbelasting moet samen met de kosten voor het NZeTA, de digitale reistoestemming voor Nieuw-Zeeland, worden voldaan.

International Visitor Conservation and Tourism Levy

De International Visitor Conservation and Tourism Levy is een toeristenbelasting die door de overheid van Nieuw-Zeeland wordt geheven om duurzame projecten te financieren. Het gaat hierbij om projecten die het natuurlijke erfgoed van Nieuw-Zeeland beschermen of de infrastructuur in het land verbeteren. Om ervoor te zorgen dat niet alleen Nieuw-Zeelanders met deze kosten worden belast, moeten internationale reizigers een toeristenbelasting betalen. Dit zou volgens de autoriteiten van Nieuw-Zeeland ook rechtvaardig zijn, omdat toeristen net als inwoners van Nieuw-Zeeland gebruikmaken van de infrastructuur en profiteren van het natuurschoon dat het land te bieden heeft.

Bijna alle internationale reizigers moeten de International Visitor Conservation and Tourism Levy betalen. Een uitzondering geldt voor personen die alleen overstappen in Nieuw-Zeeland. Ook burgers en inwoners van Nieuw-Zeeland en Australië, diplomaten en inwoners van enkele Pacifische eilanden zijn vrijgesteld.

IVL betalen tijdens de NZeTA aanvraag

De kosten van de International Visitor Conservation and Tourism Levy moeten worden voldaan tijdens de aanvraag voor een visum of een NZeTA. Het NZeTA is een verplichte reistoestemming voor reizigers uit landen die van de visumplicht voor Nieuw-Zeeland zijn vrijgesteld, waaronder Nederland en België. Het aanvragen van een NZeTA is eenvoudiger, sneller en goedkoper dan het aanvragen van een visum voor Nieuw-Zeeland. Het NZeTA kan volledig online worden aangevraagd en wordt na toekenning elektronisch aan het paspoort van de reiziger gekoppeld.

De kosten voor de IVL moeten tegelijkertijd met de kosten voor het NZeTA worden voldaan. Als u een NZeTA via VisumBuitenland.nl aanvraagt zijn de kosten voor de verplichte toeristenbelasting al in de visumkosten inbegrepen. U kunt deze kosten eenvoudig en veilig online voldoen, via iDeal, Bancontact, creditcard, PayPal, Trustly, Google Pay of Apple Pay.

Evaluatie van de IVL

Het Nieuw-Zeelandse Ministerie van Handel, Innovatie en Werkgelegenheid heeft een publieke enquête afgenomen over mogelijke veranderingen aan de International Visitor Conservation and Tourism Levy. Het ministerie ontving hierop meer dan 1100 reacties. 88 procent van de respondenten gaf aan dat de huidige inkomsten uit de International Visitor Conservation and Tourism Levy niet voldoende zijn en dat er meer financiering nodig is voor natuurbehoud en toerisme. Meer dan 90 procent van de deelnemers was van mening dat het bedrag van de International Visitor Conservation and Tourism Levy moet worden verhoogd om de kosten van het toerisme te kunnen dekken.

Kosten op verschillende vlakken verhoogd

De toeristenbelasting bedraagt nu nog 35 NZD (ongeveer 20 EUR) per persoon. Vanaf 1 oktober zullen reizigers een bedrag van 100 NZD (ongeveer 56 EUR) moeten gaan betalen. De hoogte van de IVL zal dus bijna worden verdriedubbeld. Overigens wordt niet alleen de International Visitor Conservation and Tourism Levy verhoogd. Eerder kondigden de Nieuw-Zeelandse autoriteiten al aan dat de kosten van verschillende visa per 1 oktober zullen stijgen. Toeristen en andere bezoekers krijgen dus op meerdere vlakken te maken met hogere kosten.

Kritiek op de prijsverhoging

Hoewel een grote meerderheid van de ondervraagden in Nieuw-Zeeland voorstander is van een verhoging van de International Visitor Conservation and Tourism Levy, bestaat er in het land ook veel onvrede over de stijging van de toeristenbelasting.

De Tourism Industry Aotearoa (TIA) zegt teleurgesteld te zijn over de maatregel. De branchevereniging voor de toerismesector stelt dat de prijsverhoging de internationale concurrentiepositie van het land sterk zou schaden en een aanzienlijke belemmering zou kunnen vormen voor reizigers die het land willen bezoeken. Ook de International Air Transport Association (IATA) uit haar zorgen over de verhoging van de IVL. Het herstel van de Nieuw-Zeelandse luchtvaartmarkt na de coronapandemie blijft nu al achter bij landen als Australië, Canada en de Verenigde Staten en door de maatregel zal het land nog minder aantrekkelijk worden voor reizigers.

De Nieuw-Zeelandse minister van Toerisme, Matt Doocey, verwacht echter dat de verhoging van de toeristenbelasting nauwelijks effect zal hebben op het aantal internationale reizigers dat het land bezoekt. Volgens de minister is het bedrag van 100 NZD nog steeds minder dan 3 procent van de totale uitgaven van toeristen en zal het hogere bedrag voor de IVL reizigers er niet van weerhouden om Nieuw-Zeeland te bezoeken.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (58 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 58 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,63 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.