Nieuwsbericht | | 15-04-2024 | ±3 minuten leestijd

Nieuw-Zeeland is een populaire bestemming onder studenten uit China, India en Japan die in het buitenland gaan studeren. Het verkrijgen van een studentenvisum kan voor deze studenten echter een struikelblok zijn. Zo werd bijna de helft van de visumaanvragen voor Nieuw-Zeeland afkomstig van studenten uit India dit jaar afgekeurd.

Dip in het aantal studenten door de coronapandemie

In het afgelopen decennium ging het aantal internationale studenten in Nieuw-Zeeland gestaag omhoog. De coronapandemie zorgde echter voor een flinke dip in het aantal nieuwe internationale studenten. Doordat de grenzen lang gesloten bleven, kregen de internationale studenten die al in Nieuw-Zeeland waren een moeilijke keuze voorgeschoteld. Zij waren gedwongen te kiezen voor een langer verblijf in Nieuw-Zeeland zonder familie in het thuisland te kunnen bezoeken, of voor het afmaken van de studie in het thuisland zonder terug te kunnen naar Nieuw-Zeeland. Door de strenge regels kozen veel internationale studenten die oorspronkelijk in Nieuw-Zeeland wilden studeren voor andere bestemmingen. Het aantal internationale studenten in Nieuw-Zeeland werd hierdoor gehalveerd, wat ervoor zorgde dat Nieuw-Zeelandse universiteiten en hogescholen een belangrijke inkomstenbron verloren.

Aanvragen voor studentenvisa lang in behandeling

Nu de inreisbeperkingen alweer enige tijd opgeheven zijn, komen de internationale studenten weer terug naar Nieuw-Zeeland. Het aantal internationale studenten in het land ligt echter nog niet op het oude niveau. Een van de redenen hiervoor is dat het soms lang kan duren voordat een studentenvisum wordt toegekend. Zo werden er in december 2023 meer dan 7000 studentenvisa aangevraagd, maar lag de gemiddelde verwerkingstijd op 26 werkdagen. Wat betreft de aanvragen van studentenvisa is het daarnaast opvallend dat de afkeuringspercentages per land behoorlijk uiteenlopen. Zo werd sinds het begin van 2024 bijna vijftig procent van de Indiase aanvragen afgekeurd, terwijl van de aanvragen uit China slechts vier procent werd afgekeurd.

Fraude met studentenvisa

In de afgelopen jaren werd regelmatig misbruik gemaakt van de huidige situatie met betrekking tot het Nieuw-Zeelandse visumsysteem. Malafide onderwijsbureaus probeerden een groot aantal studenten aan te trekken, in het bijzonder uit India. Dit deden ze door de studenten een goed betaalde baan te beloven voor naast hun studie, met het idee dat deze studenten zo hun studie konden bekostigen. De meeste van deze onderwijsbureaus waren buiten Nieuw-Zeeland gevestigd, waardoor zij de Nieuw-Zeelandse wet niet hoefden na te leven. Zo konden deze bureaus de Indiase studenten op onrechtmatige manieren aan een studentenvisum helpen. Dit deden zij onder andere door het aanleveren van valse documenten die de financiële situatie van de studenten in kwestie rooskleuriger weergaven dan deze in werkelijkheid was.

Nadat de visumaanvragen waren goedgekeurd en de Indiase studenten eenmaal in Nieuw-Zeeland waren aangekomen, werden ze gedwongen voor erg lage lonen te werken of moesten ze zelfs hoge bedragen betalen om een baan te krijgen. Zodra de studenten protesteerden, werd er gedreigd dat ze hun studentenvisum en daarmee hun verblijfsvergunning zouden verliezen. Dat dit bij mensen uit India in de afgelopen jaren veel vaker is voorgekomen dan bij personen met andere nationaliteiten, wekt het vermoeden dat deze studenten eerder geneigd zijn om te proberen op andere manieren aan een studentenvisum te komen. Het lijkt dan ook alsof de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst visumaanvragen van Indiase aanvragers bijzonder streng beoordeelt. Hoewel het de bedoeling is om hiermee fraude tegen te gaan, wordt ook gewone studenten zo onterecht de toegang tot Nieuw-Zeeland ontzegd.

Het NZeTA voor Nieuw-Zeeland

De aanvraagprocedure voor het studentenvisum is prijzig en neemt veel tijd in beslag. Als u echter voor een ander reisdoel en een korter verblijf naar Nieuw-Zeeland wilt reizen, heeft u in de meeste gevallen genoeg aan een NZeTA (kort voor New Zealand Electronic Travel Authority). Het NZeTA kost € 99,95 en kan binnen enkele minuten online worden aangevraagd. Het enige wat u hoeft te doen is uw contactgegevens, enkele paspoortgegevens en gegevens over uw reis invullen en een duidelijke pasfoto uploaden. Dit hoeft geen officiële pasfoto te zijn, een duidelijke selfie van hoge kwaliteit is voldoende. Nadat u de aanvraag heeft voltooid duurt het gemiddeld 5 dagen voordat het visum voor Nieuw-Zeeland wordt toegekend.

Het NZeTA is 2 jaar geldig. Gedurende deze periode mag u een onbeperkt aantal keer naar Nieuw-Zeeland reizen. Elk verblijf mag hoogstens 3 maanden duren. Houd ook de geldigheidsduur van uw paspoort goed in de gaten. Uw paspoort moet op de dag dat u uit Nieuw-Zeeland vertrekt namelijk nog minstens 3 maanden geldig zijn.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (123 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 123 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,36 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.