Nieuwsbericht | | 14-04-2020 | ±2 minuten leestijd

De uitbraak van het coronavirus is in Nieuw-Zeeland minder erg geweest dan verwacht. Dankzij de geïsoleerde ligging van het land en het snelle ingrijpen van de overheid heeft het virus tot een minimaal aantal sterfgevallen geleid. Nu ook Australië meer grip krijgt op de uitbraak bekijken beide landen de mogelijkheden om de grenzen weer te openen.

Economische noodzaak

De deal is voornamelijk vanwege economische redenen voorgesteld. Zoals veel andere landen in de wereld hebben ook Nieuw-Zeeland en Australië het moeilijk met de gevolgen van de strenge lockdowns. Recessies dreigen en door de grenzen te openen kan de handel tussen de beide landen weer voor een groot deel opgepakt worden. Daarnaast kunnen ook tienduizenden reizigers weer de grens over, wat de toeristische sector in beide landen goed zal doen. De meeste toeristen die jaarlijks Nieuw-Zeeland bezoeken, komen uit Australië en vice versa.

De deal zal exclusief zijn, wat inhoudt dat zowel Nieuw-Zeeland als Australië geen deals mag sluiten met andere landen met betrekking tot toerisme of handelsverkeer. Meer dan een half miljoen Nieuw-Zeelanders woont in Australië, en in Nieuw-Zeeland wonen 75000 Australiërs. Deze maatregel zal dus onder meer families in staat stellen elkaar te bezoeken.

Mogelijk andere landen toegevoegd

Hoewel de afspraak vooralsnog alleen voor Nieuw-Zeeland en Australië geldt, kijkt premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland al naar de mogelijkheid om het op termijn uit te breiden naar andere landen. Het voornaamste criterium voor landen om hiervoor in aanmerking te komen is het kunnen aantonen dat ze de uitbraak van het coronavirus in eigen land volledig onder controle hebben. Landen als Taiwan en Zuid-Korea maken hier momenteel de grootste kans op, maar de mogelijkheid bestaat dat ook landen op andere continenten op den duur soortgelijke deals met Nieuw-Zeeland kunnen sluiten.

De huidige situatie voor Europese landen: reizen en visums

Voor Europese landen lijkt dit vooralsnog ver weg. In tegenstelling tot landen als Zuid-Korea of Taiwan zijn de gevolgen van corona in het westen veel groter. De meeste Europese landen hebben te maken met tienduizenden besmettingen, met duizenden doden tot gevolg. Het zal dan ook veel langer duren voordat deze landen de situatie volledig onder controle hebben.

Voor Europese reizigers zal het huidige inreisverbod van Nieuw-Zeeland dus nog wel een tijdje gelden. Europese reizigers mogen het land niet in, ongeacht of ze een geldig visum hebben. Het NZeTA visum, het populairste toeristenvisum voor Nieuw-Zeeland, kan nog wel worden aangevraagd, maar kan momenteel dus niet gebruikt worden om het land binnen te reizen.

De deal tussen Nieuw-Zeeland en Australië kan als inspiratie dienen voor andere landen. Zo hebben Amerika en Canada ook al plannen gemaakt om de grenzen weer voor elkaar te openen, en zullen er tussen Europese landen onderling hoogstwaarschijnlijk ook soortgelijke overeenkomsten worden gesloten.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Nieuw-Zeeland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Nieuw-Zeeland.