Nieuwsbericht | | 24-04-2020 | ±3 minuten leestijd

De Amerikaanse president Donald Trump suggereerde op woensdag dat hij bereid is om een beleid te steunen dat als doel heeft de huidige reisbeperkingen bij de Canadees-Amerikaanse grens te versoepelen. Trump zei dat hij dit “liever nu dan later” wil doen. Hoewel Amerikanen die naar Canada willen reizen van oudsher geen visum nodig hebben, is reizen naar Canada door de huidige coronavirus crisis niet meer toegestaan, zelfs niet voor personen met een Amerikaans paspoort.

Twee landen, twee uitbraken

Net zoals de rest van de wereld is het coronavirus in zowel Amerika als Canada uitgebroken. De twee buurlanden worstelen met de ernst van de uitbraak en in beide landen zucht de gezondheidszorg onder het toenemende aantal coronavirus patiënten. Op deze overeenkomsten na, verschilt de situatie in Canada echter radicaal van die in Amerika. Met ongeveer 1000 sterfgevallen heeft Canada een vrij sterke grip op de uitbraak. Zelfs president Trump gaf zijn complimenten aan Canada, dat volgens hem "goed werk" verricht met de aanpak van het coronavirus. Helaas kan niet hetzelfde worden gezegd over de Verenigde Staten. In Amerika zijn inmiddels al tienduizenden mensen overleden aan de gevolgen van het virus, en dit aantal zal hoogstwaarschijnlijk alleen maar toenemen in de komende maanden.

Reisverbod Canada-Amerika

De Noord-Amerikaanse buurlanden hadden in maart afspraken gemaakt om al het niet-essentiële reisverkeer tussen de twee landen te verbieden. Dit reisverbod deed in veel andere landen in de wereld de wenkbrauwen rijzen omdat het specifiek handelsverkeer nog toelaat. Zowel Trump als de Canadese premier Trudeau waren het eens dat de economische belangen tussen de twee landen te belangrijk waren om plotseling stop te zetten. Ook mensen met een essentieel beroep, zoals verplegers, mogen de grens oversteken.

Toch is dit verbod vrij extreem. Canada en Amerika wisselen jaarlijks miljoenen toeristen en zakenreizigers uit. De voornaamste reden hiervoor is dat beide landen de visumvereisten voor elkaar hebben opgeheven. Dit betekent dat reizigers met een Canadese paspoort geen visum Amerika nodig hebben om naar de Verenigde Staten te reizen. En Amerikaanse reizigers hebben eveneens geen Canadese visum of eTA nodig voor vakanties in Canada. Dit reisverbod raakt beide landen dan ook op een gevoelige plek.

Economische belangen staan voor Trump voorop

De Amerikaanse president Trump maakt er geen geheim van dat voor hem de economische belangen van Amerika op nummer een staan. Hij zinspeelt er al weken op dat de restricties in eigen land wat versoepelt kunnen worden zodat bedrijven weer aan het werk kunnen gaan. Wat lijkt op onverantwoorde hebzucht van de voormalige vastgoedmagnaat heeft echter ook praktische redenen. De werkloosheidscijfers in Amerika stijgen met een schrikbarende snelheid. Miljoenen Amerikanen hebben een werkloosheidsuitkering moeten aanvragen, wat al snel leidt tot grote druk voor de desbetreffende instanties.

Daarnaast is Amerika een land waar je zorgverzekering direct verbonden staat met je werk. Als je geen baan hebt, heb je ook geen verzekering. Geen verzekering betekent geen zorg, en dit is dan ook een van de redenen dat het sterftecijfer in Amerika zo hoog is. Er klinken al geluiden om dit systeem radicaal te veranderen. De impact van het coronavirus kan voor de Verenigde Staten dus wellicht nog een zure nasmaak krijgen.

Canada minder enthousiast

Hoewel president Trump stelt dat de relatie met Canada “zeer positief is” en dat volgens hem beide landen even enthousiast zijn over het versoepelen van de reisbeperkingen, is dit hoogstwaarschijnlijk minder het geval voor Canada. Het reisverbod zal volgende week komen te vervallen en Trump zinspeelt er dus op om het niet te verlengen. Gezien het dramatische verschil in de ernst van de coronavirusuitbraken in beide landen is het echter niet zo vanzelfsprekend dat Canada dit ook een goed idee vindt. De VS heeft meer dan 500.000 gevallen van coronavirus, met meer dan 20.000 sterfgevallen. Canada telt daarentegen 18.000 besmettingen met het coronavirus. Premier Justin Trudeau maakte eerder bekend dat de maatregelen tegen het coronavirus in Canada met enkele weken verlengd gaan worden. Het is dus de vraag of hij het risico wil nemen om de grenzen met Amerika weer te openen.

Let op: de informatie in dit nieuwsartikel kan inmiddels achterhaald zijn. Lees vóór het aanvragen van een eTA of visum voor Canada alles over de actuele stand van zaken omtrent corona in Canada.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,23 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.