Canada, het grootste land van Noord-Amerika en het op één na grootste land ter wereld, heeft ‘slechts’ 35 miljoen inwoners. Het is daarmee een erg dunbevolkt, maar welvarend land. Ook is Canada een populaire reisbestemming; zowel voor zakenreizigers als toeristen.

Veel mensen kennen Canada vooral van de grote steden Quebec, Montreal en Vancouver, terwijl het veel kleinere Ottawa officieel de hoofdstad van Canada is. De grote steden van Canada liggen relatief dicht bij de grens met Amerika, waar Canada sterke banden mee onderhoudt. Sinds de kolonisatie van Canada door de Europeanen (aanvankelijk Fransen en later de Engelsen) heeft het land altijd veel immigratie gekend. Vooral na de Tweede Wereldoorlog zijn ook veel Nederlandse gezinnen naar Canada geëmigreerd.

In totaal bestaat ongeveer 90 procent van de Canadese bevolking uit immigranten of afstammelingen daarvan. Zo’n 25% van de Canadese bevolking heeft een Britse herkomst en 24% komt van oorsprong uit Frankrijk. Toch zijn ook de oorspronkelijke bewoners van Canada, de Inuit en indianen, nog in groten getale vertegenwoordigd in het huidige Canada. Momenteel leven er nog honderden stammen met in totaal meer dan een kwart miljoen indianen in Canada, voor het grootste deel jagers en landbouwers. Momenteel bestaat de grootste groep nieuwkomers uit Aziaten; in Vancouver wonen inmiddels meer dan 100.000 inwoners van Chinese herkomst.


Feiten en cijfers

HoofdstadOttawa
Grootte9.985.000km2 (224 maal zo groot als NL)
Inwoners35.350.000 inwoners (2016)
TaalTweetalig: Frans en Engels
MuntCanadese dollar
GodsdienstChristen: 67%, Moslim: 3%, Hindoeïstisch: 1,5%
Tijdsverschil3,5 tot 8 uur eerder
ReistijdOngeveer 10 uur vliegen
Stroom110 Volt/60 Hz, reisstekker benodigd
Levensverwachting82 jaar
Kustlijn356.000km
LeidingwaterVeilig om te drinken

Kaart

Canada is opgedeeld in 10 provincies en 3 territoria en is zo groot dat het zes tijdzones kent. Canada is groter dan de Verenigde Staten, maar met een verschil van 1,5% in oppervlakte is Canada niet veel groter te noemen. Wel heeft Canada meer meren dan alle andere landen bij elkaar. Zo’n 30% van de Canadese grond bestaat uit bos en twee derde van het land is volledig onbewoond. Dat komt vooral doordat meer dan driekwart van alle Canadezen minder dan 200 kilometer van de grens met de VS woont.


Geschiedenis

Canada wordt al duizenden jaren bewoond door indianen en Inuit. Die kwamen oorspronkelijk als Aziatische nomaden vanuit Siberië, dat tot 35.000 jaar geleden nog was verbonden aan Canada. De Inuit trokken naar het noorden van Canada; de indianen verdeelden zich over de rest van het Amerikaanse continent.

Kolonisatie en zelfstandigheid
Zo’n 1000 jaar na Christus ontdekten de Noorse Vikingen Canada en haar oorspronkelijke bewoners. In het jaar 1492 bracht ook Columbus zijn eerste bezoek aan Amerika. In 1600 stichtten de Fransen een handelspost in Canada, waarmee de kolonisatie van Canada begon. In 1608 ontstond als gevolg daarvan het Franstalige Quebec. Na enkele oorlogen kwam Canada in 1763 in handen van de Britten. Nadien zijn de Verenigde Staten twee keer Canada binnengevallen met het doel het land te overmeesteren, maar zonder succes weer teruggekeerd. Pas sinds 1982 is Canada volledig onafhankelijk van de Britten, hoewel het al sinds enkele tientallen jaren daarvoor behoorlijk autonoom opereerde.

Interessant feit 1 Canada

Het moderne Canada
Canada is een rijk land en staat op de 18e plaats in de ranglijst van landen naar bruto binnenlands product (BNP) per hoofd van de bevolking; dat was in 2015 namelijk 39.559 dollar (USD). Ter vergelijking: Nederland staat op de 7e plek met een BNP per capita van 48.222 dollar. Driekwart van de Canadese beroepsbevolking is actief in de dienstensector. Daarnaast zijn bosbouw, mijnbouw en visserij belangrijk voor de Canadese economie. Canada kent een relatief kleine industrie en handelt vooral veel met de Verenigde Staten om aan haar fysieke producten te komen.


Taal en cultuur

Zowel het Engels als het Frans worden in Canada als officiële taal gebruikt. Verreweg het grootste deel van de Canadese bevolking heeft Engels als moedertaal. Met name in Quebec wordt meer Frans dan Engels gesproken. Daarnaast wordt door de Inuit nog steeds vooral Inuktitut gesproken.

Ijshockey in Canada

Canadese cultuur
De Canadese cultuur komt hoofdzakelijk voort uit de Britse, Franse, Amerikaanse en Inuit culturen. Lacrosse is de nationale zomersport en ijshockey is de nationale wintersport. Ook curling en Canadian Football zijn populaire sporten onder de Canadese bevolking. Canada organiseerde drie keer de Olympische Spelen; de winterspelen in 1988 en 2010 en de zomerspelen in 1976. Nationale symbolen van Canada zijn het esdoornblad (Maple Leaf, ook te vinden in de vlag), de bever, de Canadese gans en de ijsduiker, maar ook de totempaal. En last but not least: de Pizza Hawaï is een Canadese uitvinding (die niet overal even enthousiast wordt ontvangen, maar dat is een hele andere discussie).

Feestdagen
De feestdagen in Canada lijken vanwege de grote groep christelijke inwoners op die van ons. Net als de Verenigde Staten, kent Canada ook Thanksgiving, wat echter niet op dezelfde dag wordt gevierd.

DatumNaam
1 januariNieuwjaar
3e maandag van februari Familiedag
De vrijdag voor PasenGoede vrijdag
Laatste maandag van mei Victoriadag
1 juliCanadadag
Eerste maandag van augustusCivic-dag
Eerste maandag van septemberDag van de arbeid
Tweede maandag van oktoberThanksgiving
11 novemberRemembrance-dag
25 decemberKerst
26 decemberBoxing-dag

Weer en klimaat

Wie naar Canada reist, moet niet vergeten een dikke trui mee te nemen. In 1947 werd de laagste temperatuur in Canada ooit waargenomen; maar liefst 64 graden Celsius onder nul. Dat was wel een behoorlijke uitzondering, want normaal wordt het in het noorden van Canada niet kouder dan -40 graden Celsius. Omdat het zuiden van Canada ter hoogte van Spanje ligt, kan het in het zuiden in de zomer warmer worden dan veel toeristen verwachten. In Okanagan ligt zelfs een woestijn van bescheiden omvang. Onderstaande weertabel geeft een indruk van de gemiddelde temperatuur en neerslag in Canada, maar vanwege haar grote omvang is het slim voor uw reis de weersverwachtingen van uw bestemming in Canada na te gaan.

Maand
Gemiddelde max. temperatuur in °C
Gem. max. temp in °C
Gemiddelde min. temperatuur in °C
Gem. min. temp in °C
Gemiddeld aantal dagen regen
Gem. aantal dagen regen
Januari-5-1413
Februari-4-1311
Maart3-611
April11111
Mei18812
Juni241312
Juli271611
Augustus251512
September201011
Oktober13512
November6-114
December-1-915

Reizen

Canada is niet voor niets ingedeeld in zes tijdzones; het land is enorm. Voor binnenlandse reizen is het dan ook gebruikelijk het vliegtuig te nemen. Het vliegtuig is misschien sneller, maar voor toeristen is het ook zeer de moeite waard de trein te overwegen. De meeste trajecten bieden adembenemende uitzichten over de ongerepte Canadese natuur.

Canadese wildernis

Canadese natuur
Canada beschikt over enorm grote natuurgebieden die voor het overgrote deel nog niet zijn aangetast door de mens. Ook de nationale parken, waaronder Banff, Jasper National Park, Kluane en Gros Morne, worden geroemd om hun ongerepte staat. Nationaal park Wood Buffalo is met 44800 vierkante kilometer het grootste park van Canada. Zorg dus dat u hier niet verdwaalt.

Veiligheid tijdens reizen in Canada
Voor goed voorbereide reizigers is Canada een erg veilig land om in rond te reizen. Op het gebied van criminaliteit is Canada zelfs een van de veiligste landen ter wereld. Ook in de grote steden van Canada hoeft men zich niet erg druk te maken over criminaliteit. Wel is het belangrijk rekening te houden met mogelijk extreme weersomstandigheden; van bosbranden, overstromingen tot extreme sneeuwval.

Behalve de mogelijk extreme weersomstandigheden zijn er nog meer natuurlijke risicobronnen. Zo staan de inwoners van Churchill (een stadje in het noorden van Canada) erom bekend hun auto nooit af te sluiten. Dat heeft niet zo zeer te maken met de lage criminaliteitscijfers, maar met het feit dat de inwoners van Churchill gebruik van de auto’s willen maken, om in te schuilen voor ijsberen. Deze beren verlagen de veiligheid dan ook drastisch voor de reizigers die hier niet op voorbereid zijn. Vraag daarom in de noordelijke gebieden bij lokale hotels en restaurants of er kans op ijsberen is.

Interessant feit 1 Canada

eTA Canada (betekenis eTA)
Als u voor zaken of vakantie naar Canada reist, bent u verplicht voor vertrek een eTA Canada aan te vragen. Dit is een elektronische reistoestemming die wordt afgegeven door de Canadese overheid. Een eTA aanvragen kan heel eenvoudig online en kost € 19,95 per persoon. De Canadese overheid adviseert het eTA minimaal 72 uur voor vertrek aan te vragen. Het eTA aanvragen kan via deze website, waarbij u kunt betalen met iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard. Wanneer het eTA is toegekend, wordt het digitaal gekoppeld aan het paspoort van de reiziger. Die mag vervolgens vijf jaar lang (of totdat het paspoort verloopt, als dat eerder gebeurt), zo vaak als gewenst naar Canada reizen. Wel mag elk bezoek aan Canada maximaal zes maanden duren. Wilt u langer blijven? Dan voldoet een eTA niet en dient u een visum aan te vragen.


Geld

In Canada wordt betaald met de Canadese dollar (CAD/C$). Nederlanders en Belgen kunnen in Canada vrijwel overal gewoon betalen met hun bankpassen en creditcards; hiermee kunnen ook contante Canadese dollars worden opgenomen bij geldautomaten. Creditcardmaatschappijen rekenen vaak minder gunstige koersen dan banken; gebruik daarom zo veel mogelijk uw bankpas. Ook banken rekenen echter vaak transactiekosten; af en toe contante Canadese dollars pinnen en hiermee betalen is dan ook de voordeligste optie. Neem wel altijd een creditcard mee op reis naar Canada. Soms kan deze goed van pas komen, bijvoorbeeld voor reserveringen en borgstellingen. Houdt er bij borgstellingen (bijvoorbeeld wanneer u een auto huurt) wel rekening mee dat het limiet van uw creditcard wordt verlaagd met de borg. Het kan daarom verstandig zijn voor uw vertrek de limiet van uw creditcard te verhogen.


Vakantie

De mooiste nationale parken liggen rond de Rocky Mountains en zijn verbonden middels een lange weg; de Icefields Parkway. Dit is dan ook een erg populaire weg waar veel toeristen gebruik van maken. Ook de tweedaagse treinrit van Calgary naar Vancouver (Rocky Mountaineer Railtour) wordt door veel toeristen als bijzonder ervaren vanwege de grandioze uitzichten. Behalve vanaf de weg of het spoor, biedt ook het water een mooie route door het oosten van Canada. De meest beroemde en geliefde route is de Inside Passage; deze boottocht van veertien uur biedt een unieke blik op Canada vanuit haar vele fjorden.

Bergen

Houdt u van wintersport? Ook hiervoor kunt u terecht in de Canadese bergen. Ook mogen de Niagara Falls niet ontbreken tijdens een vakantie naar Canada; deze watervallen zijn zo’n vijftig meter hoog en bijna zevenhonderd meter lang. Tevens aan te raden voor een bezoek tijdens uw vakantie in Canada, is de CN Tower in Toronto. Deze toren van meer dan een halve kilometer hoog biedt een spectaculair uitzicht over de stad.

Tips voor een geslaagde vakantie naar Canada

  • Let goed op de afstanden: op de kaart lijken plaatsen soms dicht bij elkaar te liggen, maar door de enorme omvang van het land zijn relatief korte afstanden alsnog vaak ritten van een paar uur. Ook zijn de noordelijkere wegen niet overal van topkwaliteit; dit kan de reistijd negatief beïnvloeden.
  • Zorg bij autoritten altijd dat de tank minimaal half vol is; de afstanden zijn gigantisch en tankstations zijn op sommige wegen schaars. Ook is niet overal een goed mobiel bereik; een stranding zien te voorkomen is dan ook erg verstandig.
  • Houd de weersverwachtingen goed in de gaten. Met name rond de Rocky Mountains kan het weer snel omslaan. Zorg tijdens lange wandelingen ook altijd voor goede uitrusting en extra kleding.
  • Het is in Canada gebruikelijk om voor Nederlandse begrippen veel fooi te geven aan hotels, restaurants en taxi’s. Houdt er rekening mee dat men bij een goede service rekent op een fooi van 15 tot 20 procent.
  • Vraag tijdig een eTA Canada aan; dit is een verplichte reistoestemming om per vliegtuig in Canada te mogen arriveren.
  • Zorg voor een goede reisverzekering. Medische kosten zijn in Canada hoog; deze worden vaak niet volledig vergoed door een Nederlandse zorgverzekeraar.
  • Deblokkeer het gebruik van uw betaalpas in Canada bij uw bank voor vertrek en verhoog eventueel het limiet van uw creditcard.
  • Gemakkelijk geld besparen tijdens uw vakantie in Canada doet u door zoveel mogelijk te betalen met uw Maestro pinpas en zo min mogelijk met uw creditcard. Contant geld opnemen met uw pinpas is vaak nog voordeliger, omdat dan minder vaak transactiekosten worden gerekend door uw bank.
  • In Canada is men erg streng op rijden onder invloed; wanneer in de auto een geopende verpakking van een alcoholhoudende drank aanwezig is, wordt al een boete uitgeschreven.