De overheid van Canada heeft tijdelijke maatregelen genomen om haar inwoners tegen corona (Covid-19) te beschermen. Deze hebben grote invloed op reizigers die op basis van een eTA naar Canada willen vliegen. Een eTA aanvragen is nog steeds mogelijk, maar lees eerst op deze pagina met welke restricties u rekening moet houden. Dit artikel is geactualiseerd op 14 mei 2021.

Is corona een probleem in Canada?

Ja. Sinds begin maart 2021 is weer een toename aan infecties te zien en per 13 mei is corona al bij 1.320.206 Canadezen vastgesteld. Ook zijn er inmiddels 24.802 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 bekend. Behalve de verdere verspreiding van het coronavirus binnen Canada, wil de regering nieuwe gevallen voorkomen door inkomende reizigers voorlopig te weren.

Reizen met een eTA Canada is in veel gevallen niet mogelijk door het coronavirus (Covid-19)Reizen met een eTA Canada is in veel gevallen niet mogelijk door het coronavirus (Covid-19)

Kan ik ondanks corona nog een eTA Canada aanvragen?

Dat kan. Omdat een eTA Canada vijf jaar geldig is, kunnen nog steeds nieuwe aanvragen ingediend worden. Frequente reizigers vragen vaak direct een nieuw eTA aan wanneer de vorige is verlopen. Dat kan nog steeds. Ook in andere gevallen is het nog steeds mogelijk om een eTA Canada aan te vragen. De gemiddelde levertijd is door de coronacrisis niet vertraagd. U kunt wel alvast een eTA aanvragen, ook al weet u nog niet wanneer u precies naar Canada wilt reizen.

Alvast een eTA aanvragen voor een reis naar Canada

Hanteert Canada ook een inreisverbod voor reizigers met een eTA?

Ja. Er geldt momenteel een inreisverbod voor alle personen die naar Canada willen reizen, behalve enkele uitzonderingen. Op de pagina met uitzonderingen op het inreisverbod van Canada kunt u nagaan of u en uw reisplannen hier onder vallen. Het Canadese corona-inreisverbod geldt dus ook voor Nederlanders en Belgen die een geldig eTA Canada bezitten. Het inreisverbod is van tijdelijke aard, maar sinds 22 april mogen passagiersvliegtuigen uit India en Pakistan zelfs niet meer in Canada landen. Dat vliegverbod tussen Canada en India en Pakistan blijft minimaal 30 dagen, dus zeker tot 23 mei 2021, maar misschien ook langer, van kracht.

Een tussenlanding in Canada voor een doorreis naar een ander land is op dit moment wel mogelijk, als het land van de eindbestemming de reis toestaat. Hiervoor is wel een eTA Canada nodig. Bij de tussenlanding moet de reiziger in de terminal voor internationale reizen op het vliegveld blijven, mag de transit niet langer dan 24 uur duren en moet de doorvlucht naar het volgende land vanaf de luchthaven plaatsvinden, waar de reiziger is geland. De bagage moet voor vertrek naar Canada al tot de eindbestemming ingecheckt zijn. Omdat het niet toegestaan is de terminal voor internationale reizen te verlaten, mag geen bagage opgehaald worden om deze voor de volgende vlucht mee te nemen. Een overstap, waarbij in Canada (op het vliegveld) overnacht moet worden, is alleen in Toronto toegestaan. Op de andere luchthavens, waar een overstap mogelijk is (Montreal, Calgary en Vancouver), moet de doorvlucht nog op dezelfde dag plaatsvinden.

Reizigers die in de afgelopen 14 dagen in Europa zijn geweest, mogen ook niet naar de Verenigde Staten van Amerika reizen. Daarover vindt u meer actuele informatie in het artikel over corona in Amerika.

Uitzonderingen op het inreisverbod

Personen, die een essentiële reden hebben om nu, gedurende de grenssluiting, naar Canada te reizen of voor familiebezoek naar Canada willen reizen, moeten naast het eTA Canada of het visum ook apart toestemming voor de reis bij het Canadese IRCC aanvragen. Iedereen die met zo’n uitzonderingstoestemming naar Canada mag reizen, moet bij vertrek een negatieve PCR-test voorleggen, die niet langer dan 72 uur voor het geplande vertrek afgenomen moet zijn of moet tussen 14 en 90 dagen voor de aankomst positief op corona getest zijn. Alle reizigers moeten zich reeds voor vertrek via de ArriveCAN-App of de regeringswebsite van Canada registreren en moeten via deze app de eerste 3 nachten in Canada in een door de regering aangewezen quarantainehotel boeken.

Bij het vertrek naar Canada voert de vliegmaatschappij bij de check-in een basis-gezondheidscheck voor elke passagier uit. Passagiers met symptomen en passagiers die in de laatste 14 dagen voor de vlucht vanwege Covid-19-achtige symptomen geweigerd zijn mogen niet boarden, behalve als ze een medisch attest kunnen laten zien dat de symptomen niet coronagerelateerd zijn. Na aankomst moeten reizigers nogmaals een PCR-test ondergaan en 14 dagen in quarantaine (bij een negatief testresultaat eerst 3 dagen in een hotel dat op de lijst van quarantainehotels van de Canadese overheid staat en de resterende 11 dagen in zelfisolatie, bij een positief testresultaat de hele 14 dagen in het quarantainehotel). Bij de paspoortcontrole moeten zij hiervoor ook een quarantaineplanning kunnen laten zien.

Aan het einde van de 14-daagse quarantaine-periode moeten reizigers een corona-sneltest (testkit wordt uitgereikt) uitvoeren. Op het niet nakomen van de quarantaineplannen staan hoge geld- en gevangenisstraffen. Alleen personen, die in de periode van 14 tot 90 dagen voor de reis een corona-infectie hebben doorgemaakt, diplomaten en andere personen, die voor Canada dringend benodigde goederen of diensten leveren of voor hun werk regelmatig de grens over gaan, zijn van de verplichte quarantaine vrijgesteld.

Uitzondering op het inreisverbod uit humanitaire redenen

Soms is uit humanitaire redenen een uitzondering op het reisverbod en ook een verkorting van de quarantaineplicht mogelijk. Dat is vooral het geval als een reiziger voor een begrafenis of andere levensceremonie van een dierbare naar Canada moet reizen of in de laatste dagen van het leven van een dierbare in Canada aanwezig wil zijn. Om ondanks de quarantaineplicht toch bijvoorbeeld aan een begrafenis deel te kunnen nemen of in de laatste dagen van een dierbare aanwezig te kunnen zijn, moet het “Site Visit Authorization Form” van de website van het Canadese IRCC gedownload en ingevuld worden en bij het verzoek om de uitzonderingstoestemming geüpload worden.

Verdergaande uitleg over onder welke omstandigheden reizen naar Canada wel en wanneer niet mogelijk zijn en wat u moet doen om een uitzonderingstoestemming aan te vragen vindt u op de pagina met uitzonderingen op het inreisverbod van Canada.

Vanaf wanneer kan ik weer naar Canada reizen?

Het is nog niet bekend wanneer reizen naar Canada met een eTA weer wordt toegestaan, maar aangezien de infectie-aantallen nog hoog zijn - ook in Canada zelf - zullen de reisbeperkingen en andere corona-maatregelen nog minimaal tot 21 mei van kracht blijven. Los van het inreisverbod zijn er ook maatregelen genomen door luchtvaartmaatschappijen, die soms verregaander zijn of andere termijnen hebben dan het inreisverbod van de overheid van Canada zelf. Informeer hiervoor bij uw luchtvaartmaatschappij. De informatie op deze pagina wordt doorlopend geactualiseerd, dus zodra meer informatie beschikbaar komt, zal die ook hier zijn terug te vinden.

Wilt u direct bericht krijgen zodra het inreisverbod in Canada wordt opgeheven?
Vul uw e-mailadres in en ontvang een update

Wat te doen als ik al in Canada ben?

Momenteel vindt de Rijksoverheid het niet nodig om direct terug te keren naar Nederland of België. Houd wel de in Canada geldende voorzorgsmaatregelen (hygiëne, beperking van niet-noodzakelijke reizen, het dragen van mondmaskers, schoonmaken van oppervlaktes en voorwerpen, minimaal 2 meter afstand houden en thuisblijven bij klachten of als u bij een risicogroep voor een zwaar ziekteverloop hoort) aan. In sommige provincies, bijvoorbeeld Ontario, Quebec en British Columbia gelden beperkingen voor publieke diensten, zoals culturele inrichtingen, restaurants en winkels. Voor personen, die op basis van een uitzonderingsvergunning naar Canada reizen, zijn enkele aanvullende eisen van toepassing, zoals de verplichting om in openbare ruimtes altijd een mondkapje te dragen, en een lijst van alle contacten in de eerste 14 dagen na aankomst in Canada bij te houden.

De Canadese overheid (nationaal of regionaal) kan aanvullende maatregelen nemen waarmee reizigers met een eTA Canada rekening moeten houden. Zo zijn alle passagiers van vluchten naar Canada sinds 20 april 2020 verplicht een mondkapje te dragen en geldt op alle Canadese vliegvelden eveneens deze verplichting. De Canadese overheid adviseert dringend om op “social distancing” te letten en alle niet absoluut noodzakelijke reizen te vermijden. Houd voor verdere maatregelen de Canadese media in de gaten.

Personen, die uit Canada naar Nederland terugkeren, moeten voor de terugreis de volgende documenten kunnen tonen:

  • of een maximaal 24 uur voor het boarden afgenomen NAAT(PCR)-test
  • of een NAAT(PCR)-test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen mag zijn én een sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden afgenomen mag zijn
  • of (zeker als ze na een corona-infectie positief blijven testen) een positieve testuitslag, die minimaal 2 weken en hooguit 8 weken oud mag zijn, samen met een verklaring van een arts van maximaal 72 uur oud, dat ze niet meer besmettelijk zijn

Na aankomst in Nederland blijft u 10 dagen in thuisquarantaine. Vanaf dag 5 van de thuisquarantaine kunt u zich laten testen om de quarantainetijd te verkorten.

Wie vergoedt de schade als gevolg van corona?

De financiële schade als gevolg van corona loopt in de miljarden euro’s. Omdat weinig verzekeraars voldoende middelen hebben om alle schade te voldoen is het nog niet zeker of alle (gevolg)schade van het Canadese inreisverbod wordt vergoed. Informeer hiernaar bij uw reisverzekering, annuleringsverzekering, luchtvaartmaatschappij, reisbureau of touroperator. De Canadese overheid betaalt geen kosten terug die zijn gemaakt voor een eTA reistoestemming die niet kan worden gebruikt. Overigens blijven toegekende eTA’s vijf jaar geldig (of totdat het paspoort verloopt), waardoor ze ook gebruikt kunnen worden voor een reis die op een later moment wordt ingehaald.

Disclaimer: corona is een snelgroeiend probleem en de gevolgen zijn enorm. Vanwege de snel opeenvolgende ontwikkelingen is het niet mogelijk om de garantie te geven dat de informatie in dit artikel te allen tijde compleet en actueel is. Wel wordt dit artikel regelmatig voorzien van updates over reizen met een eTA Canada, tijdens en na de corona-uitbraak.