Per 1 oktober 2022 zijn alle coronamaatregelen voor reizen naar Canada opgeheven. Internationale reizigers naar Canada hoeven vanaf die datum geen vaccinatiebewijs of testbewijs meer te tonen. Voor een vakantie of een zakenreis naar het Noord-Amerikaanse land is nog wel een eTA Canada verplicht.

Kan ik naar Canada reizen?

De Nederlandse overheid heeft het reisadvies voor Canada op 22 februari 2022 gewijzigd van oranje naar groen. Dit betekent dat het sindsdien weer veilig is om naar Canada te reizen. Inmiddels zijn reizen naar Canada voor gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers weer toegestaan, ongeacht de leeftijd. Reizigers hoeven zich voor vertrek of na aankomst ook niet op corona te laten testen.

Wilt u in 2024 naar Canada reizen? Dan kunt u direct beginnen met het plannen van uw reis, want er gelden geen coronamaatregelen meer voor reizen naar Canada. U kunt dus ook meteen een eTA Canada aanvragen voor uw reis. Ook als u nog niet precies weet wanneer u naar Canada wilt reizen, kunt u alvast een eTA-aanvraag indienen. De geldigheidstermijn van het eTA bedraagt 5 jaar, waardoor u na ontvangst van het eTA nog ruim de tijd heeft om een reis naar Canada te plannen.

Reizen met een eTA Canada is ondanks het coronavirus (Covid-19) in veel gevallen weer mogelijk.Onlangs werden de laatste maatregelen tegen corona / covid-19 in Canada afgeschaft.

Het verloop van de coronapandemie in Canada

Net als de meeste andere landen, kampte ook Canada met de pandemie die begin 2020 werd veroorzaakt door het coronavirus. Vanaf het begin werden verschillende strenge maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Scholen, niet-essentiële winkels en andere openbare inrichtingen werden gesloten, samenscholingen werden verboden en reisbeperkingen werden geïntroduceerd. De grenzen werden voor buitenlanders per direct gesloten, waardoor het alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk was om het land in te reizen.

In december 2020 werden in Canada de eerste coronavaccinaties toegediend en in september 2021 was al 80 % van de bevolking volledig gevaccineerd. Mede door het succesvolle verloop van de vaccinatiecampagne, was de coronagolf in het najaar 2021 minder ernstig dan door veel experts verwacht werd. Hoewel meer mensen besmet raakten met de delta- en omikronvarianten dan van eerdere varianten van het coronavirus, bleken de gevolgen voor de volksgezondheid minder ernstig te zijn.

Stapsgewijze versoepeling reisbeperkingen Canada

In januari 2021 werd aangekondigd dat reizen naar Canada weer voor iedereen mogelijk zouden zijn. Toen moesten er nog strenge maatregelen worden opgevolgd, zoals het afnemen van een PCR-test voor vertrek en na de aankomst. Verder moesten reizigers na aankomst twee weken in quarantaine.

Vanaf november 2021 werd het verplicht om naast een testbewijs ook een vaccinatiebewijs te tonen om naar Canada te mogen reizen. In de loop van de tijd werden de inreisbeperkingen met betrekking tot corona stapsgewijs versoepeld. In april 2022 werd de verplichting voor volledig gevaccineerde reizigers, om zich voor vertrek op corona te laten testen, opgeheven. In september 2022 werd uiteindelijk aangekondigd dat vanaf 1 oktober alle coronamaatregelen voor inkomende reizigers opgeheven zouden worden, ongeacht de vaccinatiestatus. De verplichting om een eTA of visum voor vertrek aan te vragen blijft echter bestaan.

Alle coronagerelateerde inreisbeperkingen afgeschaft

Als u in 2024 naar Canada wilt reizen, hoeft u geen vaccinatiebewijs of testbewijs meer te tonen. U kunt na aankomst in Canada ook niet meer voor een steekproefsgewijze coronatest worden gekozen. De ArriveCAN app blijft nog wel bestaan, maar het is voor buitenlandse reizigers niet meer verplicht om deze te gebruiken.

Vraag uw eTA Canada aan

Ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen in Canada, blijft het aanvragen van een eTA Canada verplicht. Wie naar Canada reist met een eTA, moet in alle gevallen voldoen aan de voorwaarden van het eTA Canada. Houd ook rekening met de geldigheid van het eTA, zodat u precies weet wanneer en hoe lang u in Canada mag blijven.
Direct een eTA Canada aanvragen

Als u alleen een overstap in Canada maakt

Wilt u vanuit Canada doorreizen naar de Verenigde Staten? Dat was lange tijd onmogelijk vanwege het Amerikaanse inreisverbod als gevolg van het coronavirus. Inmiddels is de grens weer open. Lees met welke maatregelen u nog wel rekening moet houden op de pagina over corona in Amerika.

De terugreis

Reist u terug vanuit Canada naar Nederland? Het is niet meer verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen. Ook de testplicht is afgeschaft en u hoeft na terugkomst niet in quarantaine. U kunt dus probleemloos naar Nederland terugreizen.

Reist u terug naar België? Sinds 23 mei 2022 zijn er geen coronamaatregelen meer van toepassing voor internationale reizigers die in België arriveren.

Disclaimer: de gevolgen van het coronavirus laten zich soms moeilijk voorspellen, waardoor maatregelen regelmatig kunnen veranderen. Het is daardoor niet mogelijk om te garanderen dat de informatie uit dit artikel altijd compleet en actueel is. Wel wordt deze pagina regelmatig voorzien van updates over reizen met een eTA Canada, tijdens en na de coronapandemie.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,25 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.