De overheid van Canada heeft tijdelijke maatregelen genomen om haar inwoners tegen corona (Covid-19) te beschermen. Deze hebben grote invloed op reizigers die op basis van een eTA naar Canada willen vliegen. Een eTA aanvragen is nog steeds mogelijk, maar lees eerst op deze pagina met welke restricties u rekening moet houden. Dit artikel is geactualiseerd op 18 februari 2021.

Is corona een probleem in Canada?

Ja. Per 17 februari is corona al bij 839.155 Canadezen vastgesteld. Ook zijn er inmiddels 21.439 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 bekend. Behalve de verdere verspreiding van het coronavirus binnen Canada, wil de regering nieuwe gevallen voorkomen door inkomende reizigers voorlopig te weren.

Reizen met een eTA Canada is in veel gevallen niet mogelijk door het coronavirus (Covid-19)Reizen met een eTA Canada is in veel gevallen niet mogelijk door het coronavirus (Covid-19)

Kan ik ondanks corona nog een eTA Canada aanvragen?

Dat kan. Omdat een eTA Canada vijf jaar geldig is, kunnen nog steeds nieuwe aanvragen ingediend worden. Frequente reizigers vragen vaak direct een nieuw eTA aan wanneer de vorige is verlopen. Dat kan nog steeds. Ook in andere gevallen is het nog steeds mogelijk om een eTA Canada aan te vragen. De gemiddelde levertijd is door de coronacrisis niet vertraagd. U kunt wel alvast een eTA aanvragen, ook al weet u nog niet wanneer u precies naar Canada wilt reizen.

Alvast een eTA aanvragen voor een reis naar Canada

Hanteert Canada ook een inreisverbod voor reizigers met een eTA?

Ja. Er geldt momenteel een inreisverbod voor alle personen die naar Canada willen reizen, behalve enkele uitzonderingen. Op de pagina met uitzonderingen op het inreisverbod van Canada kunt u nagaan of u en uw reisplannen hier onder vallen. Het Canadese corona-inreisverbod geldt dus ook voor Nederlanders en Belgen die een geldig eTA Canada bezitten. Het inreisverbod is van tijdelijke aard. Er is nog niet definitief bekendgemaakt tot wanneer het verbod geldt, maar dit blijft tot nader order het geval.

Een tussenlanding in Canada voor een doorreis naar een ander land is op dit moment wel mogelijk, als het land van de eindbestemming de reis toestaat. Hiervoor is wel een eTA Canada nodig. Bij de tussenlanding moet de reiziger in de terminal voor internationale reizen op het vliegveld blijven, mag de transit niet langer dan 24 uur duren en moet de doorvlucht naar het volgende land vanaf de luchthaven plaatsvinden, waar de reiziger is geland. De bagage moet voor vertrek naar Canada al tot de eindbestemming ingecheckt zijn. Omdat het niet toegestaan is de terminal voor internationale reizen te verlaten, mag ook geen bagage opgehaald worden om deze voor de volgende vlucht mee te nemen. Een overstap, waarbij in Canada (op het vliegveld) overnacht moet worden, is alleen in Toronto toegestaan. Op de andere luchthavens, waar een overstap mogelijk is (Montreal, Calgary en Vancouver), moet de doorvlucht nog op dezelfde dag plaatsvinden.

Reizigers die in de afgelopen 14 dagen in Europa zijn geweest, mogen ook niet naar de Verenigde Staten van Amerika reizen. Daarover vindt u meer actuele informatie in het artikel over corona in Amerika.

Uitzonderingen op het inreisverbod

Personen, die een essentiële reden hebben om nu, gedurende de grenssluiting, naar Canada te reizen of voor familiebezoek naar Canada willen reizen, moeten naast het eTA Canada of het visum ook apart toestemming voor de reis bij het Canadese IRCC aanvragen. Iedereen die met zo’n uitzonderingstoestemming naar Canada mag reizen, moet bij vertrek een negatieve PCR-test voorleggen, die niet ouder is dan 72 uur en zich via de ArriveCAN-App of de regeringswebsite van Canada registreren.

Bij het vertrek naar Canada voert de vliegmaatschappij bij de check-in een basis-gezondheidscheck voor elke passagier uit. Passagiers met symptomen en passagiers die in de laatste 14 dagen voor de vlucht vanwege Covid-19-achtige symptomen geweigerd zijn mogen niet boarden, behalve als ze een medisch attest kunnen laten zien dat de symptomen niet coronagerelateerd zijn. Na aankomst moeten reizigers 14 dagen in zelfisolatie (vanaf 22 februari eerst 3 dagen in een door de Canadese overheid aangewezen quarantainehotel en de resterende 11 dagen in zelfisolatie) verblijven en zij moeten hiervoor bij de paspoortcontrole ook een quarantaine planning kunnen tonen. Op het niet nakomen van de quarantaineplannen staan hoge geld- en gevangenisstraffen.

Vanaf 22 februari moeten reizigers, die toch naar Canada mogen reizen, aanvullend op de bovengenoemde voorwaarden ook bij aankomst in Canada een PCR test ondergaan en nogmaals eentje aan het einde van de quarantaineperiode van 14 dagen.

Uitzondering op het inreisverbod uit humanitaire redenen

Soms is uit humanitaire redenen een uitzondering op het reisverbod en ook een verkorting van de quarantaineplicht mogelijk. Dat is vooral het geval als een reiziger voor een begrafenis of andere levensceremonie van een dierbare naar Canada moet reizen of in de laatste dagen van het leven van een dierbare in Canada aanwezig wil zijn. Om ondanks de quarantaineplicht toch bijvoorbeeld aan een begrafenis deel te kunnen nemen of in de laatste dagen van een dierbare aanwezig te kunnen zijn, moet het “Site Visit Authorization Form” van de website van het Canadese IRCC gedownload en ingevuld worden en bij het verzoek om de uitzonderingstoestemming geüpload worden.

Zoals hierboven al benoemd, vindt u een verdergaande uitleg over wanneer reizen naar Canada wel en wanneer niet mogelijk zijn en wat u moet doen, om een uitzonderingstoestemming aan te vragen op de pagina met uitzonderingen op het inreisverbod van Canada.

Vanaf wanneer kan ik weer naar Canada reizen?

Het is nog niet bekend wanneer reizen naar Canada met een eTA weer wordt toegestaan, maar aangezien de infectie-aantallen stijgen - ook in Canada zelf - zullen de reisbeperkingen en andere corona-maatregelen nog tot nader order van kracht blijven. Los van het inreisverbod zijn er ook maatregelen genomen door luchtvaartmaatschappijen, die soms verregaander zijn of andere termijnen hebben dan het inreisverbod van de overheid van Canada zelf. Informeer hiervoor bij uw luchtvaartmaatschappij. De informatie op deze pagina wordt doorlopend geactualiseerd, dus zodra meer informatie beschikbaar komt, zal die ook hier zijn terug te vinden.

Wilt u direct bericht krijgen zodra het inreisverbod in Canada wordt opgeheven?
Vul uw e-mailadres in en ontvang een update

Wat te doen als ik al in Canada ben?

Momenteel vindt de Rijksoverheid het niet nodig om direct terug te keren naar Nederland of België. Houd wel de in Canada geldende voorzorgsmaatregelen (hygiëne, beperking van niet-noodzakelijke reizen, het dragen van mondmaskers, schoonmaken van oppervlaktes en voorwerpen, minimaal 2 meter afstand houden en thuisblijven bij klachten of als u bij een risicogroep voor een zwaar ziekteverloop hoort) aan. In sommige provincies, bijvoorbeeld Ontario, Quebec en British Columbia gelden beperkingen voor publieke diensten, zoals culturele inrichtingen, restaurants en winkels.

De Canadese overheid (nationaal of regionaal) kan aanvullende maatregelen nemen waarmee reizigers met een eTA Canada rekening moeten houden. Zo zijn alle passagiers van vluchten naar Canada sinds 20 april 2020 verplicht een mondkapje te dragen en geldt op alle Canadese vliegvelden eveneens deze verplichting. De Canadese overheid adviseert dringend om op “social distancing” te letten en alle niet absoluut noodzakelijke reizen te vermijden. Houd voor verdere maatregelen de Canadese media in de gaten. Personen, die uit Canada naar Nederland terugkeren, moeten voor de terugreis zowel een PCR- als ook een sneltest op corona af laten afnemen. De PCR-test mag maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen zijn, de sneltest maximaal 4 uur voor vertrek. Na aankomst in Nederland blijft u 10 dagen in thuisquarantaine.

Wie vergoedt de schade als gevolg van corona?

De financiële schade als gevolg van corona loopt in de miljarden euro’s. Omdat weinig verzekeraars voldoende middelen hebben om alle schade te voldoen is het nog niet zeker of alle (gevolg)schade van het Canadese inreisverbod wordt vergoed. Informeer hiernaar bij uw reisverzekering, annuleringsverzekering, luchtvaartmaatschappij, reisbureau of touroperator. De Canadese overheid betaalt geen kosten terug die zijn gemaakt voor een eTA reistoestemming die niet kan worden gebruikt. Overigens blijven toegekende eTA’s vijf jaar geldig (of totdat het paspoort verloopt), waardoor ze ook gebruikt kunnen worden voor een reis die op een later moment wordt ingehaald.

Disclaimer: corona is een snelgroeiend probleem en de gevolgen zijn enorm. Vanwege de snel opeenvolgende ontwikkelingen is het niet mogelijk om de garantie te geven dat de informatie in dit artikel te allen tijde compleet en actueel is. Wel wordt dit artikel regelmatig voorzien van updates over reizen met een eTA Canada, tijdens en na de corona-uitbraak.