Sinds 7 september 2021 is het weer mogelijk om naar Canada te reizen voor een vakantie, zakenreis of een bezoek aan vrienden of familie. Wel moet u voor vertrek een bewijs van volledige vaccinatie tegen het coronavirus (Covid-19) aanleveren en een eTA Canada aanvragen. Lees hieronder hoe u zich voorbereidt op een probleemloze reis naar Canada. Laatste wijziging: 20 september 2021.

Kan ik naar Canada reizen?

De Nederlandse overheid heeft het reisadvies voor Canada op 9 september 2021 gewijzigd van oranje naar geel. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet meer worden afgeraden. Ook de Canadese overheid verwelkomt weer graag toeristen en zakenreizigers. Lees hieronder waarmee u nog rekening moet houden.

Volledig gevaccineerde reizigers

Bent u volledig gevaccineerd tegen het coronavirus met twee Pfizer-BioNTech, Moderna of AstraZeneca vaccins, of één Janssen / Johnson & Johnson vaccin? En heeft u geen symptomen van Covid-19? Dan kunt u vanaf 14 dagen na uw laatste coronavaccinatie weer probleemloos naar Canada reizen voor een toeristisch, zakelijk of ander niet-noodzakelijk reisdoel, zoals een vakantie of bezoek aan vrienden of familie. Het is na aankomst in Canada niet nodig om in quarantaine te gaan. Ook heeft u geen visum nodig. Wel moet u voor vertrek een eTA Canada aanvragen. Dat is een digitale reistoestemming voor toeristen en zakenreizigers, die u in enkele minuten online kunt aanvragen.
Direct een eTA Canada aanvragen

Aanvullende vereisten voor gevaccineerde reizigers

Wie naar Canada reist met een eTA, moet in alle gevallen voldoen aan de voorwaarden van het eTA Canada. Daarnaast moet elke reiziger van vijf jaar of ouder een negatief resultaat overhandigen van een PCR-coronatest. Dit geldt ook voor volledig gevaccineerde reizigers. Een antigeentest wordt niet geaccepteerd. Het testresultaat mag niet ouder zijn dan 72 uur voor de geplande vertrektijd van de vlucht waarmee u Canada inreist. Arriveert u per auto of boot? Dan mag het testresultaat niet ouder dan 72 uur zijn op het moment van aankomst in Canada. Als alternatief wordt ook een positief testresultaat geaccepteerd dat 14 tot 180 dagen voor vertrek is afgegeven, maar alleen als er momenteel geen corona-symptomen meer zijn.

Op het testresultaat moet uw volledige naam en geboortedatum staan vermeld, en ook de naam en het adres van de testfaciliteit, het type test en de uitslag. Het vaccinatiebewijs moet u minimaal 72 uur voor vertrek uploaden in de ArriveCAN app en het testresultaat moet u maximaal 72 uur voor vertrek uploaden. Ook moet u de originele documenten bij aankomst en tijdens uw verblijf in Canada kunnen laten zien, dat mag digitaal of op papier. Wie symptomen vertoont die horen bij Covid-19 mag niet aan boord van vluchten met een bestemming in Canada, behalve als een doktersverklaring kan worden overhandigd waarin staat dat de symptomen niet aan corona gerelateerd zijn. Reizigers ouder twee jaar moeten tijdens hun reis een mondkapje dragen om de kans op verspreiding van het coronavirus te verkleinen.

Reizen met een eTA Canada is in veel gevallen niet mogelijk door het coronavirus (Covid-19)Ondanks corona / covid-19 kunt u in veel gevallen weer probleemloos naar Canada op reis.

Niet-volledig gevaccineerde kinderen

Minderjarige kinderen die niet tegen Covid-19 gevaccineerd zijn mogen naar Canada meereizen met een ouder, stiefouder, voogd of begeleider die volledig gevaccineerd is. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven dan niet in quarantaine. Kinderen tussen 12 en 18 jaar moeten na aankomst 14 dagen in quarantaine, behalve als ze volledig gevaccineerd zijn. Kinderen tussen 5 en 18 jaar die niet volledig gevaccineerd zijn moeten voor vertrek, bij aankomst en acht dagen na aankomst worden getest op het coronavirus. Bij een positieve uitslag of corona-symptomen voor vertrek mag de reis niet plaatsvinden. In plaats van een negatieve testuitslag mag ook een positieve uitslag worden gebruikt van 14 tot 180 dagen voor aankomst in Canada, maar alleen als er momenteel geen corona-gerelateerde symptomen meer zijn.

Let op: ook voor minderjarige meereizende kinderen moet u voor vertrek een eTA Canada aanvragen. Kinderen die niet volledig gevaccineerd zijn mogen in de eerste 14 dagen na aankomst in Canada geen drukke of kwetsbare plaatsen bezoeken, zoals ziekenhuizen, verzorgingshuizen, scholen, kampen, attractieparken en metro- bus- en treinstations.

Niet-volledig gevaccineerde volwassenen

Bent u niet volledig gevaccineerd tegen het coronavirus? Of heeft u slechts één Pfizer-BioNTech, Moderna of AstraZeneca vaccin ontvangen omdat u al resistentie heeft opgebouwd door besmetting met het coronavirus? Of bent u pas minder dan 14 dagen geleden volledig gevaccineerd? Dan mag u nog niet op vakantie of zakenreis naar Canada. Wel worden er enkele uitzonderingen gemaakt, bijvoorbeeld om een afscheidsdienst bij te kunnen wonen, of om urgente essentiële diensten te verlenen. Lees daarover meer op de pagina met uitzonderingen voor ongevaccineerde reizigers.

Voldoet u nog niet aan de vaccinatievereisten? Dan kunt u toch alvast een eTA Canada aanvragen. De geldigheidstermijn van vijf jaar gaat direct in na toekenning, waardoor u het eTA kunt gebruiken zodra u wel aan de vereisten voldoet.

Als u alleen een overstap in Canada maakt

Een overstap of tussenlanding in Canada voor een doorreis naar een ander land is ook toegestaan als u niet gevaccineerd bent tegen het coronavirus. Zorg wel dat u ook voldoet aan alle coronaregels in het land van uw eindbestemming. Ook voor een overstap of tussenlanding is een eTA Canada nodig. Tijdens de overstap in Canada moet de reiziger in de terminal voor internationale reizen op het vliegveld blijven. De overstap mag maximaal 24 uur duren. De bagage moet voor vertrek naar Canada al tot de eindbestemming ingecheckt zijn. Tijdens een overstap in Canada overnachten is alleen toegestaan in het hotel binnen de internationale terminal op de luchthaven Toronto Pearson (YYZ).

Wilt u vanuit Canada doorreizen naar de Verenigde Staten? Houd dan rekening met het inreisverbod van de Amerikaanse overheid. U moet in dat geval minimaal 14 dagen in Canada blijven voordat u door kunt reizen naar de Verenigde Staten. U heeft dan niet alleen een eTA nodig, maar ook een ESTA. Lees hierover meer op de pagina over corona in Amerika.

Aanvullende maatregelen van uw luchtvaartmaatschappij

Naast het inreisverbod zijn er ook maatregelen genomen door luchtvaartmaatschappijen, die soms verregaander zijn of andere termijnen hebben dan het inreisverbod van de overheid van Canada zelf. Informeer hiervoor bij uw luchtvaartmaatschappij, ook als u al een coronabewijs en een eTA Canada heeft.

Na terugkomst in Nederland

Wanneer u na uw reis naar Canada weer arriveert in Nederland, België, of een ander land in de Europese Unie, moet u een coronabewijs laten zien. Dat kan een bewijs zijn van volledige vaccinatie, een herstelbewijs dat is uitgegeven door een land binnen de Europese Unie, of een negatieve uitslag van een PCR of antigeentest die maximaal 48 uur voor vertrek is afgenomen. Bent u volledig gevaccineerd tegen corona? Doe dan na aankomst een zelftest.

Blijf op de hoogte van de coronamaatregelen in Canada

Wilt u direct bericht krijgen zodra álle maatregelen in Canada zijn opgeheven?
Schrijf u hier in om op de hoogte te blijven

Disclaimer: de gevolgen van het coronavirus laten zich soms moeilijk voorspellen, waardoor maatregelen regelmatig kunnen veranderen. Het is daardoor niet mogelijk om te garanderen dat de informatie uit dit artikel te allen tijde compleet en actueel is. Wel wordt deze pagina regelmatig voorzien van updates over reizen met een eTA Canada, tijdens en na de coronapandemie.