Sinds 8 november zijn toeristen en zakenreizigers weer welkom in de Verenigde Staten van Amerika. De meeste reizigers hebben een vaccinatiebewijs, een testbewijs en een ESTA nodig. Lees op deze pagina met welke coronamaatregelen u rekening moet houden. Laatste wijziging: 30-12-2021

Het einde van het inreisverbod in Amerika

Sinds 8 november 2021 mag u weer met een ESTA naar Amerika reizen voor een vakantie, zakenreis of overstap. Het inreisverbod dat ruim anderhalf jaar geleden werd ingevoerd vanwege het coronavirus, is opgeheven.

Toch moet u nog rekening houden met enkele belangrijke coronamaatregelen. Volwassenen die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, mogen in de meeste gevallen nog niet naar Amerika reizen. Wie wel gevaccineerd is, hoeft bij aankomst in Amerika niet in quarantaine. De informatie op deze pagina geldt voor reizigers met de nationaliteit van Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en alle (overige) landen in de Europese Unie.

Stap 1 | Uw ESTA aanvragen

Voor vertrek naar Amerika moet u een ESTA of een visum aanvragen. Een ESTA is een digitale reistoestemming voor toeristen en zakenreizigers, die eenvoudig online kan worden aangevraagd. Na toekenning is uw ESTA twee jaar geldig, behalve als uw paspoort eerder verloopt. Binnen deze termijn mag u een onbeperkt aantal keer naar Amerika reizen. Elk verblijf in Amerika mag maximaal 90 dagen duren. U kunt uw ESTA al aanvragen voordat u een reis heeft geboekt.
Direct uw ESTA aanvragen

Stap 2 | Uw vaccinatiebewijs regelen

Voor een vakantie, zakenreis of overstap in Amerika moet u minimaal twee weken volledig gevaccineerd zijn. Kinderen jonger dan 18 jaar hoeven niet gevaccineerd te zijn. U bent pas volledig gevaccineerd als u tweemaal bent gevaccineerd met een coronavaccin van Moderna, Pfizer / BioNTech, AstraZeneca / Covishield, Sinopharm of Sinovac, of eenmaal met het coronavaccin van Janssen / Johnson & Johnson.

Bij het boarden van uw vlucht naar Amerika moet u laten zien dat u gevaccineerd bent. Nederlanders doen dat eenvoudig met hun internationale QR-code in de CoronaCheck app. Wie liever geen app gebruikt, kan een papieren vaccinatiebewijs printen via CoronaCheck.nl. Belgen kunnen op dezelfde manier gebruikmaken van CovidSafe. Britten kunnen gebruikmaken van hun NHS COVID Pass. Reizigers met een andere nationaliteit kunnen hier opzoeken hoe ze een vaccinatiebewijs kunnen tonen. U mag ook een print of foto laten zien van een ander soort vaccinatiebewijs dat is uitgegeven door een overheidsinstantie. Daarop moet staan: de naam van de uitgevende overheidsinstantie, het type coronavaccin, de datum(s) van vaccinatie en uw volledige naam en geboortedatum, zoals die ook op uw ESTA staan.

Stap 3 | Uw testbewijs regelen

Voor vertrek naar Amerika moet u zich laten testen op corona / Covid-19. Ook als u volledig gevaccineerd bent. U kunt gebruikmaken van een antigeentest of een NAAT-test, waaronder een PCR, LAMP, TMA, NEAR of HDA test. Alleen kinderen jonger dan 2 jaar hoeven niet getest te worden. U moet zich maximaal een dag voor vertrek laten testen. Er wordt gerekend met dagen en niet met uren, het maakt dus niet uit hoe laat u bent getest en hoe laat u vliegt. Uw testbewijs blijft ook geldig als uw vlucht een dag wordt vertraagd door uw luchtvaartmaatschappij.

Bij het boarden van uw vlucht naar Amerika moet u uw negatieve testuitslag laten zien. Dat mag op papier of digitaal. Op de testuitslag moet staan: wat voor type coronatest is afgenomen, wanneer de test is afgenomen, welke organisatie de test heeft afgenomen, wat de testuitslag was, en uw volledige naam en geboortedatum, zoals die ook op uw ESTA staan. Omdat deze gegevens niet in QR-codes staan, voldoen die niet als testbewijs (wel als vaccinatiebewijs).

Bent u in de 90 dagen voor vertrek positief getest op het coronavirus? Dan mag u ook naar Amerika reizen zonder coronatest. U moet dan bij het boarden een brief van een gezondheidsinstantie laten zien. Daarin moet staan dat u minder dan 90 dagen geleden besmet was en dat u inmiddels weer mag reizen. Daarnaast blijven een vaccinatiebewijs en een ESTA noodzakelijk.

Als u toch corona krijgt

U mag niet naar Amerika reizen als u positief op het coronavirus bent getest en nog in quarantaine zou moeten zijn. U mag ook niet op reis als u symptomen van corona / Covid-19 heeft. Ook niet als u een ESTA, een vaccinatiebewijs en een testbewijs heeft. Het is verstandig om vooraf bij uw reisorganisatie of reisverzekering te informeren of de schade wordt vergoed die hierdoor eventueel zou kunnen ontstaan. De kosten van uw ESTA kunnen niet worden terugbetaald als u vanwege corona niet op reis kunt. Wel kunt u uw ESTA dan alsnog gebruiken voor een volgende reis.

Uw terugreis naar de Europese Unie

Bij aankomst in EU moeten reizigers van 12 jaar en ouder een vaccinatiebewijs en een negatieve uitslag van een coronatest laten zien. Een PCR-test mag maximaal 48 uur voor de terugvlucht zijn uitgevoerd, een antigeentest maximaal 24 uur. Na aankomst moet u vijf dagen in quarantaine en u dan opnieuw laten testen.

Overige coronamaatregelen tijdens uw reis naar Amerika

Ook voor volledig gevaccineerde reizigers gelden nog enkele coronamaatregelen. Uw luchtvaartmaatschappij zal uw contactgegevens noteren, zodat u kunt worden getraceerd als blijkt dat u in contact bent geweest met besmette personen. U wordt gevraagd om 3 tot 5 dagen na aankomst in Amerika vrijwillig nogmaals een coronatest te doen, maar dat is niet verplicht. U hoeft alleen nog een mondkapje te dragen in drukke binnenruimtes, zoals ziekenhuizen, luchthavens, vliegtuigen en ander openbaar vervoer.

Vanwege het coronavirus (Covid-19) is reizen naar Amerika met een ESTA niet altijd mogelijk.Op 8 november 2021 werd het inreisverbod van Amerika als gevolg van het coronavirus (Covid-19) opgeheven.

Uitzonderingen voor ongevaccineerde volwassenen

Bent u ouder dan 18 jaar en niet gevaccineerd?
Dan kunt u waarschijnlijk niet naar Amerika reizen voor een vakantie, zakenreis of overstap. Ook niet als u een geldig ESTA heeft. Er worden alleen uitzonderingen gemaakt voor diplomaten, familieleden van het Amerikaanse leger, personen die hebben deelgenomen aan klinisch corona-onderzoek, personen met een contra-indicatie tegen coronavaccins, reizen in het nationaal belang van de VS, en reizen die noodzakelijk zijn voor de veiligheid of gezondheid van de reiziger of een ander.

Wilt u gebruikmaken van een uitzondering?
Dan moet u bij het boarden van uw vlucht naar Amerika een document laten zien, waaruit blijkt dat er in uw situatie een uitzondering van toepassing is. Dit document moet zijn opgesteld door een Amerikaanse overheidsinstantie, zoals een Amerikaans consulaat. In het geval van een contra-indicatie voldoet ook een Engelstalige verklaring van een arts. Die moet ondertekend zijn door de arts, geprint zijn op briefpapier van een zorginstelling en bevatten: uw volledige naam, uw geboortedatum, de medische aandoening waardoor u geen vaccin kunt nemen (zoals een allergie) en de naam, het adres en het telefoonnummer van de zorginstelling.

Daarnaast moet u zich maximaal een dag voor vertrek naar Amerika laten testen op corona / Covid-19. Na aankomst moet u 7 dagen in quarantaine, op een door u gekozen locatie. Tussen 3 en 5 dagen na aankomst moet u zich opnieuw laten testen. Heeft u een brief heeft van een gezondheidsinstelling waarin staat dat u in de afgelopen 90 dagen corona had en inmiddels weer mag reizen? Dan hoeft u niet in quarantaine en hoeft u na aankomst niet opnieuw getest te worden. Alleen als u zich in de Verenigde Staten laat vaccineren tegen corona / Covid-19 mag u langer dan 60 dagen in het land verblijven. Ook als u een ESTA heeft, waarmee u normaal 90 dagen in Amerika mag verblijven.

Disclaimer: deze pagina over reizen naar Amerika met een ESTA in tijden van corona / Covid-19 wordt regelmatig bijgewerkt met actuele informatie. Vanwege de complexiteit en veranderlijkheid van de coronamaatregelen kan echter niet worden gegarandeerd dat deze pagina te allen tijde compleet en actueel is en derhalve kunnen er geen rechten aan worden ontleend.