De wereldwijde uitbraak van corona (Covid-19) heeft grote invloed op reizen naar Amerika. Ook voor reizigers die al een ESTA bezitten. Lees op deze pagina alles over de actuele stand van zaken, alsmede over de verwachtingen omtrent reizen naar Amerika met een ESTA en het coronavirus. Alle informatie op deze pagina is geactualiseerd op 17 september 2020.

Is er corona in Amerika?

Ja. Momenteel is er geen land met zoveel bevestigde corona-gevallen als de Verenigde Staten van Amerika. Per 17 september 2020 zijn er 6.630.891 gevallen gemeld. Ook zijn er 196.802 mensen overleden aan het coronavirus. De staten Texas, Californië, Florida, Georgia en Illinois zijn het zwaarst getroffen, maar in álle staten zijn inmiddels besmettingen geconstateerd.

Vanwege het coronavirus (Covid-19) is reizen naar Amerika met een ESTA niet altijd mogelijk.Vanwege het coronavirus (Covid-19) is reizen naar Amerika met een ESTA niet altijd mogelijk.

Worden er momenteel ESTA-aanvragen goedgekeurd?

Ja. U kunt ondanks de uitbraak van corona nog steeds een ESTA Amerika aanvragen. De aanvragen worden gemiddeld even snel toegekend als normaal. Des te meer omdat de exacte reisplannen nog niet bekend hoeven te zijn op het moment van aanvragen, en een ESTA twee jaar geldig is, worden er nog steeds veel aanvragen verwerkt en goedgekeurd. Wilt u op enig moment in de komende twee jaar naar Amerika, dan kunt u dus gewoon een ESTA aanvragen.

Nu meteen een ESTA reistoestemming voor Amerika aanvragen

Kan ik ondanks corona nog naar Amerika met mijn ESTA?

Vooralsnog blijven alle toegekende ESTA-reistoestemmingen geldig tot twee jaar na het moment van toekenning. Alleen als het paspoort verloopt waaraan het ESTA is gekoppeld, dan vervalt de geldigheid al eerder. Corona verandert hier niets aan. Als u over een geldig ESTA beschikt, betekent dat echter niet dat u probleemloos naar Amerika kunt reizen. De Amerikaanse overheid heeft namelijk een aantal maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te remmen. Daaronder valt ook een tijdelijk inreisverbod voor mensen die in een risicovol gebied zijn geweest.

Inreisverbod Amerika

De regering van Trump sluit momenteel geen reizigers uit op basis van nationaliteit, maar wel op basis van hun recente reisverleden. Ook als ze een ESTA bezitten kan hen vanwege het risico op een verdere verspreiding van corona de toegang tot Amerika worden ontzegd. Deze tijdelijke maatregel is beter bekend als het inreisverbod. Voorlopig houdt het inreisverbod in dat er geen reizigers meer worden toegelaten op Amerikaans grondgebied, die in de 14 dagen voorafgaand aan hun vertrek in Nederland of België zijn geweest, of in één van onderstaande landen:

Wie in de afgelopen 14 dagen in één van deze landen is geweest, valt onder het inreisverbod van Amerika
NederlandBelgiëOostenrijk
BraziliëChinaDenemarken
EstlandFinlandFrankrijk
DuitslandGriekenlandHongarije
IJslandIranIerland
ItaliëLetlandLiechtenstein
LitouwenLuxemburgMalta
NoorwegenPolenPortugal
SlowakijeSloveniëSpanje
TsjechiëZwedenZwitserland
Verenigd Koninkrijk*

* uitgezonderd de overzeese gebieden buiten Europa

Uitzonderingen op het inreisverbod van Amerika met een ESTA gelden voor inwoners van de Verenigde Staten en personen met de Amerikaanse nationaliteit, alsmede hun kinderen, echtgenoot of echtgenote.Bovendien wordt een uitzondering gemaakt voor ouders of wettelijke voogden en ongetrouwde broers en zussen van inwoners van Amerika onder de 21 jaar of van personen met de Amerikaanse nationaliteit onder de 21 jaar.

Er zijn echter slechts een beperkt aantal vluchten en luchthavens waar deze uitgezonderde reizigers gebruik van kunnen maken. Persbureau Reuters meldde op 10 september dat het aantal luchthavens waarop deze reizigers aan mogen komen waarschijnlijk binnenkort uitgebreid wordt. Aanleiding voor de versoepeling is dat van de 675.000 passagiers die in de afgelopen tijd in de VS aangekomen en gescreend zijn slechts bij 15 personen Covid-19 vastgesteld werd.

Overstappen in Amerika is nog steeds mogelijk voor reizigers die in de laatste 14 dagen voor de overstap niet in een land zijn geweest dat in de bovenstaande inreisverbod-lijst staat. Zij kunnen via de normale procedure een ESTA aanvragen en een overstap maken in Amerika.

Kan mijn ESTA worden geannuleerd?

Als de Amerikaanse immigratiedienst vermoedt dat een reiziger zich niet houdt aan het inreisverbod, dan wordt diens ESTA geannuleerd. Zodra de reiziger zich weer houdt aan de regels, kan opnieuw een ESTA worden aangevraagd. In uitzonderlijke gevallen kunnen ESTA's onterecht geannuleerd worden. Dat gebeurt als de luchtvaartmaatschappij niet correct heeft doorgegeven aan de Amerikaanse immigratiedienst dat een inwoner van één van de bovenstaande landen hier al minimaal 14 dagen niet meer is geweest. Is uw ESTA onterecht geannuleerd? Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij, leg uit dat u niet valt onder het inreisverbod en vraag de luchtvaartmaatschappij dit door te geven aan de RCLG.

Wanneer kan ik weer veilig naar Amerika reizen?

Het is nog niet bekend wanneer zakenreizen en vakanties op basis van een ESTA vanuit Nederland en België naar Amerika weer op gang zullen komen. Het huidige inreisverbod geldt voor onbepaalde tijd. De Amerikaanse ambassade berichtte op 23 juni dat het inreisverbod voor Amerika tot het einde van dit jaar verlengd zou worden. Deze informatie bleek later echter onjuist en is intussen aangepast. Europese toeristen kunnen mogelijk dit jaar toch naar Amerika reizen. Er kunnen nog andere maatregelen volgen die invloed hebben op reizen naar Amerika met een ESTA. Houd deze pagina de komende weken in de gaten om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Wat moet ik doen als ik al in Amerika ben?

Er zijn momenteel geen uitreisbeperkingen voor reizigers, die vanuit Amerika naar Nederland willen reizen. Reizigers die vanuit de VS naar Nederland terugkeren wordt echter dringend aanbevolen, 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Reizigers die nog in Amerika zijn wordt aangeraden om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, die de kans op corona-besmetting verkleinen. In principe gelden hiervoor dezelfde adviezen als die het RIVM hanteert voor Nederlanders in eigen land. Daarnaast gelden de adviezen van de lokale overheden, die verschillen per Amerikaanse staat. Neem in elk geval de volgende richtlijnen in acht om het risico op besmetting van corona te verkleinen:

  • Mijd sociaal contact en bezoek geen kwetsbare personen
  • Houd minimaal anderhalve meter afstand van andere personen
  • Schud dus ook géén handen, iedereen kan potentieel corona hebben
  • Was uw handen vaak en lang (minimaal 20 seconden) met zeep
  • Maak uw telefoon regelmatig schoon, ook die kan het coronavirus verspreiden
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
  • Probeer uw gezicht zo weinig mogelijk aan te raken
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Draag een mondkapje als het niet mogelijk is voldoende afstand te houden

Reizigers die Amerika niet op tijd kunt verlaten (bijvoorbeeld door de actuele reisbeperkingen, door ziekte of door het schrappen van een vlucht) en van wie het ESTA binnenkort verloopt, kunnen een verlenging aanvragen om 30 dagen langer in Amerika te blijven. Hiervoor dient contact opgenomen te worden met de Amerikaanse immigratiedienst (een U.S. Citizenship and Immigration Services Contact Center), een van de luchthavens of grensposten of een van de zogenoemde Deferred Inspection Sites.

Waar kan ik de financiële schade van corona verhalen?

Een toegekend ESTA voor Amerika blijft geldig, ondanks de corona-maatregelen. Toegekende reistoestemmingen en visums kunnen nooit worden gereclameerd, ook als ze niet (kunnen) worden gebruikt. Veel Nederlanders maken gebruik van reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen. Het is momenteel nog niet duidelijk of zij schade als gevolg van corona vergoeden. Veel verzekeraars beroepen zich op de clausule ‘overmacht’ die in veel verzekeringspolissen staat. Omdat de financiële gevolgen van corona dermate groot zijn, beschikken veel verzekeraars simpelweg niet over voldoende liquiditeit om alle claims voor vluchten, hotelovernachtingen en ongebruikte ESTA’s voor Amerika te kunnen financieren.

Disclaimer: dit artikel over de gevolgen van corona op reizen met een ESTA is met zorg samengesteld op basis van beschikbare informatie; desondanks kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Gezien de snelheid waarmee corona zich verspreidt kan niet worden gegarandeerd dat in dit artikel op elk moment de meest actuele informatie staat.