Op 12 mei 2023 heeft Amerika de laatste coronamaatregelen voor internationale reizigers opgeheven. Dit betekent dat u geen vaccinatiebewijs of testbewijs meer nodig heeft om de Verenigde Staten binnen te komen. Het tonen van een geldig paspoort en een ESTA Amerika is voldoende. Op deze pagina leest u alles over de gevolgen van Covid-19 voor uw reis naar Amerika.

U heeft nog wel een ESTA nodig

Het einde van 38 maanden coronamaatregelen

Als reactie op de uitbraak van Covid-19, kondigde de toenmalige Amerikaanse president Trump meer dan drie jaar geleden een reisverbod aan. Dit reisverbod gold voor alle Europeanen en trad al de volgende dag, op 13 maart 2020, in werking. In eerste instantie zou deze maatregel 30 dagen duren. Dit is echter een verkeerde inschatting gebleken, aangezien het uiteindelijk 38 maanden duurde voordat de laatste coronamaatregelen werden opgeheven.

Het coronavirus zorgde in het verleden voor strenge reisbeperkingen.Op 12 mei 2023 werden de laatste maatregelen tegen het coronavirus (Covid-19) in Amerika opgeheven

Volledige grenssluiting vanwege het coronavirus

Vanwege de oplopende Covid-19 besmettingsaantallen werd reizigers uit het Schengengebied al vroeg in de pandemie de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd. Gezien de goede relaties met Amerika, stuitte dit aanvankelijk op veel onbegrip onder Europese politici. Door het coronavirus werd het voor de meeste reizigers uit Europa onmogelijk om naar de VS te reizen. De verwerking van visumaanvragen werd bijna volledig stilgelegd, maar aanvragen voor het ESTA werden nog wel verwerkt. Desondanks was het ook voor reizigers met een geldig ESTA of visum niet toegestaan om vanuit Europa naar de Verenigde Staten te reizen. De enige uitzondering op het inreisverbod gold voor Amerikaanse staatsburgers.

Geleidelijke grensopening

De Amerikaanse grens bleef vanwege het coronavirus tot 8 november 2021 gesloten voor Europeanen. Bijna 20 maanden na de invoering van het inreisverbod mochten Europeanen eindelijk weer naar Amerika reizen. De vreugde over de grensopening was groot en er werd dan ook meteen een grote hoeveelheid visumaanvragen voor Amerika ingediend. Tijdens de pandemie werd een deel van het personeel van de Amerikaanse immigratiedienst ontslagen. Deze bezuinigingen bij de immigratiedienst gecombineerd met de grote vraag naar visums zorgden ervoor dat de wachttijden voor het visum hoog opliepen. Er was echter geen sprake van grote vertragingen in de verwerking van ESTA aanvragen. Toeristen en zakenreizigers uit Europese landen, zoals Nederland en België, konden de benodigde reisvergunning dus snel en eenvoudig verkrijgen.

Ondanks dat de grenzen heropend waren, waren er wel nog maatregelen verbonden aan het reizen naar de USA. Onderdeel van deze maatregelen ter preventie van een verdere verspreiding van het coronavirus was een strenge vaccinatieplicht. Door deze vaccinatieplicht mochten alleen volledig gevaccineerden en minderjarigen naar het land reizen. Pas 38 maanden na de eerste grenssluiting voor Europese reizigers werd de vaccinatieplicht opgeheven, namelijk op 12 mei 2023.

Het ESTA is een digitale reisvergunning

Wat is een ESTA?
Reizigers uit een aantal zogeheten visa waiver countries kunnen voor een reis naar Amerika een ESTA gebruiken in plaats van een visum. Het ESTA is een elektronische reisvergunning waarmee reizigers binnen twee jaar meermaals naar de USA mogen reizen. Het verblijf mag telkens maximaal 90 aaneengesloten dagen duren. Het ESTA kan online worden aangevraagd en wordt gemiddeld na 3 dagen toegekend. Daarmee is deze reistoestemming beduidend eenvoudiger te verkrijgen dan een visum Amerika.
Vraag hier uw ESTA aan


Het einde van de coronagerelateerde reisbeperkingen

Op 12 mei 2023 werden de laatste coronamaatregelen voor reizen naar Amerika definitief opgeheven. Sindsdien controleren de Amerikaanse autoriteiten niet meer of aankomende reizigers gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Vanaf deze datum mogen dus ook ongevaccineerde en niet-volledig gevaccineerde personen weer naar Amerika reizen. Er is geen vaccinatiebewijs meer nodig. Het was al sinds 12 juni 2022 niet meer nodig om een negatief testresultaat te laten zien.

Waar moet ik nog wel rekening mee houden?

Ondanks dat alle maatregelen tegen Covid-19 inmiddels zijn opgeheven, gelden er nog altijd een aantal algemene voorwaarden voor reizen naar Amerika. Zo moeten reizigers onder andere over een geldig paspoort en een visum of ESTA beschikken. Het is daarnaast aan te raden om voor vertrek altijd het actuele reisadvies voor Amerika te controleren. Tot slot is het belangrijk dat u zich ervan bewust bent dat de situatie rondom het coronavirus snel kan veranderen. Er kunnen verschillen zijn in de plaatselijke regelgeving, dus controleer voor vertrek de regelgeving op uw plek van bestemming.
Vraag het ESTA voor uw reis naar de USA nu aan

Coronarestricties tijdens uw terugreis

Reist u terug naar Nederland of België? Ook dan hoeft u geen rekening meer te houden met het coronavirus. Ook voor uw terugreis naar een van deze landen geldt geen test- of quarantaineplicht meer. Het is ook niet meer nodig om een gezondheidsverklaring of PLF (Passenger Locator Form) in te vullen.

Disclaimer: deze pagina over reizen naar Amerika met een ESTA in tijden van corona / Covid-19 wordt regelmatig bijgewerkt om deze zo actueel mogelijk te houden. Vanwege de complexiteit en veranderlijkheid van de situatie rondom het coronavirus en de daarmee samenhangende maatregelen kan echter niet worden gegarandeerd dat deze pagina te allen tijde compleet en actueel is en derhalve kunnen er geen rechten aan worden ontleend.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,52 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.