Amerika is een groot land met in elke staat andere wetten en culturen, en verschillende natuur en klimaten. In dit Reisadvies Amerika leest u waar u rekening mee moet houden om veilig door het land te reizen. Dit reisadvies is met zorg samengesteld op basis van nationale en internationale overheidsbronnen.

Let op: in dit Reisadvies Amerika staan geen maatregelen voor het coronavirus, maar enkel algemene reisadviezen.
Lees voor het plannen van uw reis ook alle belangrijke informatie over de coronamaatregelen in Amerika.


Op basis van dit reisadvies kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard in het geval van schade of letsel. Ook als alle adviezen op worden gevolgd, bestaat er altijd een kans dat er toch iets gebeurt. U blijft hierin zelf verantwoordelijk.

Actueel reisadvies

Reisadvies Amerika: groen, veilig om te reizen.
Voor de Verenigde Staten geldt een geheel positief reisadvies. Dit geldt ook voor de staten Alaska en Hawaï. Het is met name belangrijk om per regio te bekijken welke veiligheidsrisico’s daar gelden. Door de grote omvang van het land is niet mogelijk om een algemeen reisadvies af te geven op het gebied van natuur, klimaat, cultuur, of wetten.


Reisadvies Verenigde Staten van AmerikaReisadvies Amerika per 14-06-2022

Een goede voorbereiding

Alhoewel het reisadvies voor Amerika positief is, betekent dit niet dat er geen risico’s zijn voor reizigers. Daarom is het verstandig om uitermate goed voorbereid aan de reis te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan de benodigde reisdocumenten zoals een paspoort en een visum Amerika.

Reisdocumenten en verzekeringen

Paspoort en visum Amerika (verplicht) Alle reizigers die geen Amerikaans of Canadees paspoort in bezit hebben, moeten een visum voor Amerika aanvragen. Toeristen en zakereizigers kunnen gebruikmaken van het ESTA. Dit elektronische visum is twee jaar geldig, zolang het paspoort waar het visum mee is aangevraagd ook nog geldig is. De maximale verblijfsduur is 90 aaneengesloten dagen. Let op: een ESTA is aan een paspoort gekoppeld, dus als u een nieuw paspoort aanvraagt, komt het ESTA te vervallen.
Reisverzekering met zorgdekking Zorg voor een alles dekkende reisverzekering. Met name zorgkosten kunnen in Amerika snel oplopen, en de meeste zorgverzekeringen vergoeden alleen het bedrag wat het in Nederland of België zou kosten. Om zeker te weten dat eventuele (financiële) schade vergoed kan worden, kunt u zich laten adviseren door een verzekeringsmaatschappij.
Internationaal rijbewijs Om een voertuig te mogen besturen in de Verenigde Staten hebben buitenlanders in sommige staten naast hun rijbewijs ook een internationaal rijbewijs (IDP) nodig. Deze moet voor vertrek aangevraagd worden. In Amerika worden deze niet afgegeven aan buitenlanders. Neem altijd beide rijbewijzen mee als u met de auto op pad gaat.
Ambassaderegistratie Bij het aanvragen van een ESTA via deze website is het mogelijk om de reis aan te melden bij de ambassade. Op deze manier is de ambassade op de hoogte van uw verblijf in het land en kunnen zij u voorzien van belangrijke ontwikkelingen. Vergeet niet om uzelf na vertrek uit Amerika weer af te melden.

Reisadvies Amerika: Algemene veiligheidsadviezen

Ook in Amerika komt regelmatig criminaliteit voor. Om zoveel mogelijk risico uit te sluiten tijdens uw reis door Amerika, is het verstandig om u aan de volgende reisadviezen te houden. Per Amerikaanse staat kunnen de wetten, regels, normen en waarden verschillen. Hoe kort u zich ook in een staat bevindt, dient u zich altijd aan de wetten van de betreffende staat te houden.

Bescherming en veiligheid

  • Laat paspoorten en andere documenten nergens onbeheerd achter. Ook niet in de auto. Criminelen hebben het snel gemunt op auto’s die van toeristen kunnen zijn.
  • Draag belangrijke spullen, zoals telefoons, portemonnees en paspoorten, niet in losse tassen, maar op uw lichaam. Met name in Zuid Florida komt veel diefstal voor bij toeristen.
  • Vermijd rustige en slecht verlichte plekken na zonsondergang, zeker als u alleen bent.
  • In Amerika mag iedereen legaal een vuurwapen bij zich hebben. Meestal komt gewapend geweld niet doelbewust voor bij toeristen, maar wees altijd alert. Schietpartijen zijn er niet ongewoon, en alhoewel ze niet gericht zijn op toeristen, kan het altijd per toeval verkeerd uitvallen.
  • Probeer als het kan de achterstandswijken van grote steden te vermijden, zeker in het donker. Het gaat om bepaalde wijken in New York, Boston, Chicago, San Francisco en Houston.

In geval van nood, belt u het nummer 911. U kunt ook de ambassade bereiken op het nummer +12022445300

Wetten en regels

  • Het nuttigen en kopen van alcohol is wettelijk toegestaan vanaf 21 jaar. Voor sterke drank geldt in alle staten de minimumleeftijd van 21 jaar. Voor bier, wijn, of alcoholische dranken met een laag percentage is de minimumleeftijd in een klein aantal staten 18 jaar. Zoek dit voor uw bezoek aan een andere staat goed uit.
  • Het gebruiken of verhandelen van illegale drugs wordt in Amerika bestraft met een boete, of een celstraf. De ene staat is strenger dan de andere. Hierbij gaat het vooral om marihuana, wat in sommige staten wel legaal is, maar in veel staten ook illegaal.
  • Opvattingen over de LHBT-gemeenschap lopen enorm uiteen. Zoek van tevoren uit wat de opvattingen zijn in de gebieden waar u naar op reis gaat.

Bosbranden en orkanen

Met name aan de westkust en in andere droge delen van Amerika bestaat het risico op bosbranden. Aan de zuid- en oostkust komen relatief veel orkanen en cyclonen voor, vooral van juni tot en met november. Houd hiervoor de berichtgeving in de media in de gaten, informeer bij uw hotel of bezoek de website van het National Weather Service.

ESTA Amerika en de immigratiedienst

Het is niet toegestaan Amerika in te reizen zonder geldig visum of ESTA (betekenis). Deze dient u voor vertrek naar Amerika aan te vragen. Een visum is enkel noodzakelijk als u langer dan 90 dagen in Amerika wilt verblijven. Tevens is het visum voor Amerika duurder dan een ESTA. De meeste mensen die zakelijk of voor een vakantie naar Amerika reizen, vragen daarom het ESTA Amerika aan.
Lees meer over het ESTA en het ESTA-formulier


Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
Dit Reisadvies Amerika is met zorg samengesteld, desondanks aanvaardt VisumBuitenland.nl geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen, schade of letsel dat voortkomt uit het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw reis in Amerika en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis en verblijf in de VS, alsmede voor de keuze om al dan niet een bepaalde reis te maken. Voordat u naar Amerika reist is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar Amerika te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de Nederlandse ambassade in de Verenigde Staten en/of informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Bron: Rijksoverheid

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,72 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.