ESTA Amerika

Visum Amerika

Reist u binnenkort naar Amerika, of via Amerika naar een andere bestemming? Dan heeft u wellicht een ESTA nodig en géén visum. Over het algemeen heeft elke Nederlander en Belg die naar Amerika wil vliegen voor vakantie, zaken of op doorreis is in Amerika, geen visum nodig. In plaats van een visum Amerika kunt u dan een ESTA aanvragen. Met een ESTA kunt u maximaal 90 dagen aaneengesloten in Amerika verblijven voor toeristische en zakelijke doeleinden. Naar Amerika reizen kan dus zonder visum door een ESTA Amerika aan te vragen.

Visum amerika uitleg

Voldoet u NIET aan de vereisten voor een ESTA of wilt u een visum aanvragen voor Amerika?
Lees dan verder op deze pagina om toch met een visum naar Amerika te kunnen reizen. U moet bijvoorbeeld een visum aanvragen als u langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika wilt verblijven, of naar Amerika wilt vertrekken voor werk of een stage. In onderstaande hoofdstukken vindt u belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden om uw visumaanvraag voor de Verenigde Staten correct af te kunnen ronden.


Hoofdstukken met meer informatie over visum Amerika

  • 1. Visum of ESTA?

    Voordat u de keuze maakt te gaan voor een ESTA ( betekenis) of een visum om naar de Verenigde Staten van Amerika te reizen, is het belangrijk om te weten wat een visum nou precies is en wanneer u een visum nodig heeft. In principe dient iedereen die niet de Amerikaanse nationaliteit heeft en naar de Verenigde Staten wil reizen een visum of een ESTA aan te vragen. Een visum is een officiële toestemming om het land binnen te mogen reizen en om in een land te mogen verblijven. Door middel van het verstrekken van visums aan reizigers die Amerika willen bezoeken, heeft Amerika een overzicht van wie het land wil binnen reizen om zo controle te kunnen uitoefenen wie er wel of niet binnen mag treden.

    U dient voor een visum Amerika te kiezen als:

    • U langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika wilt verblijven
    • U in de USA wilt gaan werken
    • U ontoelaatbaar bent op basis van de “Immigration and Nationality Act (212)
    • U naar Amerika reist voor andere doeleinden dan toerisme of zaken
    • U voornemens bent om in de USA aan te komen met een luchtvaartmaatschappij of vervoersberdrijf dat niet is aangesloten bij het “Visa Waiver Programma”. Onder dit programma valt het ESTA

    Wist u dat u geen visum nodig heeft als u op zakenreis naar Amerika wilt en u minder dan 90 dagen aaneengesloten verblijft zodat:

    • U vergaderingen kunt bijwonen
    • U klanten kunt bezoeken
    • U leveranciers kunt bezoeken

    Als u hieraan voldoet kunt u namelijk gebruik maken van een ESTA door het ESTA-formulier aan te vragen.
    Meer informatie over een ESTA.

  • 2. Overzicht van visums

    Als u geen gebruik kunt of wilt maken van een ESTA kunt u ook kiezen voor een visum USA. Let op: het bezig van een visum garandeert niet dat u daadwerkelijk Amerika binnenkomt. Een douanebeambte kan bij aankomst u eventueel vragen gaan stellen over uw reis en verblijf en u eventueel alsnog de toegang ontzeggen.

    De Amerikaanse visums kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: niet-immigratie visums en immigratie visums. Niet-immigratie visums zijn visums waarbij het doel van de reis is om tijdelijk naar Amerika af te reizen voor toerisme, zaken, werk of studie. Immigratie visums zijn visums voor mensen die naar Amerika willen emigreren.


    1. Visums voor toeristische en zakelijke doeleinden

    B-1 visum Tijdelijk visum Amerika voor zaken waarbij:
    • U overleg of onderhandelingen wilt voeren met zakelijke relaties
    • U een educatief, wetenschappelijke of zakelijke conventie of conferentie wilt bijwonen
    B-2 visum Tijdelijk visum Amerika voor toerisme waarbij:
    • U op vakantie wilt naar de USA
    • U familie of vrienden wilt bezoeken
    Maar ook als:
    • U een medische behandeling moet ondergaan
    • U deel wilt nemen aan muzikale, sportieve evenementen of wedstrijden
    • U een korte recreatieve opleiding wilt volgen (bijvoorbeeld een tweedaagse kookles terwijl u op vakantie bent in de VS)
    Combinatie van B-1 en B-2 Een tijdelijk visum voor zaken en toerisme. Dit is een combinatie van visum B1 en visum B2.

    Ook belangrijk is om te weten wat u niet mag met een visum B1, Visum B2 of Visum B1/B2. U mag bijvoorbeeld niet studeren, werken, betaald krijgen voor optredens of professionele prestaties, aankomen als bemanningslid van een schip of vliegtuig of permanent verblijven in de Verenigde Staten.


    2. Visums voor studie- of werk gerelateerde doeleinden

    F visum Dit visum wordt afgegeven aan buitenlandse studenten die staan ingeschreven bij een erkende Amerikaanse instelling. Behalve de studenten zelf, kunnen ook hun echtgenoten en kinderen op basis van dit visum naar Amerika reizen.
    H visum Dit visum wordt afgeven aan werknemers die tijdelijk in de USA willen verblijven om te werken. Op basis van dit visum kunnen personen met specialistische beroepen naar Amerika reizen.
    J visum Dit visum wordt afgeven aan werknemers (zoals bijvoorbeeld au pairs) en studenten die gebruik willen maken van een uitwisselingsprogramma. Het doel van de wet waar dit visum onder valt is om het wederzijds begrip te verhogen tussen Amerikanen en mensen uit andere landen, door middel van educatieve en culturele uitwisselingen.
    L visum Dit visum wordt afgegeven aan werknemers van een bedrijf dat zowel in het thuisland van de werknemer als in de Verenigde Staten gevestigd is. Om in aanmerking te komen voor het L-visum dient de aanvrager minimaal een jaar in dienst te zijn van het betreffende bedrijf. Het L-visum is maximaal zeven jaar geldig, zowel voor de aanvrager als diens echtgenoot en kinderen.
    M visum Dit visum wordt afgegeven aan studenten die lessen willen gaan volgen in het beroeps en/of technisch onderwijs. Ook de echtgenoten en kinderen van deze personen kunnen op basis van deze functie reizen naar Amerika.
    O visum Dit visum wordt afgegeven aan personen die over een buitengewone bekwaamheid beschikken in de wetenschap, kunst, onderwijs, het bedrijfsleven of sport. Deze personen moeten kunnen aantonen dat ze een bewezen staat van dienst hebben en dat het werk tijdelijk is.
    P visum Dit visum wordt afgegeven aan sporters, entertainers, kunstenaars of leden die lid zijn van het team welke deze personen ondersteunen bij hun activiteiten.
    Q visum Dit visum wordt afgegeven aan deelnemers van een internationale culturele uitwisselingsprogramma's.

    3. Visums voor andere specifieke doeleinden

    A visum Dit visum wordt afgegeven aan vertegenwoordigers van buitenlandse regeringen om te reizen naar de Verenigde Staten om zo deel te nemen aan officiële activiteiten van die overheid. Deze visums kunnen dus worden afgegeven aan diplomaten en buitenlandse ambtenaren.
    C visum Dit visum wordt afgegeven aan personen die op reis zijn om onmiddellijk weer door te reizen na aankomst in de Verenigde Staten. Dit is een visum benodigd voor doorreizen (voor doorreizen kunt u ook een ESTA aanvragen).
    D visum Dit visum wordt afgegeven aan de bemanningsleden van zeeschepen en internationale luchtvaartmaatschappijen om Amerika in te mogen reizen. Deze visums kunnen dus worden afgegeven aan piloten, stewardessen, kapiteins, ingenieurs, matrozen of servicepersoneel aan boord van schepen.
    E visum Dit visum wordt afgegeven aan personen die werkzaam zijn in bedrijven die zich bezig houden met internationale handel, diensten verlenen aan beleggers of substantiële investeringen hebben gedaan aan bedrijven in Amerika. Dit kunnen dus bijvoorbeeld investeerders of handelaren zijn die naar Amerika willen reizen.
    G visum Dit visum wordt afgegeven aan diplomaten, ambtenaren en werknemers die al werken voor internationale organisaties in de Verenigde Staten. Deze visums kunnen worden verstrekt aan de leden en/of familieleden van deze doelgroep.
    I visum Dit visum wordt afgegeven aan vertegenwoordigers van de buitenlandse media. Deze visums kunnen dus worden afgegeven aan leden van de pers (zoals bijvoorbeeld journalisten), radio, film en printmedia, om zo tijdelijk hun beroep uit te kunnen oefenen in de Verenigde Staten.
    K visum Dit visum wordt afgegeven aan de verloofde van een burger van de Verenigde Staten. Met een K-1 visum kan een niet-Amerikaan toch naar de Verenigde Staten reizen maar dient dan wel te trouwen binnen 90 dagen na binnenkomst of zich helemaal te vestigen in de Verenigde Staten. Het K-2 visum wordt afgegeven aan ongehuwde kinderen onder de leeftijd van 21. Technisch gezien is dit een niet immigrant visum, maar zal worden behandeld onder de categorie immigranten visum.
    R visum Dit visum wordt afgegeven aan religieuze werkers die tijdelijk in de VS willen verblijven. Ze moeten lid zijn van een religieus genootschap of van een non-profit organisatie. Deze non-profit organisatie moet langer dan 2 jaar in de Verenigde Staten gevestigd zijn. Ook kunnen familieleden van dit visum in aanmerking komen voor dit visum (R-2 visum).
    S visum Dit visum wordt afgegeven aan getuigen of informanten welke helpen bij de rechtshandhaving. Jaarlijks worden er maximaal 200 visums van dit type uitgegeven, waarbij een wetshandhavingsdienst dit visum dient aan te vragen.
    TN visum Dit visum wordt afgegeven aan Canadezen en Mexicanen die op de NAFTA-lijst staan. Naast dat ze op deze lijst moeten staan, dienen ze minimaal een bachelor te hebben en gaan werken op een werkplek die van tevoren is vastgelegd.
    U en T visum Dit visum wordt in het algemeen afgegeven aan slachtoffers (en hun directe familieleden) van misdrijven welke hebben geleden onder geestelijke of lichamelijke mishandeling en bereid zijn om de rechtshandhaving of overheidsfunctionarissen te helpen bij de opsporing van criminelen.
    V visum Dit visum wordt afgegeven aan echtgenoten en minderjarige kinderen van inwoners in de VS met een permanente verblijfsvergunning. Zo kunnen inwoners met een permanente verblijfsvergunning hun familie deels naar Amerika halen om zich zo met hun familie te kunnen herenigen.

    De “Green card lottery
    Naast bovenstaande soorten visums is er ook nog de “Green card lottery”. Simpel gezegd is dit een loterij waarbij u een visum voor Amerika kunt winnen. Deze loterij wordt uitgevoerd in opdracht van het Amerikaanse congres, waarbij jaarlijks 50.000 visums worden verloot aan willekeurige deelnemers van vooraf gekwalificeerde landen (zoals Nederland en België). Geschat wordt dat er elk jaar 12 tot 20 miljoen mensen met deze loterij meedoen, de kans om te winnen is dus zeer klein.

    Het selecteren van het correcte visum voor Amerika
    Het is erg belangrijk om precies uit te zoeken welk visum van toepassing is op uw situatie. Naast de visums uit bovenstaande drie overzichten zijn er nog andere visums. In totaal zijn er meer dan 185 verschillende visums. Elk visum heeft een ander doel, andere voorwaarden en andere procedures. Mocht u moeite hebben met het selecteren van het juiste visum, bekijk dan ook de flyer van het “Bureau of Consulair Affairs. Wellicht kan deze flyer u namelijk verder helpen, nadat u alle informatie over het visum Amerika op deze pagina heeft gelezen.

    Wanneer het visum Amerika én ESTA aanvragen
    Mocht u beschikken over een visum B1, visum B2 of visum B1/B2 dan heeft u geen ESTA nodig en hoeft u deze ook niet aan te vragen. Bij andere de soorten visums dient u wel een ESTA online aan te vragen om te kunnen reizen onder de voorwaarden van het “Visa Waiver Programma”.

    De regels, voorwaarden en vereisten rondom visums in de Verenigde Staten veranderen constant. Belangrijk is daarom dat u ook goed de websites van de Amerikaanse overheid en de Amerikaanse ambassade uitpluist om u ervan te verzekeren dat u voor het correcte visum een aanvraag start. Bij enige twijfel kunt u het beste contact opnemen met het Amerikaanse consulaat of de Amerikaanse ambassade.

  • 3. Redenen voor afwijzing

    Het kan natuurlijk voorkomen dat een visum voor Amerika wordt afgewezen. Dit kan onder andere op basis van de “Immigration and Nationality Act”, maar ook om andere redenen.

    Redenen van afwijzing kunnen zijn:

    • Gezondheidsredenen
    • Een crimineel verleden
    • Veiligheidsredenen
    • Publieke opinie of publieke lasten
    • Illegaliteit
    • Dat u niet over de benodigde documenten beschikt
    • Dat u niet in aanmerking komt voor het betreffende Amerikaanse visum
    • Dat u eerder de toegang tot de Verenigde Staten is ontzegt
    • Dat de consulaire ambtenaar niet overtuigd is van het doel van uw reis
    • Dat de consulaire ambtenaar niet overtuigd is dat u voldoet aan de vereisten

    Dit is echter maar een selectie van redenen waarom een visum USA zou kunnen worden afgewezen. Let er daarnaast ook op dat een visum Amerika aanvragen meer tijd kost dan een ESTA-aanvraag. Een visum Amerika aanvragen kan al gauw een maand in beslag nemen, terwijl een ESTA vaak binnen enkele minuten geregeld kan zijn.

  • 4. Een visum Amerika aanvragen

    Om een visumaanvraag Amerika te starten is het volgende benodigd:

    • Twee pasfoto’s die recent zijn gemaakt
    • Een geldig paspoort met een minimale geldigheidsduur van zes maanden vanaf de datum van vertrek
    • Het ingevulde visum aanvraagformulier
    • Een aantal bewijzen waaronder:
      • Bewijs van ziektekostenverzekering
      • Bewijs dat u over voldoende financiële middelen beschikt tijdens uw verblijf in Amerika
      • Bewijs waarmee u aan kunt tonen wat u precies in Amerika gaat doen. Dit kunnen bijvoorbeeld uw tickets zijn, het reisplan dat opgesteld is door uw reisagent, de bevestiging van uw boeking, een brief van de universiteit of een brief van uw toekomstige werkgever in Amerika

    Tijdens de visumaanvraag Amerika worden er gegevens en informatie gevraagd over uzelf, uw familie en de reden voor uw bezoek aan Amerika. Belangrijk is dat u alle vragen correct beantwoord om vertragingen tijdens uw visumaanvraag te voorkomen.

    Video visumaanvraag Amerika


    Om een niet-immigrant-visum voor Amerika aan te vragen kunt u een zogenaamd DS-160 formulier gebruiken. Dit DS160 formulier dient u online in te vullen. Na het invullen en versturen van dit formulier zal een gesprek worden ingepland waarbij een verplicht interview af zal worden gelegd op het Amerikaanse consulaat of ambassade. Kinderen jonger dan 13 en ouderen ouder dan 80 jaar hoeven over het algemeen dit verplichte interview niet af te leggen.


    Bezoekersinstructies Amerikaanse ambassade
    Zorg ervoor dat u ruim op tijd komt voor het verplichte interview. Er kan een rij staan, blijf dan vooral rustig in de rij staan en volg de instructies van het personeel op. Bij binnenkomst moet u net als op het vliegveld door beveiligingspoortjes lopen en worden eventuele tassen opengemaakt en gecontroleerd. Ook is het slim om geen telefoons, laptops, tablets, camera’s, usb-sticks, e-books of andere elektronische apparaten mee te nemen omdat dit uw bezoek kan vertragen doordat ook deze door de beveiliging moeten. De inspectie van deze apparaten kosten veel tijd en kan ervoor zorgen dat u het ondanks tijdige aankomst niet haalt om de afspraak op tijd af te ronden. Dit kan erin resulteren dat uw afspraak op een ander moment moet worden voortgezet, wat erg vervelend kan zijn.

    Video bezoekersinstructies Amerikaanse ambassade