Het maken van een overstap in Amerika is alleen toegestaan met een geldig ESTA, visum of Amerikaans of Canadees paspoort. Al bij het inchecken op uw vlucht naar de USA wordt gecontroleerd of u in het bezit bent van een geldige reistoestemming.

ESTA USA: eenvoudiger dan een visum

Een ESTA is eenvoudiger aan te vragen dan een visum. Ook zijn de kosten van een ESTA een stuk lager. Voor een visumaanvraag is het nodig om een afspraak te maken bij een consulaat of ambassade van Amerika. De aanvraagprocedure van een ESTA verloopt daarentegen eenvoudig en snel online. Voor wie naar Amerika reist voor een overstap is een ESTA dan ook de meest voor de hand liggende keuze.
Direct een ESTA aanvragen voor een overstap

Meerdere keren overstappen met één ESTA

De geldigheidsduur van een ESTA bedraagt 2 jaar. Gedurende deze geldigheidsperiode is het ESTA meerdere keren te gebruiken voor een overstap in de USA. In het aanvraagformulier moet een aankomstdatum worden ingevuld, maar het is geen probleem als deze datum na goedkeuring van uw aanvraag nog verandert. Zolang het ESTA geldig is, kan het gebruikt worden om naar Amerika te reizen. Het maakt hierbij niet uit of u de reistoestemming gebruikt voor een overstap in Amerika of voor een ander reisdoel dat is toegestaan met een ESTA. Houd er rekening mee dat de geldigheid van het ESTA in bepaalde gevallen eerder kan verlopen. Dit is bijvoorbeeld het geval als het paspoort waarmee de reistoestemming is aangevraagd binnen de geldigheidsperiode van 2 jaar verloopt. In dat geval moet voor een volgende reis naar Amerika een nieuw ESTA worden aangevraagd.

Overstap in Amerika met een ESTAVeel reizigers maken gebruik van een ESTA voor een overstap in de Verenigde Staten van Amerika

Een ESTA voor een overstap of ander reisdoel

In het aanvraagformulier wordt gevraagd of u enkel voor een overstap naar Amerika reist. Als u bevestigend antwoordt op deze vraag, hoeft u geen verblijfplaats in Amerika in te vullen. Desondanks ontvangt u bij goedkeuring exact dezelfde reistoestemming als wanneer u had aangegeven voor bijvoorbeeld een vakantie naar Amerika te reizen. Ook met een ESTA dat specifiek voor een overstap is aangevraagd is het dus toegestaan om tot 90 aaneengesloten dagen in de Verenigde Staten van Amerika te verblijven. Wel moet elke reis voldoen aan de voorwaarden die gesteld zijn aan het gebruik van een ESTA.

Mag ik het vliegveld verlaten tijdens mijn overstap?

Op basis van het bovenstaande mag worden geconcludeerd dat het reizigers met een ESTA USA is toegestaan om het vliegveld tijdens de overstap in Amerika te verlaten. Het ESTA is namelijk geldig voor een verblijf tot 90 dagen. Houd er echter rekening mee dat uw luchtvaartmaatschappij en het vliegveld waar u de overstap maakt mogelijk beperkingen kunnen instellen met betrekking tot het verlaten van het vliegveld tijdens de overstap. Wilt u zeker weten dat het mogelijk is om het vliegveld tussentijds te verlaten, doet u er verstandig aan dit voor vertrek na te gaan bij de luchtvaartmaatschappij.

Ook voor een doorvlucht via Amerika is een ESTA nodig

Het verschil tussen een overstap en een doorvlucht is niet altijd voor iedereen duidelijk. Met een overstap wordt bedoeld dat u het vliegtuig in Amerika verlaat om uw reis in een ander vliegtuig te vervolgen. In het geval van een doorvlucht landt uw vliegtuig in Amerika (bijvoorbeeld om bij te tanken), maar wacht u in of buiten het vliegtuig om vervolgens in hetzelfde vliegtuig door te vliegen naar uw eindbestemming. Zowel voor een overstap als voor een doorvlucht via Amerika is een ESTA USA, visum of Amerikaans of Canadees paspoort nodig.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,52 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.