Een overstap maken in Amerika is alleen toegestaan als u een ESTA, een visum of een Amerikaans of Canadees paspoort bezit. Al bij het inchecken op uw vlucht naar Amerika wordt gecontroleerd of u hieraan voldoet, op basis van uw paspoortnummer.

ESTA: eenvoudiger dan een visum

Een ESTA is eenvoudiger aan te vragen dan een visum. Voor een visumaanvraag moet u een afspraak maken bij een Amerikaans consulaat. Ook zijn de kosten van een visum hoger. De aanvraagprocedure van een ESTA daarentegen, verloopt eenvoudig en snel online. Een ESTA is dan ook de voor de hand liggende keuze voor een overstap in Amerika.
Direct een ESTA aanvragen voor een overstap

Een ESTA is geldig voor meerdere overstappen

De geldigheidsduur van een ESTA bedraagt 2 jaar, tenzij het paspoort waarmee deze is aangevraagd eerder haar geldigheid verliest. Het is dan ook mogelijk om een ESTA meerdere keren te gebruiken voor een overstap in Amerika. In het aanvraagformulier hoeft slechts één aankomstdatum ingevuld te worden. Desondanks is het niet nodig, en zelfs niet mogelijk, om aanvullende of gewijzigde aankomstdatums door te geven. Pas nadat het ESTA of het paspoort is verlopen waaraan het ESTA is gekoppeld, moet een nieuwe aanvraag worden ingediend om weer voor een overstap of ander reisdoel naar Amerika te reizen.

Overstap en ESTA in AmerikaVeel reizigers die vanuit Europa naar Midden- of Zuid-Amerika vliegen, maken een overstap in de Verenigde Staten.

Een ESTA voor overstap is ook geldig voor een ander reisdoel

In het aanvraagformulier wordt gevraagd of u enkel naar Amerika reist voor een overstap. Als u daarop bevestigend antwoordt, hoeft u geen verblijfplaats in Amerika in te vullen. Desondanks ontvangt u bij goedkeuring exact dezelfde reistoestemming als wanneer u had aangegeven in Amerika te verblijven. Ook met een ESTA dat specifiek is aangevraagd voor een overstap is het dus toegestaan om 90 dagen aaneengesloten in de Verenigde Staten van Amerika te verblijven voor een vakantie of zakenreis. Wel moet elke reis voldoen aan de voorwaarden die gesteld zijn aan het gebruik van een ESTA.

Mag ik tijdens mijn overstap het vliegveld verlaten?

Op basis van het bovenstaande mag worden geconcludeerd dat het ook is toegestaan om het vliegveld tijdens de overstap in Amerika tussentijds te verlaten. Het ESTA is namelijk geldig voor een verblijf tot 90 dagen. Houd er echter rekening mee dat ook uw luchtvaartmaatschappij en het vliegveld waar u de overstap maakt beperkingen kunnen instellen. Wie zeker wil weten dat tussentijds het vliegveld verlaten mogelijk is, doet er verstandig aan dit ook na te gaan bij de luchtvaartmaatschappij.

Ook voor een doorvlucht via Amerika is een ESTA nodig

Soms ontstaat er verwarring tussen een overstap en een doorvlucht. Met een overstap wordt bedoeld: u stapt in Amerika uit het vliegtuig en vervolgt uw reis in een ander vliegtuig. Met een doorvlucht wordt bedoeld: u landt in Amerika, wacht in of buiten het vliegtuig en u vliegt vervolgens in hetzelfde vliegtuig door naar uw eindbestemming. Zowel voor een overstap als voor een doorvlucht is een ESTA, visum of Amerikaans paspoort nodig.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,11 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.