Wat betekent ESTA? Wat is een ESTA? Deze vragen krijgen we vaak van onze klanten, daarom wordt hier precies uitgelegd wat een ESTA betekent en ook wat een ESTA inhoudt.

Logo ESTAESTA uitleg

Wat is een ESTA?

Een ESTA is een digitale reistoestemming om naar Amerika te mogen reizen, zonder visum.

ESTA staat letterlijk voor: “Electronic System for Travel Authorization” of vertaald naar het Nederlands: Elektronisch Systeem voor Reistoestemmingen. Andere namen voor een ESTA zijn ook wel: ESTA VS, ESTA Verenigde Staten, ESTA Amerika of ESTA USA.

Visa Waiver Program

Het ESTA is onderdeel van het “Visa Waiver Program”. Dit is een regeling van de Amerikaanse overheid om burgers van bepaalde landen onder bepaalde voorwaarden naar de Verenigde Staten te laten reizen, zonder dat deze daarvoor een visum hoeven aan te vragen.

Met deze reistoestemming mag een reiziger onbeperkt (onder voorwaarden) in een periode van 2 jaar naar Amerika reizen. Elk bezoek mag echter wel maximaal 90 dagen duren (waarbij de dagen dat u verblijft in Canada, Mexico of Caribische eilanden ook meetellen in deze periode).

Wat is een ESTA niet?

Een ESTA is dus geen visum, maar een digitale reistoestemming. Door middel van een ESTA is het mogelijk geworden om zonder visum naar de Verenigde Staten te reizen. Mocht u naar Amerika willen reizen, dan is een ESTA verplicht als u zonder visum wilt reizen. Als u niet uiterlijk 72 uur voorafgaand aan uw reis naar Amerika een ESTA aanvraagt en toch naar Amerika vertrekt zonder ESTA, dan zou het kunnen dat u de toegang wordt geweigerd als u bij de Amerikaanse douane aankomt op het vliegveld.

Invoering ESTA

Het Amerikaanse “Department of Homeland Security” heeft het ESTA ingevoerd om de veiligheid en controle van reizen naar de USA te verhogen. Mede als reactie op de aanslagen op 11 september 2001 is het ESTA ingevoerd en vervangt het het groene I-94W formulier dat eerder in het vliegtuig moest worden ingevuld waarbij u gegevens over uzelf, uw reis en verblijf diende in te vullen.

Het belangrijkste doel van het ESTA is om de gegevens van alle ESTA reizigers voor vertrek te vergelijken met rechtshandhavingslijsten. Lees hier meer over de voorwaarden van het ESTA.

Visum of ESTA aanvragen?

Een visum voor Amerika aanvragen kost relatief veel werk en tijd en is vaak ook niet benodigd, want een ESTA kan vaak al voldoen voor uw reis. Daarnaast is het aanvragen van een ESTA een stuk gemakkelijker en brengt een stuk minder kosten met zich mee. Het ESTA wordt gemiddeld al 17 minuten na het indienen van de aanvraag goedgekeurd, zodat u met een gerust hart op reist kunt naar Amerika.

Aanvragen

Een ESTA aanvragen is verplicht voor Nederlanders en Belgen die naar de VS willen reizen en aan de ESTA voorwaarden voldoen. Wilt u meer weten over de ESTA voorwaarden, de ESTA-aanvraag, het ESTA-formulier aanvragen of iets anders over het ESTA zelf? Klik dan op onderstaande knop.
Alles over het ESTA en hoe u deze kunt aanvragen