Nieuwsbericht | | 21-10-2022 | ±3 minuten leestijd

In de afgelopen tijd zijn de wachttijden bij de Amerikaanse ambassades in veel landen voor het verkrijgen van een visum voor Amerika erg lang. Voor reizigers uit veel landen geldt echter dat de lange wachttijden vermeden kunnen worden door online een ESTA Amerika aan te vragen.

Drie jaar wachten op een afspraak voor een visum

Reizigers uit veel landen, waaronder landen in Europa, die een reis willen maken naar de Verenigde Staten van Amerika worden geraakt door de lange wachttijden voor het verkrijgen van een visum voor Amerika. Deze vertragingen betreffen in het bijzonder de interviews op de Amerikaanse ambassade of consulaat in het land van herkomst. Deze interviews kunnen deel uitmaken van de aanvraagprocedure van het visum Amerika. In sommige landen moeten aanvragers tot wel drie jaar wachten op een afspraak voor een interview. Voor het aanvragen van een ESTA, de elektronische reistoestemming voor Amerika, hoeft men niet naar de ambassade of het consulaat. Het ESTA kan volledig online worden aangevraagd, waardoor de aanvraag veel minder tijd in beslag neemt ten opzichte van een visumaanvraag bij de ambassade of het consulaat.

Waardoor zijn deze wachttijden ontstaan?

De vertragingen zijn waarschijnlijk een gevolg van de lockdowns door het coronavirus. Door de coronapandemie zijn Amerikaanse consulaten over de hele wereld gedurende twee jaar gesloten geweest. Dit probleem betreft niet alleen de Amerikaanse consulaten. Ook bij de consulaten van onder andere Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Schengenlanden heeft men momenteel te maken met lange wachttijden. Zo is er bij de Canadese consulaten sprake van wachttijden van meer dan 150 dagen.

Reizigers uit bepaalde landen bijzonder geraakt

Het land waar de Amerikaanse ambassade de grootste vertragingen kent, is India. De wachttijd in Mumbai bedraagt 833 dagen, wat wil zeggen dat men hier bijna drie jaar op een gesprek moet wachten. Voor sommige visumtypes is de wachttijd wat minder lang, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van visums voor Amerika voor (uitwisselings)studenten. Maar ook voor het aanvragen van deze visa moet men bij de Amerikaanse ambassades in India echter meer dan 400 dagen wachten. Ook in Chili, Colombia, de Democratische Republiek Congo, Guyana, Jamaica, Mexico, Nigeria en Panama moet men ongeveer 700 dagen wachten.

Wachttijden voor Europese reizigers

De situatie is iets beter voor reizigers uit veel Europese landen. De wachttijd in Amsterdam is met zo’n 320 dagen nog vrij lang, terwijl men in Brussel “maar” 124 dagen hoeft te wachten. Er zijn ook landen waar de wachttijd vrij kort is. Dat geldt bijvoorbeeld voor Boekarest, Oslo en Tallinn, waar de wachttijd bij de Amerikaanse ambassades minder dan 50 dagen bedraagt. Met een wachttijd van 2 dagen in Sarajevo en 535 dagen in Athene moet een Europese reiziger gemiddeld genomen 200 dagen wachten op een afspraak. Voor reizigers uit de meeste Europese landen is het echter ook mogelijk om gemakkelijk en snel online een ESTA aan te vragen wat in de meeste gevallen een betere optie is dan het aanvragen van een visum.

Vermijd de wachttijden met een ESTA

Voor een vakantie, zakenreis of overstap in Amerika tot 3 maanden kunt u in plaats van een visum ook een ESTA Amerika (Electronic System for Travel Authorization) aanvragen. De aanvraag kunt u gemakkelijk online indienen. Het aanvragen van een ESTA kost minder tijd, geld en energie dan het aanvragen van een visum.

Het aanvragen van een ESTA is alleen mogelijk voor mensen met de nationaliteit van een van de 40 landen die deelnemen aan het Visa Waiver Program van de Verenigde Staten van Amerika, waaronder Nederland en België. Heeft u een andere nationaliteit? Ga dan na of uw nationaliteit in aanmerking komt voor het ESTA voordat u een aanvraag indient. U kunt het ESTA aanvragen met het Nederlandstalige formulier op deze website. Wilt u een ESTA aanvragen voor een reis naar Amerika? Controleer dan ook altijd voor het indienen van de aanvraag of u voldoet aan alle voorwaarden.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,72 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.